НАДБ : Бежанците искат работа, не искат подаяния

НАДБ : Бежанците искат работа, не искат подаяния

Националната асоциация на доброволците в България /НАДБ/ помага от първия ден на войната в Украйна на хората, които бягат от ужаса на смъртта и търсят спасение у нас.  Днес в пресклуб „България“ председателят на организацията д-р Ясен Цветков и експертът Анастасия Мишева дадоха пълна картина на свършената работа досега.

От първите дни доброволците на терен започват да посрещат бежанците. Тогава на ден пристигат между 5000 и 10000 души.  Включват се и хора с добри познания на украински и руски език. На нуждаещите им се осигурява храна и медикаменти. НАДБ създава национален контактен център за връзка между държавата и хората, търсещи закрила. Едно от най-важните неща започва да функционира – горещият телефон. След това чрез фонд „Активни граждани“ доброволческата асоциация кандидатства за финансиране по проект „Обособяване на хуманитарен корпус към НАДБ за справяне с бежанската вълна от Украйна“ и получава подкрепа от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.   Целта на инициаторите е да се гарантира, че процесът на интеграцията на бежанците в България ще продължи.

От февруари до юли тази година Хуманитарният корпус организира два уебинара. Единият е за достъпа до образованието с практически съвети, особеностите на училищното и извънкласно обучение, както и за приемната кампания за учебната 2023 -2024 г. Другият засяга медицинските права на украинските граждани с временен статут. Бежанците имат нужда от специализирана помощ как да се справят с правните процедури и необходимите документи, за да водят нормален живот в нашата страна. „Аз се включих като юрист по тези въпроси и така продължавам тази дейност“, сподели днес А. Мишева. Тя е бесарабска българка от Украйна. Завършва право в Югозападния университет в Благоевград, където работи и до днес.

„Бежанците искат работа, не искат подаяния“, споделя усмихнатата доброволка. “От 158 000 души, подновили статута си на временна закрила тази година, само 10 000 са настанени в държавни бази т.е. нищо не плащат за своята издръжка. Останалите са поели отговорността да се грижат за себе си сами, плащат свободен наем или на общинско жилище,  както и другите сметки, защото работят”, казва още Анастасия. Д-р Я. Цветков си спомня как жена-хирург с многогодишна практика в Украйна не може да започне да оперира в българска болница поради бюрократични усложнения за признаване на дипломата й. Тогава лекарката без колебание решава, че ще работи като санитарка. „Един от основните ми ангажименти сега е да съдействам за преквалификацията на бежанци, особено на такива като учители по история, психолози и други, за които е ясно, че няма да си намерят работа по специалността“, заяви още юристката. 

НАДБ помага за всичко необходимо, това което липсва на нуждаещите се, организацията се заема да го осигури – заплащането на медицински прегледи, изследвания, лекарства. “Младеж си счупи ръката, наложи се операция и накрая сметката от болницата беше 10 000 лв, която трябваше да се плати”, разказва д-р Цветков. НАДБ си сътрудничи с неправителствени организации, фирми и граждани – дарители. “Докато в първите месеци след началото на войната в Украйна хората у нас бяха много щедри, с отворени сърца, сега има отдръпване, дори негативизъм”, споделя още председателят на НАДБ – организацията, която помага при пожари, наводнения, земетресения и всякакви бедствия. И на тези, които гледат с подозрение на бежанците, А. Мишева върна лентата при наводнението на карловските села. Тогава бежанците от Украйна бяха първите, които занесоха одеяла и дрехи на пострадалите, спомня си бесарабската българка.