Джудото се мъчи в безпаричие, идва ли краят на елитния спорт?

Джудото се мъчи в безпаричие, идва ли краят на елитния спорт?

„Поискахме бюджет от 2 милиона. лева, дадоха ни 1 милион и 95 на сто от парите са изхарчени“, съобщи днес в пресклуб „България“ президентът на БФ Джудо доц. д-р Румен Стоилов. Той предупреди, че след първата седмица на август, ако няма подписан договор за дофинансиране от държавата чрез Министерството на младежта и спорта, той ще бъде принуден да събере националния отбор за мъже и жени заедно с треньорите и занапред да тренират на Дианабад за здраве. „Сега сме на 150 хил. лв – 160 хил. лв. самостоятелно финансиране“,  добави доц. Стоилов и каза, че през последния месец  сам е осигурил 35 хил. лв. за подрастващите джудисти.

„Ние сме единственият рейтингов спорт в България. И сме една от малкото федерации, които имаме отбори в почти всички възрастови групи. В момента сме с четири квоти за олимпийските игри в Париж 2024, но ако не отидем на 2-3 състезания,  излизаме от зоната на квотите“, каза още доц. Стоилов.  Той е пресметнал, че само подготовката  на четиримата с квоти е 320 хил. лв.

„За сравнение – тази година джудото има 12 квалификационни състезания за олимпийски квоти, докато в другите спортове има по 2-3 и затова джудото е рейтингов спорт“, подчерта още ръководителят на единствената федерация, която премира със спонсорски средства  състезателите от всички възрасти при спечелен  медал  от Европейски и Световни първенства, турнири „Голям шлем“, „Гран При“, Световни и Европейски купи.

Днес доц. Стоилов връчи премия на европейския вицешампион за кадети на първенството в Португалия  Емил Вълчев /кат. 81 кг/. На церемонията присъства неговият треньор от клуб „Кодокан“ – Пазарджик Георги Георгиев – носител на бронзов медал от Олимпийските игри в Атина 2004 г и на още много отличия от световни и европейски първенства. Вече за всички възрасти големите международни състезания са и отборни, освен лични.  „Съвсем различно е да подготвяш отбор, а не двама-трима джудисти, което натоварва в пъти разходите“, подчерта още доц. д-р Стоилов.

 За кадетите предстои  Младежки олимпийски фестивал в Марибор, Словения и след това Световно първенство в Загреб, Хърватия.  Емил Вълчев сподели днес, че целта му е да спечели медал и на двата големи форума и се чувства подготвен да го постигне.  „Бях на 6 години, когато влязох за първи път в залата по джудо. Усетих го като забавление. Така започна всичко“, спомня си 17-годишният европейски вицешампион.  “Независимо от крехката възраст, той показва сериозни резултати. Мога само да се радвам, че имаме такива момчета. “, заяви президентът на федерацията.  „От 2015 година нямаме медал при кадетите. Той трябваше да стане европейски шампион, но не му достигна опит и загуби в последните секунди на продължението на финала“, изтъкна Г. Георгиев.

За Младежкия Олимпийски фестивал имаме добре подготвени джудисти индивидуално и отборно, каза Г. Георгиев. Изпращаме три момичета и три момчета: София Рангелова (48 кг), Емилия Апостолова (63 кг), Надие Джафар (+63 кг), Георги Дамянов (60 кг), Емил Вълчев (81 кг), Димитър Куртаков (+81 кг), а за шампионата на планетата в тази възраст ще се присъединят Денис Гълъбов (55 кг), Кристиан Генов (66 кг) и Ванеса Пенгелова (70 кг).

При мъжете и жените от 3 до 6 август трима български състезатели ще участват на турнира “Мастърс” в Будапеща с покани: Ивелина Илиева (57 кг), Марк Христов (73 кг) и Ивайло Иванов (90 кг).  Георги Георгиев разкри, че националите при мъжете и жените са в добра форма.

“Марк Христов е в много добра форма. Ивайло Иванов доскоро лекуваше контузия, но вече е добре. Ивелина Илиева пропусна Световното първенство заради травма, но вече се възстановява”, заяви той.