Ивет Горанова преди Европейските игри: „Ще бъде много велико за мен, ако защитя титлата си от 2019 г!“

Ивет Горанова преди Европейските игри: „Ще бъде много велико за мен, ако защитя титлата си от 2019 г!“

С ЙОВАНА ПРЕКОВИЧ СЕ БОРЯТ ДА СЕ ВЪРНЕ КАРАТЕ В ОЛИМПИЙСКИТЕ ИГРИ

Във вторник другата седмица олимпийската шампионка по карате от Токио в кат. 55 кг Ивет Горанова заминава за Полша за участие в Европейските игри.  Два дни по-късно тя ще доказва класата си в битка за второ злато. „Ще бъде много велико за мен, ако защитя титлата си от 2019 г в Минск“, заяви звездата в пресклуб „България“ на пресконференция заедно с треньорката си Йована Прекович, също олимпийска шампионка от Токио в кат. 61 кг, старши треньора на националния отбор за мъже и жени Борислав Иванов, техническия секретар на БНФ Карате Ивайло Петков и трима от новите попълнения в националния отбор.  Ивет сподели, че познава добре съперничките си и е в чудесна форма. Прекович подчерта, че е горда със своята състезателка, която е имала проблеми, но ги е преодоляла. Заедно със старши треньора на националния отбор Борислав Иванов са разработили добър план за годината. В края на октомври предстои Световно първенство в Будапеща, което е приоритет оттук нататък.

„Доста промени преживях в началото на годината – дойдох да живея в София, имам и нов треньор, но след 5 месеца заедно сме в добра комуникация. Минах и през една-две контузии, но сега съм добре“, каза още красавицата с ослепителна усмивка. И добави : „Направих няколко контроли. Ще дам всичко от себе си на Игрите“.  Относно смяната на  треньора й Ангел Ленков с Йована Прекович,  Ивет обясни, че най-трудното е да се изгради доверие, когато двама човека не са се сработили и това изисква време. „Аз имам опит, тя е добър треньор“, смята шампионката ни. „Аз усетих, че мъжете нямат усет за жени. Понякога ние сме буря от емоции и една жена по-добре те разбира кога да те отпусне, кога да ти окаже натиск“, продължи откровено Ивет. Проблем първоначално в отношенията й с Прекович е било тяхното приятелство, но с течение на времето са намерили баланса.

Тандемът Ивет Горанова – Йована Прекович работи здраво и за връщането на карате в програмата на Олимпийските игри в Лос Анжелис 2028, стана ясно на пресконференцията. Двете олимпийски шампионки наскоро имаха среща в София с президента на МОК Томас Бах, който им е дал насоки. „Най-много трябва да убеждаваме Световната карате федерация и Олимпийския комитет на САЩ, за да попадне карате в списъка на спортовете за Игрите 2028“, сподели Ивет Горанова. „Президентът на родната федерация Алексей Петров работи с всички национални федерации, за да се върне карате в Олимпийските игри“, съобщи техническият секретар на централата Ивайло Петков.

На 24 юли с лагер на Белмекен ще започне целенасочената подготовка  на националния отбор за Световното първенство за мъже и жени през есента, информира Борислав Иванов. В групата старши треньорът ще включи 13 каратеки, някои от тях нови в състава като Петър Михайлов, Велин Иванов, Александър Стефанов. Специалистът подчерта, че преходът от младежи към мъже не е труден от гледна точка на техниката в карате, която е позволена и за двете възрасти. Младежите споделиха, че всеки урок на тренировките с Ивет и Йована е ценен за тях, като това им помага да напредват. Олимпийските шампионки похвалиха новата смяна, която идва в националния отбор. След лагера на Белмекен ще има и лагер в Кранево и след това няколко турнира преди Световното в унгарската столица.