Петър Мицин с амбиция за олимпийски финал, федерацията доволна от резултатите на състезателите

Петър Мицин с амбиция за олимпийски финал, федерацията доволна от резултатите на състезателите

Петър Мицин, който в края на  сезона е с четири европейски и една световна титла, световен рекорд плюс още две сребърни отличия от шампионата на планетата за юноши в Израел, призна днес в пресклуб „България“, че има сили да плува на Олимпийските игри догодина в Париж. 18-годишният феноменален талант се зарече, че ще се труди да превърне тази мечта в реалност  Увереност му дават постиженията през годината , като най-сладка му е победата на 400 м свободен стил в Белград, постигната със световен рекорд за юноши, каза още звездата. „Времето 3:44.31 щеше да бъде шесто във финала на Олимпиадата в Токио преди две години“, напомни Мицин.  „Това е най-успешното представяне на български плувец изобщо в рамките на един сезон“, подчерта главният селекционер на националните отбори Кристиян Минковски.

“Освен фантастичните резултати на Петър Мицин, останалите момчета и момичета от националния отбор също се представиха много добре. Имаме вече двама плувци с квоти за олимпиадата (б. р. – Петър Мицин и Йосиф Миладинов), имаме още шест-седем състезатели, които са много близо да покрият норматив. За първи път в историята тази година имахме и два финала на артистичното плуване на световното първенство при девойките. Имахме и четири финала на европейското по скокове във вода. Това показва, че всички плувни спортове, събрани в нашата федерация, се развиват изключително добре. Много сме щастливи и сме обнадеждени, че догодина на Олимпийските игри в Париж ще ви зарадваме още повече”, каза Аврамчев.

“Петър подобряваше постиженията си методично, а във върхова форма беше за Европейското първенство в Белград и там постигна най добрите си резултати. Сега ще се подготвим за участие на Европейското първенство в малък басейн в Букурещ в края на годината, а след това ще насочим усилията си изцяло върху подготовката за Олимпиадата в Париж. Издържливостта е най-силното качество на Мицин, но за последните стартове на Световното в Нетаня умората натежа. Дори отчитам като своя грешка, че плува 200 м свободен стил, трябваше да пропуснем тази дисциплина  и да се концентрираме върху 400 м и 800 м свободен стил и 200 м бътерфлай. На бътерфлая водеше през цялата дистанция, но последните 15-20 метра умората натежа и отстъпи на второ място“, направи равносметка личният треньор на плувеца Николай Вакареев. Той бе категоричен, че в подготовката за Олимпийските игри догодина ще се концентрират основно върху 400 м и 800 метра свободен стил, където Мицин има по-големи шансове за добро класиране”, каза Вакареев.

Вакареев днес получи наградата си /значката „Златен трикольор“/ за треньор на м. август в анкетата на пресклуб „България“ сред спортните редакции. След оспорвана надпревара авторитетният специалист изпревари треньора на Нургюл Салимова Живко Жеков. Следващите в подреждането са главният мениджър на националния отбор по художествена гимнастика Бранимира Маркова, Пламен Трънски – личен треньор на европейската шампионка по олимпийско таекуондо Калина Бояджиева и Димитър Карамфилов – личен треньор на двойния европейски вицешампион по лека атлетика до 20 г. Божидар Саръбоюков.

Вакареев разкри, че дори самият той е бил изненадан от своя възпитаник на 400 м свободен стил в Белград: „Толкова силно плуване! Бях изненадан, но той беше спокоен, уверен и тактически изпълни всичко правилно“, спомни си авторитетният треньор поставянето на световния рекорд от Петър Мицин . Той пропусна миналата година Световното първенство и целта тази година беше участие и на Европейското и на Световното. В ранглистата той беше пръв на всички дисциплини, изтъкна още личният треньор на световният шампион за юноши през 2023 и 4-кратен шампион на Стария континент /за юноши и за младежи до 23 г/. 

Мицин заяви днес, че няма намерение да продължи подготовката си в чужбина и ще остане и занапред в България. Федерацията се грижи много за състезателите, вече е осигурила и постоянен кинезитерапевт, стана ясно на пресконференцията днес.

 „Доказахме, че българската методика е добра и успехите могат да се постигат и в България“, допълни Кристиян Минковски.  Той е сигурен, че Йосиф Миладинов и занапред ще има добри релултати, след като достигна два полуфинала на Световното първенство за мъже и жени това лято във Фукуока, Япония и спечели олимпийска квота. Плувецът отбеляза спад след олимпийския финал на 100 м бътерфлай в Токио през 2021 г, тъй като не издържа на славата, коментира Г. Аврамчев, но федерацията се надява той отново да покаже, това, което може.

Председателят на БФ Плувни спортове не отмина и злонамерените нападки на Антъни Иванов за употреба на химически вещества. „Не може да говориш в медиите, че ние сме химици и че в националния отбор се дава не знам си какво и нашите състезатели са допингирани. С тия състезатели ти си плувал заедно в щафета на предишното световно първенство и ако не бяха другите трима, ти нямаше да влезеш в програмата за финансиране. Петър има 20 теста само за тази година, които са отрицателни. Някъде около 100 са на целия отбор“, каза Аврамчев.