Първа "Златна България" и "Златен трикольор" за Йоана Илиева и Ивайло Воденов

Първа "Златна България" и "Златен трикольор" за Йоана Илиева и Ивайло Воденов

„Целта вече трябва да е олимпийски медал“ заяви треньорът

Днес носителката на първия медал от Световно първенство по фехтовка при жените в родната ни история Йоана Илиева и старши треньорът на националния ни отбор Ивайло Воденов получиха за първи път наградите за спортист и треньор на месеца –  „Златна България“, „Златен трикольор“ и отделно подаръчен ваучер за луксозен уикенд от Пампорово-АД. На церемонията присъства и председателят на федерацията Величка Христева. В изключително оспорвана надпревара за м. юли, след равенство и после балотаж, талантливата състезателка на сабя спечели в анкетата на Пресклуб  „България“ сред спортните редакции с 13 гласа. На второ място с 11 гласа остана плувецът Петър Мицин, който извоюва три златни медала,постави световен рекорд и покри два олимпийски норматива  А за Париж2024 на Европейското първенство за юноши в Белград.

Йоана Илиева сподели, че не е очаквала да бъде избрана за спортист на месеца при толкова много номинации.  „Още има отзиви  в световната фехтовка за медала на Йоана“, каза днес развълнуван Воденов за бронзовото отличие в Милано на 21-годишната му възпитаничка.“ Над 100 жени участваха в Световното първенство“, добави той.

Воденов  спечели  сред отличилите се треньори за юли със 7 гласа. На второ място с по 5 гласа са други трима специалисти – Николай Вакареев, личен треньор на Петър Мицин, старши треньорът на националния отбор по волейбол за младежи до 21 г Андреа Буратини  и старши треньорът на националния отбор по волейбол за младежи до 17 г. Десислава Величкова. И двата отбора спечелиха медали – по-големите донесоха бронз на Световното първенство, а по-младите – сребърен медал на Европейското първенство. Националните треньори по бокс за мъже Жоел Арате и за жени Борислав Георгиев имат по 1 глас в анкетата за юли.

Йоана Илиева направи пробив индивидуално при жените в Милано. Досега тя имаше в кариерата си веднъж Световна купа  и медал на Световно първенство за девойки, както и европейска титла при 23-годишните. А в началото на тази година в Ташкент заедно с Олга Храмова и Емма Нейкова записаха най-доброто класиране на българската женска фехтовка в турнири за Световната купа, като спечелиха златните медали в отборната надпревара за жени в Ташкент.   „Йоана сега е втора в Европа /олимпийските квоти са 2 за Стария континент/, така че тя има реален шанс да успее“, смята Воденов. „Целта вече за нея трябва да е олимпийски медал“, категоричен е треньорът. А шансът и за отборна квота е реален – необходимо ни е едно първо и едно четвърто място на Световна купа. Първата Световна купа е от 9 ноември в Алжир като първо е индивидуално сабя и след това отборно. При отборна квота и трите състезателки участват на Олимпийските игри. 

„Чувствах се като извънземна в Милано. Всеки си има слабо място и трябва да го намериш. Фехтовката е такъв спорт, че една година може да си номер едно и на следващата да нямаш нито един медал“, сподели още Йоана Илиева.