Непобедимият дух на българските атлети им донесе 19 медала на Световните Спешъл Олимпикс игри в Берлин

Непобедимият дух на българските атлети им донесе 19 медала на Световните Спешъл Олимпикс игри в Берлин

Непобедимият дух на българските атлети им донесе 19 медала на Световните Спешъл Олимпикс игри в БерлинС 5 златни, 5 сребърни и 9 бронзови медала се завърнаха нашите пратеници ог Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин. Най-голямото спортно събитие за хората с интелектуални затруднения събра в германската столица от 17-и до 25-и юни повече от 7000 атлети от 170 страни в 26 вида спорт плюс още два демонстративни, 2000 треньори и 11 000 доброволци. 18-годишният Костадин Велков от Смолян бе истинска сензация в силовия трибой, като извоюва 3 златни медала – в дисциплините клек, лежанка, трибой, като добави и бронзово отличие в мъртва тяга. При това от 9 опита няма нито един неуспешен, подчерта днес в пресклуб „България“ националният директор на Спешъл Олимпикс Христо Христозов. А Валери Маринов от Благоевград се пребори за злато във вдигане от лег и 3 бронзови медала в клек, мъртва тяга и трибой.

Изключително силна конкуренция и съдии на най-високо равнище от международните федерации – така описа Игрите спортният директор на Спешъл Олимпикс и зам.-ръководител на българската делегация доц. Стефка Джобова. В индивидуалните спортове овации заслужават също бадминтонистите Тянка Георгиева и Стоян Георгиев от Стара Загора. На смесени двойки те спечелиха бронзовия медал, индивидуално жени Тянка е със среброто, Стоян индивидуално мъже е на четвърто място. Изключително силно представяне постигнаха и нашите атлети по конна езда – два сребърни и два бронзови медала, две четвърти места, 1 шесто и 1 седмо място. Националният треньор Калояна Борисова сподели, че нашите атлети са показали сила и умения и то състезавайки се с коне, които са осигурени от домакините на Световните игри и практически е нямало време ездачите да свикнат с животните. Отборът по плуване се гордее със златния медал на 50 м гръб на Биляна Илиена от Баня и бронзовия медал на 200 м свободен стил на Ана Василева от Пловдив. Тя се класира на пето място на 100 м свободен стил, същото постижение, но на 50 м свободен стил, записа и Ивелин Граматиков от Габрово. Атлетите на Спешъл Олимпикс България могат да се похвалят и с два сребърни дебюта на Световните игри– в баскетбола и в хокея на трева. В играта с оранжевата топка страната ни бе представена от обединен отбор с 6-има атлети и 4-ма партньори. Днес националният треньор проф. Мариана Борукова изтъкна отличната хармония между атлетите със специални потребности и здравите партньори и изрази надежда, че този формат на баскетбола ще продължи да се развива занапред като начин на приобщаване чрез спорта. Проф. Борукова подчерта, че нашият отбор на Световните Игри на Спешъл Олимпикс достойно е защитил класата си на вицешампион. Виктор Фам от отбора ни по баскетбол подари талисмана на Игрите на Филип Виденов – посланик на Спешъл Олимпикс и изпълнителен директор на БФ Баскетбол.

„Дори в мечтите си не съм си представял такъв успех“ – така проф. Антонио Антонов от БФ Хокей на трева и преподавател в НСА коментира сребърния медал на българския отбор. Хокеят участва за първи път в програмата на Летните игри на Спешъл олимпикс като демонстративен спорт. Трикольорите победиха колосите Пакистан и Индия, държави с традиции, олимпийски и световни шампиони в този спорт. Отборът бе изграден през късната есен на миналата година и за толкова кратко време дикосна върха. Проф. Антонов има ключова роля да убеди Международната федерация да положи началото на хокея сред хората с интелектуални проблеми.

Високите постижения на атлетите на Спешъл Олимпикс България на Световните Игри в Берлин 2023 са резлутат от партньорството с университети, спортни федерации и клубове, общини, компании-дарители и индивидуални спомоществователи, подчерта Хр. Христозов. Той благодари специално на НСА и на Департамента по спорт на СУ „Св. Кл. Охридски“, на федерациите по баскетбол, бадминтон, лека атлетика, конен спорт, плуване, силов трибой, тенис, хокей на трева, на общините Благоевград, Бургас, Варна, Габрово,, Добрич, Любимец, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Сандански, Свиленград, Смолян, Стара Загора, Столична община.