Рекордьорът на „Гинес“ Милчо Младенов мизерства с 300 лв. пенсия, надява се най-сетне държавата да оцени достойно шампионите

Рекордьорът на „Гинес“ Милчо Младенов мизерства с 300 лв. пенсия, надява се най-сетне държавата да оцени достойно шампионите

Носителят на рекорд на „Гинес“ по мотоциклетизъм с 22 последователни шампионски титли на държавните шампионати плюс три европейски титли и първи места на всички състезания Милчо Младенов днес призова на специална пресконференция в пресклуб „България“ ръководния екип на Министерството на младежта и спорта да подкрепи идеята за допълнителна редовна финансова помощ на бивши състезатели с особени заслуги към спорта на България.

Изтъкнатият дългогодишен ас на мотоциклета мизерства с 300 лв на месец пенсия и такива като него, в същото положение, има и други спортисти, постигнали върхове в кариерата си и донесли много престижни медали за България, но тези спортове не са олимпийски.  

Надеждата му е в новия ръководен екип на ММС и министър Димитър Илиев, още повече, че според твърденията на Младенов, в бившето редовно правителство с министър Кралев, тогавашният главен секретар Асен Марков е имал зелена светлина да даде ход на предложението за финансова помощ на спортисти като М. Младенов, но предложението вместо да се внесе в Народното събрание, е потънало в коридорите на бюрокрацията.  Преди това Младенов е разговарял с предшестващия министър на спорта Свилен Нейков, на когото обещал да направи двама шампиони и съответно да получи някакви средства за своя клуб, но не получил и стотинка, каза днес Милчо Младенов.  Странното е, че и стотинка не е получил от федерацията по мотоциклетизъм, стана ясно още от думите му.

Здравословното състояние на Милчо Младенов също е много сериозно и медицинската справка сочи, че той е преживял тежки травми със счупвания с  трайни последици, като най-опасната контузия е тежка операция и изваждане на вените на левия крак, което и сега го застрашава от ампутация на крайника при най-обикновен удар на крака в случай на падане.  Федерацията по мотоциклетизъм беше поканена днес да има свой представител на пресконференцията, но такъв нямаше. Държавата е длъжник към такива като Милчо Младенов, прославили България, затова трябва да намери начин да оцени по достойнство техния принос за спорта и за страната ни, категоричен е бившият председател на БФАС Владимир Илиев.