Велиан Бакалов: Надявам се догодина да спечелим трета поредна титла

Велиан Бакалов: Надявам се догодина да спечелим трета поредна титла

На специална пресконференция в Пресклуб „България“ капитанът на националния отбор на България по тенис за девойки до 18 години Велиан Бакалов заяви, че спечелването на  Европейската титла за втора поредна година е невероятен успех. Българките в състав Росица Денчева, Ива Иванова и Александра Габровска за втора поредна година станаха европейски шампионки в Гранвил (Франция). През 2022 г. отборът ни бе в състав  Денислава Глушкова, Михаела Цонева и Дария Великова, а капитан беше Михаил Атанасов.

„Искам отново да поздравя момичетата. Те постигнаха невероятен успех. Радвам се, че и аз съм част от този отбор. Момичетата се пребориха с голяма конкуренция и наистина успехът е изключителен. За нас най-вълнуващ беше моментът, в който при влизането в комплекса в Гранвил видяхме снимка на миналогодишните шампионки от България, а сега и нашата снимка ще бъде поставена там“, коментира пред репортерите  Велиан Бакалов.

Той разкри, че по предварителна информация догодина финалите на Европейската отборна купа няма да се проведат във Франция заради Олимпийските игри, а ще бъдат преместени в Испания.

„Мисля, че тези момичета могат да участват в шампионата и следващата година. Имаме добър отбор –  четири момичета са в топ 100.  Надявам се тези момичета един ден да станат част и от отбора на България за „Фед Къп“. Избрах Росица Денчева, която е на 16 години, но има право да участва. На тези девойки им предстои дълъг път и искрено вярвам, че ще успеят. Ако участва, българският тим със сигурност ще бъде фаворит и догодина  и се надявам да успеем да спечелим трофея за трети  пореден път“, заключи Бакалов.

Ива Иванова заяви, че на финала срещу Словакия всички са показали най-доброто от себе си.

„В квалификациите първият ни мач срещу Украйна беше доста труден, но успяхме да се преборим. Във финала показахме най-доброто, на което сме способни и победихме“, каза Иванова и допълни, че трябва да подобрява играта си във всички аспекти. Сега на нея й предстои участие на турнир в Канада, а след това и на Откритото първенство на САЩ при девойките.

„Успехът на Европейската отборна купа е голям, но го приемам като нещо естествено. Така се става голям тенисист и затова го приемам като нещо нормално“, каза за триумфа в Гранвил Иванова.

„Мисля, че намерих своето място в отбора и ми беше много приятно да съм част от състава“, заяви Александра Габровска, която участваше в мачовете на двойки.