Цанко Цанков: Целта ми е да преплувам успешно трасето от Санта Каталина до Лос Анжелос и всички маратони от Ocean 7

Цанко Цанков: Целта ми е да преплувам успешно трасето от Санта Каталина до Лос Анжелос и всички маратони от Ocean 7

На специална пресконференция в Пресклуб „България“  Цанко Цанков – единственият българин, преплувал Гибралтарския проток,  разказа подробности за своята подготовка  за новата му голяма битка в открити води – на 27 август той ще преплува  още един от седемте най-трудни маратона в света – от остров Санта Каталина до бреговете на Лос Анджелос.

Цанков  каза пред репортерите,  че от няколко месеца  води подготовка по специален график  с всекидневни 5-часови тренировки в басейн и в открити води, включително и през нощта, за да се доближи в максимална степен до екстремните условия по време на самия маратон в Тихия океан.

„Подготвен съм максимално добре.  Изминах над 1800 км, като на тренировките  не плувах много километри, а изминавах по-кратки разстояния, но по-интензивно и с по-висока скорост.  Най-дълга и най-тежка бе последната ми тренировка, която бе вчера.  И точно на нея се случи това, което на всяка цена трябва да избегна в САЩ. По план трябваше да изплувам в басейн 15 км, но в началото ми казаха, че тъй като трябва да се направи ремонт, имам на разположение около 1 час. Затова реших да плувам по-бързо, но след около 50 минути ми казаха, че ремонтът на басейна  се отлага и мога да плувам колкото съм предвидил“ , заяви  Цанко и допълни:

„Затова реших да продължа тренировката, но във втората част почувствах силна умора.  Винаги когато някой тръгва по-бързо в плувен маратон, във втората част настъпва голяма физиологична криза и мнозина се отказват. Това трябва да избегна на всяка цена – да не тръгна в началото с по-голяма скорост. Трябва да съм максимално концентриран и да плувам равномерно“, каза Цанко и посочи кои са основните трудности по  почти 37-километровото  трасе по права линия в Тихия океан.

 „Трудността на този маратон е не само дългото разстояние и силните непредвидими течения, но и  ниската температура на водата, около  15-16 градуса. Уникалността му е, че се плува през нощта, което на моменти дезориентира участниците. Но за протока Каталина е преценено, че това е най-подходящата част от денонощието. Тогава теченията и вълните отслабват.

Цанко Цанков ще плува сам, а наред с лодката, която ще го придружава  и ще осветява трасето, ще има и двама каякари, които ще се сменят през няколко часа. Те ще му подават храна и вода и ще са му полезни  и от психологическа гледна точка, тъй като ще вижда, че има хора около него.

„По време на плуване аз не приемам храна, а само напитки. Преминавам първите 2 часа без никакво спиране, а после на всеки 30 минути спирам за малко, за да приема специална напитка с въглехидрати, минерали, електролити, която зарежда организма с нови сили, като поддържа нивата и на кръвната захар. Напитките ги пия в рамките на няколко секунди, без никакво забавяне. По изискванията на американците през това време нямаш право да се докосваш до никакъв плавателен съд и човек, всичко трябва да става във водата, като само чашата с напитката се подава със специален удължен стик. И тъй като бордът на придружаваща ме лодка е висок, чашите ще ми ги подават каякарите“, каза  Цанко Цанков  и накрая заяви, че основната му цел е да преплува успешно разстоянието  от остров Санта Каталина до Лос Анджелос. А ако има сили, и да подобри  световния рекорд по трасето, но това зависи от много фактори, като вълнението, теченията и вятъра.

„Целта ми е да финиширам успешно.Това е минимумът, но при добри обстоятелства можем да атакуваме и световния рекорд. Още повече, че в нашия екип е включен и най-добрият лодководач, който е американец.Очакват ме много сурови условия в тъмното , защото началото ще бъде след 20:00 часа местно време на 27 август. Приблизително за около 9 часа трябва да стигна до сушата. Няма награден фонд, а всички разходи ги поемаме ние. Правя го заради България. До момента имам един преплуван маратон от Ocean 7 в кариерата си, сега предстои втори. Мечтата ми е да ги преплувам  всичките 7. Това ще бъде огромен престиж за нашата страна. Друг наш плувец не го е правил в историята. Даже от Източна Европа няма такъв. Само 25 човека от цял свят за близо 100 години са изплували седемте най-трудни маратони в света“ заключи Цанко Цанков.

Той пътува за САЩ в събота сутринта през Виена.