Мачкат юноши ватерполисти, родителите изнудвани да мълчат

Мачкат юноши ватерполисти, родителите изнудвани да мълчат

Истинска драма се разиграва в продължение на една година, след като 30 състезатели на възраст от 9 г до 16 г решават да напуснат клуба по водна топка „Левски“ и така да сложат край на безцеремонното отношение към тях. „Преглъщали сме много закани, нагрубявания, защото сме искали децата да се развиват, но от 2022 г те загубиха мотивация и колективно поискаха да се преместят“, разказа днес в пресклуб „България“ Милко Неделчев на пресконференция заедно с част от родителите на потърпевшите момчета. „Орлин Тодоров /б.а. председател на „Левски“, клубен и национален треньор/ ги заплаши, че няма да продължат с водната топка, но срещнахме добро отношение в клуб „Славия“ и стигнахме до разбирателство. Оттогава започнаха проблемите“, продължи г-н Неделчев.

Подадено е заявление за напускане, с което е изпълнена процедурата за състезателите-аматьори. Въпреки това, започва наказателна операция срещу децата, която не е приключила и до днес. Причината да се стигне дотук е, че председателят на „Левски“ намери съмишленици в Управителния съвет и дисциплинарната комисия на федерацията. Членове на двата органа са в приятелския отношения с клуба, а също техни деца тренират в “Левски“. Това поясни Росица Гълъбова, чийто син Велизар Георгиев е сред мишените на тормоз и преди месец даже е набеден в опит за саморазправа.


След преместването в „Славия“ момчетата трябва да бъдат картотекирани, но това не се случва. Родителите сезират Министерството на младежта и спорта, което се произнася в полза на ватерполистите, че са спазили изискването на Закона и заявлението за преместване е достатъчно и така в последния момент състезателите са картотекирани. Има едно важно условие обаче от БФ Водна топка – всеки родител трябва да подпише „етичен кодекс“, който забранява да се споделя информация с медиите по какъвто и да е въпрос.
Ударът е троен – момчетата са лишени от състезателни права 2 месеца, клубът е глобен и са отнети по 6 точки от натрупания актив на състезателите от всички възрасти на „Славия“, така че и най-добрите да не могат да влязат в „А“ финал на държавното първенство. „Ние тренираме и защо да сме на „Б“ финал с по-слабите?“ Така синът на Ясен Цветанов, който е бил център-нападател, е започнал да разбира, че неговият труд и на съотборниците му се обезсмисля. Попареният баща, както и другите родители на мачканите деца, не могат да намерят отговор на въпроса защо една спортна федерация, която трябва да възпитава и да налага превенция, действа като репресивен орган, прилагайки за едно и също нещо всички възможни наказания и то най-тежките.
„Това е унизително отношение. Имаше подтикване към недостойни прояви на противния отбор, за да победи“, сподели Силва Каменска.

„Този конфликт излезе от нормалните релси и навлезе в личния ни живот. Нощи наред не сме спали от притеснение“, добави Петя Йоцова, която недоумява защо е тази мъст към подрастващи, които обичат спорта.

Родителите споделиха днес, че са искали да се срещнат с председателя на БФ Водна топка Дарий Дановски. Той ги е изслушал, но никакви действия не са последвали.

Цялата тежест на железния юмрук се стоварва миналия месец, когато на турнир на комплекс „Диана“ Орлин Тодоров губи самоконтрол и удря дете в лицето. Това става пред очите на сащисаните родители. Федерацията наказва пострадалото дете и още три други деца с обвинение в опит за саморазправа. Това е абсурдно, единодушни са родителите. Наказанията са спиране на състезателни права, съответно 12 месеца за едното дете и по 10 месеца за другите. Родителите на удареното дете са извадили медицинско и са предприели стъпки за защита по съдебен път, стана ясно днес на пресконференцията. Като свидетели на инцидента родителите казаха, че са разпитвани, тъй като Орлин Тодоров е подал жалба в прокуратурата. А момчетата ще могат да се върнат в басейна да тренират и да се състезават чак през 2025 г, ако федерацията запази продължителността на наказанията. И ако изобщо спортът остане в сърцата им.