Медал на Световното първенство и квота за Олимпиадата в Париж са основните цели на Габриела и Стефани Стоеви

Медал на Световното първенство и квота за Олимпиадата в Париж са основните цели на Габриела и Стефани Стоеви

На специална пресконференция в Пресклуб „България“ трикратните европейски шампионки по бадминтон Стефани Стоева и Габриела Стоева споделиха, че основните им цели за тази и следващата година са добро представяне на Световното първенство  в края на август  в Копенхаген и спечелването на квота за олимпийските игри в Париж 2024.

Преди месец сестрите спечелиха златните медали на Европейските игри в Краков (Полша) и завоюваха втора титла в кариерата си след Баку 2015.

За отличното си представяне в Полша сестри Стоеви бяха наградени със специални плакети  от президента на БФ Бадминтон Володя Златев.

“Те направиха това, което могат и което трябваше – да спечелят златните отличия и да запишат имената си със златни букви в историята на европейския бадминтон. Вече имат пет титли на Стария континент, което ги поставя начело във вечната ранглиста с други легенди на спорта. Очаквам да бъдат приети един ден и в Залата на славата на европейския бадминтон. Сега им предстои участие на Световното първенство в Дания, на което се надяваме да се представят добре”, заяви Златев.

Габриела и Стефани казаха пред репортерите, че са щастливи от спечелените медали в Краков, но вече мислят за предстоящото  Световното първенство в Копенхаген (Дания) от 21 до 27 август.

“Бяхме тръгнали за Европейските игри  с големи очаквания, искахме да се борим за златния медал. Всичко друго, освен златото, щеше да бъде провал за нас. Беше тежък турнир, всеки мач беше труден, но най-трудно беше на полуфинала. Това беше като финал, която двойка спечелеше –  ставаше шампион и сме много щастливи, че успяхме”, коментира Габриела Стоева.

“Аз съм малко разочарована, защото исках три златни медала от Европейски игри, а сега имам само два. Беше тежка подготовка, но успяхме да се преборим във всеки един мач. Сега идва Световното първенство, където конкуренцията ще бъде много по-различна. Ще се борим и дано да успеем да влезем в медалите”, добави Стефани Стоева.

Старши треньорът на националния отбор Петя Неделчева заяви пред  репортерите, че е доволна от представянето на българите на Европейските игри в Полша.

“Българският национален отбор за пореден път показа, че сме спорт, който може да постига сериозни резултати. Габриела и Стефани са най-добрата двойка в Европа и те години наред доказват това. Сега следващата цел е медал от Световното първенство, който липсва в кариерата им, и класиране за олимпийските игри в Париж. Габриела има проблем с контузия, с която се опитваме да се справим и да я стабилизираме”, заяви Неделчева и добави:

“На Европейските игри спечелихме златен медал и имаме три девети места. Димитър Янакиев игра много силно и показа, че може да се бори за олимпийска квота. Най-реалистично е да имаме три квоти за Париж 2024 и дано да успеем. Става дума за сестрите, за Янакиев, а при жените две момичета ще се борят за място в Париж – Калояна Налбантова и Христомира Поповска, които само десет места ги делят в ранглистата”.

Иван Русев каза, че е доволен от представянето си в Краков на двойки мъже заедно с Илиян Стойнов.

“Всички се представихме много добре. Янакиев игра страхотно и има шанс за олимпийска квота. Мъжката двойка играем от една година и за нас  беше важно да се класираме за Европейските игри. Успяхме и малко не ни достигна да излезем от групата. Сега ни предстои лагер във Франция, където ще премине изцяло подготовката ни за Световното първенство. Това ще бъде първи шампионат за нашата двойка, нямаме очаквания, ще играем мач за мач”, коментира Русев.

Президентът на федерацията Володя Златев заяви, че има разбиране от страна на новото ръководство на Министерството на младежта и спорта.

“От министър Димитър Илиев имаме уверение, че ще ни помага в бъдеще. Състезателите и треньорите получават възнагражденията си в срок, което е важно. Всички договори с министерството са подписан. Състезателите провеждат лагери, Калояна Налбантова в момента е на подготовка за един месец в Куала Лумпур. Опитваме се да подсигуряваме всичко, защото вече сме водещ спорт в страната”, каза  Златев.

Накрая на пресконференцията Петя Неделчева уточни, че  България ще участва с петима състезатели в три дисциплини на Световното първенство по бадминтон, което ще се проведе от 21 до 27 август в Копенхаген (Дания). В тима са включени трикратните европейски шампионки Стефани Стоева/Габриела Стоева (двойки жени), Христомира Поповска/Илиян Стойнов (смесени двойки) и Иван Русев/Илиян Стойнов (двойки мъже).

“Ще имаме участници в три дисциплини. Даниел Николов имаше право на участие на единично мъже, но го отказахме, защото има контузия на коляното. Очакваме да видим дали ще се възстанови или ще се откаже.Жребият ще бъде изтеглен в четвъртък другата седмица, след което ще може да коментираме по-подробно какви са шансовете на отделните ни състезатели, но няма да е лесно. Конкуренцията на Световно първенство е неописуема”, заключи Неделчева.