Йоана Илиева: Вече на всички съпернички им треперят краката, когато се състезават с българка

Йоана Илиева: Вече на всички съпернички им треперят краката, когато се състезават с българка

На специална пресконференция в Пресклуб „България“ старши треньорът на националния отбор на България по сабя Ивайло Воденов заяви, че дори не е мечтал за успех като този на Йоана Илиева, когато е започнал да се занимава с фехтовка. Миналата седмица Илиева спечели бронзов медал  на сабя на Световното първенство по фехтовка в Милано (Италия) и донесе първи медал за България от Световен шампионат в историята на женската сабя.

„Много се радваме за този медал. Сам по себе си той е много важен. Когато започнах да се занимавам с фехтовка, дори не съм си мечтал да подобен успех. Тя спокойно можеше да стане и  световна шампионка, но времето беше малко между мачовете и тя не бе подготвена за полуфинала.  Но сме много щастливи от спечеления бронзов медал“, заяви Воденов  пред репортерите, а президентът на Българската федерация по фехтовка Величка Христева  добави:

„Завършваме сезона с наистина много голям успех. Този бронзов медал на Йоана има стойността като златен от някои други дисциплини. Тя почти се доближи до индивидуалната квота за Олимпийските игри в Париж, а сега целта е и отборна квота.“

„Това беше най-силното ми състезание през сезона. В първите двубои  бях изключително спокойна. За малко да изгубя  още в първата си среща заради прекаленото спокойствие и трябваше да обръщам резултата от 2:10, но може би това ми помогна по-нататък в състезанието“, каза Йоана Илиева, а за шансовете й  да стигне до индивидуална квота за Париж 2024 и на националния тим до отборна квота, Ивайло Воденов обобщи: „Първоначално приоритетът е към отборните квоти. Класират се осем отбора – първите четири от ранглистата и по един от континент. Ние засега сме седми в ранглистата, а предстоят три Световни купи. За индивидуалната надпревара се класират освен състезателите от тези осем отбора (24 човека), плюс има по две места за всеки континент. Засега Йоана е в сметките и в зоната за класиране. Колкото до отбора – трябва да вземем медал на някоя от предстоящите Световни купи.“

Той и Величка Христева добавиха, че условностите при определяне на квотите са много, а всичко ще бъде решено на състезанията, които са през октомври, ноември и януари.

Две от състезателките от националния ни отбор, които присъстваха на пресконференцията –  Олга Храмова и Калина Атанасова коментираха, че се радват много за съотборничката си Йоана Илиева.

 „Отборно се надявахме на малко по-добър резултат“, каза Храмова, а Йоана емоционално  добави:

„Моите съотборнички да доста скромни, но Олга според мен направи добро състезание, а Калина например игра изключително равностойно срещу съперничка от топ 10. Целият отбор израсна много и можехме да победим доста силни противници. Ние всъщност направихме едно страхотно състезание, макар да не сме в зоната на медалите. Съперниците ни вече знаят, че ние не се отказваме.“

Старши треньорът Ивайло Воденов обясни, че тимът вече тренира с необходимото оборудване като конкурентите си и това помага за подобряването на резултатите.

„Имаме и добро поколение – талантливо и вярващо в мен и федерацията, но проблемът остава със задържането на състезателите в спорта“, каза той.

„За мен федерацията и ММС от доста малка ми показаха, че имам бъдеще в спорта. След този резултат на Световното първенство вече не трябва дори да подлежи на коментар, че това е моята професия. Когато обичаш нещо, си готов на жертви. Не съм мислила за смяна на държавата. България е моята страна“, заяви още Йоана Илиева.

Тя уточни, че не е имала директни предложения за смяна на държавата, за която  да се състезава.

 „Мисля, че всички осъзнават моята привързаност към треньора ми и моята страна и затова няма предложения. Имала съм предложения преди време за университети в САЩ, а и от Франция да се състезавам за клубен отбор там в тяхното първенство и веднъж ходих, но това пречи на подготовката ми“, заключи Йоана Илиева.