В събота 126 колоездачи от 28 страни стартират в 70-ата Обиколка на България. Ще бъде преминат 90-хилядният километър от нейното създаване

В събота 126 колоездачи от 28 страни стартират в 70-ата Обиколка на България. Ще бъде преминат 90-хилядният километър от нейното създаване

Емблематичното събитие ще започне тази събота, 26-и август, с официалното откриване в 16.45 ч пред храм – паметника „Св. Александър Невски“ в столицата, а веднага след това ще бъдат представени всички отбори и участници в Обиколката. Прологът от 1 км ще е с начало в 18 ч. като всички колоездачи  ще стартират през минута, а последният от тях се очаква да финишира около 19 ч. Така зрителите ще могат да се запознаят с участниците в Обиколката и да станат свидетели на първия носител на Жълтата фланелка като лидер в състезанието. На 31-ви август надпреварата ще финишира за първи път в Шумен.

Състезанието е разделено на 5 етапа с обща дължина около 705 км. Общият награден фонд е 50 хил. лева като половината от сумата е за крайните победители, отделно има етапни награди, като 7600 лв е наградният фонд за етап, поясниха днес на пресконференция в пресклуб „България“ от федерацията по колоездене. Председателят на централата Драгомир Кузов и заместник-председателят на БФК Любослав Венков споделиха, че организацията на 70-ата Международна колоездачна обиколка им струва около 400 хил. лв. , като 270 хил. лв са от Министерството на младежта и спорта, останалите са от спонсори, сред които най-голяма е подкрепата  на генералния спонсор ДЗИ. Проблем е това, че половината от средствата на ММС отиват за охрана т. е. за полицията, докато в другите страни за охрана не се плаща, подчертаха от ръководството на БФК и призоваха спортния министър Димитър Илиев да премахне порочната практика, която изяжда огромна част от субсидията на федерациите.

Официалният старт на състезанието ще бъде даден на 27ми август на пл. „Народно събрание“ в София в 12.15ч, след което колоездачите ще потеглят по етап 1А София – Пирдоп с дължина от 70.2км. Това е първият полуетап за деня и най-сериозното изпитание по трасето е височината Гълъбец. Там ще станем свидетели на  първите по-сериозни атаки от страна на главните претенденти за крайната победа, коментира Др. Кузов. Специална премия ще има в с. Саранци, където ще бъде прекосен  90-хилядния километър в историята на Обиколката на България.  Вторият полуетап е от Пирдоп до Троян с дължина почти 89км. Още от самия старт участниците започват изкачването на височината Козница от втора категория, а малко след това е и основното изпитание в цялата Обиколка – височината Беклемето.

Вторият етап Троян – Казънлък е 108.3 км и ще започне пред сградата на Община Троян в 14.30ч като финалът пред хотел „Казънлък“ се очаква да бъде около 17ч. Любопитното в този етап e, че състезателите няма да преминат през центъра на Габрово, а ще се използва новият околовръстен път, за да се атакува емблематичната височина Шипка с дължина 13км и от първа категория. „Отдавна Казанлък не е бил финал на полуетап. Ще има и състезание по колоездене за деца от 4 г до 14 г. Искаме това да стане традиция“, каза Др. Кузов.

Третият етап Казанлък – Бургас е най-дългият в Обиколката – 180.5км. Ако около Сливен се появи страничен вятър, тогава ще станем свидетели на дълго преследване, което ще стане възловия етап в Обиколката. Ако атмосферните условия са благоприятни, тогава ще наблюдаваме битки между типичните спринтьори в отделните отбори. Предвиден е един премиен спринт в Айтос.

Четвъртият етап е от Бургас до Сливен с дължина от 114км. Стартът е предвиден за 14.15ч от морската гара Бургас, а финалът се очаква около 17ч пред сградата на общината в Сливен. И в този етап единственото възможно препятствие за колоездачите е евентуален страничен вятър от разклона Петолъчката до Сливен. Ако такъв вятър не се появи, отново спринтьорите ще имат главната дума. Премията за активност в този етап е в Карнобат.

Последният 5ти етап е Сливен – Шумен с дължина 128,4км. Още от самия старт колоездачите трябва да се справят с изкачването на Карандила, което е с дължина от 12км и е от първа категория. В следващите 50-60 км теренът е вълнообразен и предоставя много  възможности за атаки и разкъсване на групата. Последното преминаване на Стара планина ще бъде през Котленския проход, като това е и последната премия за катерачи. Предвиден е и един спринт за активност в Котел.

В 70-тата МКОБ са включени 21 отбора, от които 5 са от нашата страна – един национален и 4 клубни /Долчини Про Тийм, Хемус 1896 Троян, Васил Левски и Несебър Шокблейз/. В националния тим ще видим най-добре представилия се на Обиколката през 2022 г. и държавен шампион Йордан Андреев, изключително опитния Стефан Георгиев, Николай Генов, младите таланти Преслав Балабанов, Габриел Грозев и Васил Попов. В състезанието ще вземат участие и националните отбори на Сърбия и Македония.

От чуждестранните клубни отбори най-силно впечатление прави полският Востер, който е традиционен участник в нашата Обиколка, като в неговите редици ще видим победителя в Обиколката на България от 2020 г.  Патрик Стош както и  може би претендент номер едно за крайната победа Мачей Патерски. Той е и най-титулуваният колоездач от всички участници с множество победи и участия в състезания от световния Тур.

Всяка година средната скорост на Обиколката се повишава, подчерта главният съдия на състезанието Ивайло Делийски.

За интереса към събитието говори и фактът, че БФК трябваше да избере измежду над 90 заявки на отбори, желаещи да участват в Обиколката на България, стана ясно на пресконференцията.  Ръководството  на федерацията се гордее, че за 4 години успя да възвърне имиджа на българското колоездене, след като техните предшественици начело на популярния спорт с богата история обявиха фалит на централата. А догодина БФК ще отпразнува 100-годишния юбилей от първия старт на Обиколката на България.

„Колоезденето само по себе си е кауза. То е начин на живот, начин на предвижване. Тази кауза трябва да я разпространяваме в обществото. Хубаво е, че тази година ще има и такива състезания“, сподели изпълнителният директор на генералния спонсор ДЗИ Коста Чолаков.