В плуването очакват осем олимпийски квоти за Париж 2024

В плуването очакват осем олимпийски квоти за Париж 2024

   Президентът на Българска федерация по плувни спортове Георги Аврамчев се надява на осем олимпийски квоти за Игрите в Париж 2024 година. Това обяви той днес на специална пресконференция в Пресклуб „България“ след Европейското първенство за юноши в Белград и преди Световното първенство във Фукуока, Япония.
   “Моето желание е да вземем осем квоти за Париж. Имаме и две щафети, които са близо до участие. На прав път сме и резултатите го показват. Идва много качествено поколение. Климатът в отбора е перфектен. Планираме лагери извън България.По желание плувците, които учат в САЩ, може да прекъснат образованието за една година, за да се готвят целенасочено за Олимпиадата”, каза Аврамчев.  Федерацията по плувни спортове ще предложи на плувците ни, които учат в САЩ,  да останат за една година на централизирана подготовка у нас, като част от тренировъчната програма на националния тим за Летните олимпийски игри в Париж.

   Президентът на БФПС се аргументира защо на започналото днес световно първенство в японския град Фукуока ще участваме в плуването само с трима – Йосиф Миладинов, Любомир Епитропов и Габриела Георгиева. От нашите в Щатите (сред които са Йордан Янчев, Дениел Нанков, Диана Петкова и други) единствено Епитропов и Тонислав Събев са в добра форма. Генералният секретар Димитър Бобев обясни, че причината за тази ситуация е в разминаването на тренировъчните схеми в американските университети, които не съвпадат с календара на основните събития на световната и европейската федерация.

   Аврамчев допълни, че се надява Йосиф да се представи на ниво, въпреки  че през последните месеци е със „смесена“ подготовка – ту в България, ту в Швейцария. Миладинов  имаше проблеми и с дисциплината, които бяха решени, след като беше върнат в централизираната подготовка. Предстои да видим как му се е отразила последната промяна в режима.

   Главният селекционер на националните ни  отбори  Кристиян Минковски очаква силни резултати от тримата наши плувци на Световното първенство във Фукуока, което  за тях започва на 23 юли.

   “Подготовката върви по план. Вярвам, че състезателите ще постигнат силни резултати и оттам и ще имат добри класирания”, каза Минковски.

   “Надявам си да зарадваме близки, приятели и любители на плуването”, каза  Любомир Епитропов.

   “Не искам да се натоварвам с излишни очаквания, надявам се да си подобря времената”, добави Габриела Георгиева.

   Минковски съобщи, че  Йосиф Миладинов пристига в неделя, здрав е и от него се очаква силно представяне в Япония.

   Освен тримата плувци, България е представена във Фукуока и с три състезателки в артистичното плуване. Тази сутрин Александра Атанасова завърши на 18-то място в квалификацията на соло в техническата програма. Пак в нея, но при дуетите, Саша Митева и Далия Пенкова завършиха на 29-то място. Трите ни представителки отпадат за финалите в своите дисциплини.

   Младата звезда на българското плуване Петър Мицин изрази задоволство от представянето си на завършилото преди седмица Европейско  първенство за юноши в Белград. На него той завоюва безпрецедентните три европейски титли –на 200/400/800 м. свободен стил, като на 400 м постави световен рекорд и покри норматив „А“ за олимпийска квота на 800 м. Подготовката на Мицин под ръководството на изтъкнатия ни треньор Николай Вакареев е насочена към Световното първенство за юноши във Финландия през август и Европейското първенство в малък басейн в Румъния през декември т.г..