Боксьорите ни готови да надминат успеха от Европейските игри

Боксьорите ни готови да надминат успеха от Европейските игри

С 4 медала, 3 олимпийски квоти и четвърто място в класирането по нации завършиха Европейските игри в Полша за представителния отбор на страната ни при мъжете и жените по бокс. Така от общо извоюваните 12 отличия от български състезатели на големия форум, една трета е заслуга на талантите на ринга. По този повод днес в пресклуб „България“ гостуваха носителите на златни медали Станимира Петрова /54кг/и Хавиер Ибаниес /57 кг/, сребърната медалистка Светлана Каменова /57 кг/ , които спечелиха и олимпийски квоти за Париж, както и бронзовият медалист Йордан Морехон /+92 кг/ заедно с президента на федерацията Красимир Ининиски, старши треньора на мъжкия отбор Жоел Арате, помощник-треньора Александър Александров и треньора на женския тим Роман Цветков.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е Boks-EuroIgri-4.7-13-1024x573.jpg

„Четвърто място в Европа не е никак малко. Силни страни като Великобритания са след нас в класирането по медали. Това ме навежда на мисълта, че вървим в правилната посока. Начинът, по който се работи и екипната работа водят до добри резултати. Надявам се да нямаме контузии, да бъдем здрави и да продължаваме в същия дух“, заяви Инински.

„Благодаря на прекрасните четири момичета, които показаха гросмайсторски бокс. Двете по-млади момичета (бел. а. Златислава Чуканова на 50 кг и Аслъхан Мехмедова на 60 кг) показват, че имат хубаво бъдеще пред тях и сме обнадеждени, че резултатите и квотите ще дойдат и при тях. Турнирът бе много силен, противниците бяха с големи успехи. Мисля, че Светлана можеше да вземе финала, защото мачът бе много равностоен, но си вземаме поука, правим си изводите, за да не допускаме същите грешки. И нека силата бъде с нас”, каза Цветков. Той благодари за грижите на федерацията, на кондиционния треньор доц. Ивайло Лазаров и на масажиста Любомир Панев. Те имат огромен принос за постигнатия резултат, категоричен е наставникът.

Без да пести думите на благодарност Ж. Арате също даде израз на силната емоция : „На първо място искам да благодаря на Красимир Инински. Когато взехме боксьорите Хавиер Ибанес и Йордан Морехон в националния отбор, му обещах, че те ще вземат медали и ще носят медали на България. Сега е моментът да му връча този златен медал от Хавиер Ибанес и този бронзов медал от Йордан Морехон. Нашият отбор е млад, но играе страхотно. Радо Росенов и Рами Киуан също можеха да вземат медали и квоти. Те останаха пети, след като загубиха равностойни мачове. Обещавам, че за догодина, те двамата, както и останалите боксьори в тима като Кристиян Николов /80 кг/ и Даниел Асенов /51 кг/ ще се представят още по-добре и дадат всичко, за да вземат квоти. Благодаря на България!“, заяви кубинският специалист Арате, който вече няколко години е начело на българския мъжки тим.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е Boks-EuroIgri-4.7-26-1024x573.jpg

„Трогнат съм от този жест. Вярвам, че нашите момчета и момичета ще продължат да постигат много големи успехи“, каза Красимир Инински след като получи скъпия подарък.

„Благодаря на президента на федерацията, на треньорите и на абсолютно всички, защото този успех не е само мой, а на всички хора, които са част от екипа ни. Радвам се на златния медал и най-вече на квотата. Страхотен отбор сме, настроението е отлично и всички момичета имат потенциал. Надявам се, че ще заминем с пълен отбор в Париж. Нямаше лесни мачове, всички големи отбори бяха там. Поздравления и за момчетата, много талантлив отбор имат и съм сигурна, че те ще спечелят още квоти“, сподели Станимира Петрова.

„Тази година това беше най-важният турнир и се радвам, че постигнахме почти максимума. Имаме талантливи млади момчета и момичета, които съм убедена, че ще вземат квоти. Колкото до моя финал, обвинявам себе си, че не съм показала повече. Съперничката ми може да е действала с нечисти прийоми, но това е финал и играта е по-свободна. Трябва да съм готова за това. Не се сърдя, че не са ми дали победата или че не са я предупредили нея. Явно не съм била достатъчно убедителна, за да ми дадат позитивен резултат. Последните два мача ми бяха като подготовка за олимпиадата, защото тези момичета ще бъдат и в Париж. Предстои ни работа, която трябва да свършим”, обобщи Светлана Каменова.

„Някои съдии биха дали предупреждения за влизане с глава напред от съперничката на Светлана, други – не“, коментира субективните различия в преценката на играта Роман Цветков. Жоел Арате вижда проблема в различния стил на бокса, който се практикува на различните континенти и в зависимост от това от кой континент е съдията, той може да се разминава с колегите си от други краища на света. „В нашия спорт съдийството е един от най-големите проблеми“, подчерта Ал. Александров.

„Благодаря на България и президента Красимир Инински, че ми се дава този шанс да печеля медали и да отида на Олимпийски игри. Благодаря и на целия ни екип за работата, която свършихме. Този турнир бе много силен, изиграх пет хубави мача, но подготовката ми бе много добра и бях убеден, че ще спечеля златен медал. Сега предстоят още по-усилени тренировки, за да спечеля титлата от Олимпийските игри“, заяви Хавиер Ибаниес.

„Благодаря на всички, на президента на Красимир Инински, на федерацията и на този страхотен колектив, който имаме. Турнирът беше много силен, изиграх три хубави мача и съм доволен, но не изцяло. Мечтата ми е да отида на Олимпийските игри и обещавам, че догодина ще спечеля квота. Но трябва да продължа да работя много здраво“, заяви бронзовият медалист Йордан Морехон, който остана на крачка от големия финал и квотата.

„Не ми достигна една точка, за да се класирам на четвъртфинал, а след това съм сигурен, че щях да спечеля и квотата за Париж. Мога да обвиня скъсания си бицепс на дясната ръка, да се обърна към съдийството, но най-добре е да обвиня себе си и да продължа да работя здраво. Конкуренцията беше доста висока, особено в моята категория дойдоха хора от 75 и 67 килограма и имаше европейски шампиони отвсякъде. Беше доста трудно, но не смятам, че има боксьор, който да не мога да преодолея, ако съм напълно здрав“, сподели Рами Киуан /71 кг/.

В следващите няколко седмици на боксьорите им предстои почивка и възстановяване след травмите, получени на турнири в последните месеци. След това националите ще се готвят за участие на Балканиада. А мъжете до 22 г ще участват и на европейско първенство. Красимир Инински съобщи, че преди и след Балканиадата вероятно ще бъдат проведени съвместни лагери с националния отбор на Украйна, но преговорите все още продължават. Догодина първата олимпийска квалификация ще е през март в Италия, втората ще е в Казахстан през май. Ако националите спечелят поне още 3 квоти, колкото успяха да го спечелят в Полша, на Олимпийските игри в Париж следващото лято ще имаме двойно повече боксьори отколкото на Игрите в Токио.