Шефът на джудото Румен Стоилов: „Ако вземем 4 олимпийски квоти, ще сме герои в мирно време!“

Шефът на джудото Румен Стоилов: „Ако вземем 4 олимпийски квоти, ще сме герои в мирно време!“

ИВАЙЛО ИВАНОВ ПОЛУЧИ 4000 лв ОТ ФЕДЕРАЦИЯТА ЗА СРЕБРОТО В БАКУ

По традиция родната централа по джудо, единствена сред спортните федерации, премира всеки международен успех с медал на своите състезатели, вкл. юноши и девойки, като средствата за стимулите са осигурени от спонсори. Днес в пресклуб „България“ президентът и вицепрезидентът на федерацията доц. д-р Румен Стоилов и Даме Стойков връчиха награда от 4000 лв на най-титулования ни представител на татамито Ивайло Иванов, който в края на миналата седмица завоюва сребърното отличие в кат. 90 кг на турнира от най-висок ранг „Голям шлем“ в Баку.  На церемонията присъства и личният треньор на състезателя Ганчо Дойков.  

Р. Стоилов пожела на Ивайло догодина на Олимпийските игри в Париж  медалът да е поне същия. Д. Стойков изрази задоволство, че след тежката контузия за първи път от една година насам в азербайджанската столица Ивайло се е борил без  болка, без притеснение. „Ивайло надви двама световни шампиони“, изтъкна още вторият ръководител на джудото. Той поздрави за 7-мото място в класирането на турнира Георги Граматиков в кат. 81 кг, който миналата година спечели бронз на Европейското първенство.  Ивайло също поздрави съотборника си: “Граматиков победи двама съперници, които преди това го бяха побеждавали. Аз 10 години съм се състезавал в кат. 81 кг и знам колко е тежко“.

„Бях много спокоен, фокусиран. Срещу мен бяха медалисти от Световни и Европейски първенства и  мога да кажа, че бях една класа над тях“,  сподели за успеха си Ивайло.  „В момента се чувствам добре. Напрежението е лошо нещо. Когато съм хладнокръвен, направих 13 минути борба, което е много“, добави носителят на много медали от различни първенства и турнири, Той  разкри, че не работа с психолог му помага за добрата вътрешна нагласа и устойчивост, а самоконтролът: „Аз си повтарям едно нещо и то се получава“.  Какво иска да подобри Ивайло?  Да намали до минимум грешките, категоричен е в отговора си.

Треньорът Дойков също даде отлична оценка на представянето на Ивайло в Баку.  Никой  не може да гарантира изключването на контузия в джудото, но за да се осигури максимална протекция срещу травмите в оставащия период до Олимпийските игри, специалистът сподели, че е в постоянен контакт с кинезитерапевта.

Ивайло сега гледа към златото на Европейското първенство в Монпелие, Франция, от 3-ти до 5-и ноември. Освен това му предстои участие и на два турнира „Голям шлем“, в Япония и в Австралия.  Всички състезания са изключително важни за целия национален отбор, защото се печелят точки за олимпийски квоти.  „Само пропускане на два турнира означава Ивайло, който сега е 10-и в олимпийската ранглиста, да излезе от първите 30, т.е от зоната на квотите“, напомни доц. Стоилов. „Сега имаме трима с почти сигурни квоти /Ив. Иванов, Марк Христов и Ивелина Илиева/ и двама, за които ще се борим със зъби и нокти“, подчерта треньорът Дойков.  „Най-близо до квотите са Георги Граматиков и Габриела Димитрова“, поясни наставникът. „ Освен за индивидуалните, ние се борим и за отборна квота т.е. още 6 души да имат квота“, заяви Р. Стоилов.  Президентът на БФ Джудо пресметна, че на Олимпийските игри в Токио, където изпратихме трима състезатели / Ив. Иванов, Янислав Герчев и Ивелина Илиева/,  сме записали рекордно участие на най-големия спортен форум в света от три десетилетия насам. „Ако вземем 4 квоти за Париж, ще сме герои в мирно време!“, възкликна Р. Стоилов.   А през 2024 г има Европейско, Световно първенство и 10-12 турнира.  Чак на 27-ми юни ще станат ясни щастливците, които ще излязат на олимпийското татами.  

Доц. Стоилов благодари специално на ръководството на ММС и персонално на министъра на спорта Димитър Илиев и на заместник-министър проф. Даниела Дашева за осигуреното финансиране на джудото до края на тази година.  В средата на годината джудото беше в отчайващо тежко положение заради недоимък, който дори застрашаваше олимпийският спорт да остане само спомен.  Сега всички лагери, както и присъщи разходи се поемат със средства от държавата.  „Както през последните две години се забави бюджетът, ако не бяха Румен Стоилов и Даме Стойков, нямаше вече да говорим за джудо“, заяви Г. Дойков.