Дербито между образование и спорт в "Дарби" е пътят към звездна кариера

Дербито между образование и спорт в "Дарби" е пътят към звездна кариера

На специална пресконференция в Пресклуб „България“  Бистра Илиева-управител на консултанска къща „Дарби“,  представи Бранимир Гьопсалиев  -победител в тазгодишния конкурс за 100% футболна стипендия, организиран от ДАРБИ и английското училище Brooke House College. 14-годишния футболен талант, който в момента играе в ПФК Славия, се пребори с близо 50 участника, които също дадоха всичко от себе си и бяха отлично подготвени. Бистра Илиева подчерта, че тази година конкурсът е бил много оспорван и почти всички кандидати са били много добре подготвени.

Именно затова училището предложи стипендия от 70% на Кирил Янков, от 66% на Явор Кръстев, от 60% на Петър Иванов и още няколко стипендии от 50%.

 ДАРБИ, заедно със своя дългогодишен партньор – английското училище Brooke House College, проведе за 15-та поредна година конкурс за млади футболни надежди и им предостави уникална възможност – 100% стипендия за обучение в училището за големия победител и частични стипендии за най-изявените таланти. Конкурсът се състоя от два етапа – първо бяха проведени изпити по английски език и математика, а заключителният втори етап, представляващ практическата част от конкурса, се проведе от 7 до 10 юни 2023 г.

„Тази година отново имаше висок ръст в желаещите да вземат участие в конкурса“, каза пред репортерите Илиева и допълни, че конкурсът дава чудесна възможност на много български таланти да получат солидно образование във Великобритания и едновременно с това да развият своите футболни умения. Годишната такса в Brooke House College е близо 39 000 паунда, а предоставената пълна стипендия е за няколко години и е валидна до края на обучението. Благодарение на конкурса досега над 500 младежи са успели да се докоснат до тази невероятна възможност, а близо 50 от тях са заминали да се обучават в училището със стипендии. Към днешна дата Brooke House College са инвестирали в обучението на български младежи и девойки над 500 000 паунда.

Бистра Илиева уточни, че за много от победителите конкурсът, последващото обучение и придобит опит в Brooke House College, са  поставили основите на професионален път, за който мнозина млади футболни таланти мечтаят. Един от тях е Лазар Боянов – възпитаник на Brooke House College, обучавал се там две години със стипендия от 50%. През 2021 г. той подписа с португалския Насионал Мадейра – един от трите юношески отбора на световната суперзвезда Кристиано Роналдо, а от 2023 г. е част от португалския Есперанса де Лагос .

Илиян Митрев- също възпитаник на Brooke House College, спечелил футболния конкурс през 2013 г,. в момента е кондиционен треньор в Академия ЦСКА. Неведнъж той е споделял, че свързва двете години прекарани в училището с най-добрите в живота му досега.

Николай Тодоров, спечелил стипендия през 2012 г. наскоро подписа с шотландския ФК Дънфърмлин Атлетик. Преди това той е играл в отборите на Нотингам, Англия и Хартс, Шотландия.

Бранимир Гьопсалиев  каза, че от 4-годишен тренира футбол, в момента е състезател на Славия и с нетърпение очаква своето обучение в Brooke House College.

Тази година в Панагюрище за втора година ще се проведе лятната баскетболна академия за млади таланти, също организирана от Дарби. Миналото лято в нея участие взеха над 70 деца на възраст от 10 до 17 години, а на академията присъстваха и скаути от Европа, както и треньори от Великобритания и САЩ.

Спортният мениджър на академията Георги Боянов-капитан на вицешампиона В НБЛ  БК „Черноморец“, подчерта пред репортерите, че за младите баскетболисти обучението ще бъде много интересно и полезно.

„Първо ще се учи английски, след това ще има тренировки с много изявени и доказали се треньори. В този лагер ще се смесят две системи  – Източна и Западна, тъй като единият треньор – Александър Алексиев, е почитател на сръбската школа, а Михаил Капитанов е голям любител на НБА   и американската система. По време на тренировките ще се говори само на английски и децата ще научат всички баскетболни термини на английски“.

Това лято ДАРБИ предлага на участниците избор между два периода на записване: от 16 до 22 юли или от 23 до 29 юли 2023 г., като е възможен и избор на престой и за двата периода. В кампа са добре дошли всички ученици и състезатели на възраст от 10 до 18 години, които обичат баскетбола и са готови да научат нови неща както в спорта, така и в английския език.

Програмата на академията ще се проведе в парк хотел „Асарел“, а тренировките ще се провеждат в спортната зала „Арена Асарел“, разполагаща с едни от най-модерните спортни съоръжения в България. Залата отговаря на всички изисквания на международните федерации и техните стандарти и критерии за провеждане на Световни, Европейски първенства, Купи и турнири от най-висок ранг.

Баскетболната академия на ДАРБИ дава възможност на млади надежди от България да продължат своето обучение и развитие в престижни учебни заведения от цял свят и да надградят своята баскетболна кариера.

Михаил Капитанов каза, че едно от най-важните неща в спорта е дисциплината. Децата ще минат в режим на колежанско обучение – по цял ден ще бъдат заети, като ще редуват образование и спорт.

„Баскетболът е академична игра. И образованието е много важно. По време на обучението децата ще могат да научат най-новите неща в развитието на баскетбола – физическа подготовка, техника, различни  движения и финтове“.

Александър Алексиев поясни, че спортът и образованието трябва да вървят ръка за ръка.

„Езикът – особено английския, е абсолютно задължителен във всяка сфера. От друга страна спортните умения и добрата физическа подготовка дават възможност на много талантливи деца да вземат стипендии и да получат много добро образование в американски и английски университети. В момента най-добрият баскетболист в Европа е българин – Александър Везенков. И ние трябва да направим  всичко възможно той да стане пример за младите, а баскетболът – един от най-обичаните спортове в България.“