Антоанета Костадинова отстреля трета „Златна България“, Христо Маринов с приз за заслуги

Антоанета Костадинова отстреля трета „Златна България“, Христо Маринов с приз за заслуги

На специална церемония в Пресклуб „България“ Антоанета Костадинова бе наградена  за Спортист на месец юни. Това е трето признание за нея от спортните медии от 2015 г. насам. Възпитаничката на клуб „Светкавица“ в Търговище получи традиционната „Златна България“ и подаръчен ваучер от Пампорово АД за луксозен уикенд. Антоанета Костадинова спечели два медала на провелите се трети Европейски игри в Полша през миналия месец – сребърен на 25 м пистолет и бронзов в смесените отбори заедно със Самуил Донков на 10 м. Този успех й донесе 15 гласа от общо 24 участвали медии в редовната анкета на Пресклуба. С 6 гласа е Ивет Горанова /карате/, спечелила сребърен медал в кат. 55 кг на Европейските игри, а  3 гласа  получи Мариян Петков /кикбокс/ – носител на Световната купа в кат. 86 кг в Будапеща. Талантливата  стрелкиня има още 3 медала от Европейските игри досега – сребро в първото издание през 2015 г в Баку и два бронза през 2019 г в Минск.

“До Световното първенство /август, в Баку/ нямам време за почивка и трябва да се състезавам с болките в рамото. След Световното ще направя по-сериозна рехабилитация, ще си взема почивка и ще се завърна заредена и с желание за нови успехи.  В момента имам и комфорт, защото още миналата година взех олимпийската квота, което ми дава спокойствие. Затова с треньора ми взехме решение  тази година да я караме по-полека, защото през последните години нямах почивка и на моменти се чувствах изчерпана“, каза Костадинова след награждаването.

Нейният личен треньор Христо Маринов получи специална награда от Пресклуба – Златен трикольор, за изграждането и развитието на нейния талант. Олимпийската вицешампионка от Токио, трикратна европейска вицешампионка и многократна носителка на златни медали от Световни купи е със своя треньор неотлъчно вече 20 години, от  първия ден на встъпването си на стрелбището на клуб „Светкавица“ в Търговище. До ден днешен и за добро и за лошо, винаги са заедно. „Това е блестящ пример на тандем в спорта“, сподели ДимитърТодоров – бивш дългогодишен генерален секретар  на федерацията по спортна стрелба и психолог.  Специалистът Христо Маринов вдъхваше на Антоанета сили и вяра и в най-тежкия период от кариерата й, когато несправедливо беше извън спорта в течение на 2 години и беше забравена от федерацията и министерството. Христо Маринов сподели, че си спомня всяко едно състезание на своята възпитаничка, от първото й голямо постижение с медал. „Първото й  участие беше на Държавното първенство при девойките и остана 5-а. Първият й медал, бронзов отборно, го спечели на Европейското първенство в Мюнхен. След година и половина реших да я пусна при жените и 2 г. и половина по-късно тя спечели олимпийска квота за Пекин2008“, върна  лентата в годините назад Хр. Маринов.

Антоанета Костадинова  отдаде дължимото на своя  треньор  за успехите й.  

“Всеки един медал, който съм спечелила, е заслуга на моя треньор. Не съм се научила да стрелям сама, не тренирам сама, това е отборна работа и резултатът е за нашия екип. Медалът от Европейските игри ми дава самочувствие и това е важна част от цялостния образ на един състезател”, каза Костадинова и допълни, че не винаги състезанията се развиват  по най-добрия начин, но в повечето случаи, които не може да контролира сама, треньорът й помага.

„Точно така се случи на Олимпиадата в Токио. Направих лоши серии и той ме дръпна, каза ми точните думи и след това се върнах в състезанието като нов човек и спечелих сребърния медал“, уточни Костадинова.

“Всичко е много труд, не разчитам на късмет в моята треньорска работа. Спомням си всички състезания и завоювани медали. Имали сме както много хубави, така  и лоши моменти в съвместната ни работа, но лошите сме ги преодоляваме и заедно продължаваме напред”, заключи  Христо Маринов.

Непосредствено след церемонията и пресконференцията Антоанета Костадинова замина за участие в традиционния турнир „Гран При“ в Нова Сад, Сърбия, който е част от подготовката й за Световното първенство.  „В стрелбата няма хегемония“, заяви  олимпийската вицешампионка от Токио. „Побеждавали  сме всички и всички са ни побеждавали. Няма какво да ни изненада“, коментира Хр. Маринов.