Проф. Вили Лилков: „Отговорността за спорта ще поема лично, не със заместник, ако стана кмет на София“

Проф. Вили Лилков: „Отговорността за спорта ще поема лично, не със заместник, ако стана кмет на София“

Това заяви днес в пресклуб „България“ уважаваният физик, бивш баскетболист и член на УС на федерацията, дългогодишен заместник-председател на столичния Общински съвет при представяне на своята програма за развитие на спорта като кандидат-кмет на София. На презентацията присъстваха известни спортисти като шампионката по петанка Румяна Чолакова, по фигурно пързаляне Силвия Диманова, председателят на федерацията по хокей на лед Мартин Миланов, бившият шампион на 100 м и 200 м бягане Ивайло Караньотов, баскетболният ас Владимир Боянов, спортният журналист Сашо Йовков и много други представители на спортната общност.

„Спортът – инвестиция в бъдещето на София“ – така е озаглавена програмата на проф. Лилков.  „За мен това е приоритет“, заяви той. Ученият с принос към спорта в кариерата си  има мащабна визия за реално постижими резултати с новаторски подход  и осезаем ефект в областта на финансите, спортната база, инфраструктурата, развитието на спортните клубове, сътрудничеството между държавата и общината, програми за подрастващите. „Отговорността за спорта ще поема лично, не със заместник, ако стана кмет на София“, обеща проф. Лилков.

Той обърна внимание, че за тази година в бюджета на Столична община са включени 900 хил. лв за спорт, което означава по-малко от 1 лев на човек в град с население над 1 млн. и 300 хил. души. Ако бъде избран за кмет, кандидатът на „Синя София“ предвижда рязко увеличение на парите за спорт. Освен това, досега практиката е такава, че ремонти, строителство на спортни обекти, както и спортни дейности са в един кюп за разходи. Проф. Лилков ще раздели харчовете за спортно строителство и спортни дейности.

Друг акцент в неговата програма е изграждането на 24 спортни зали в училищните дворове, които се простират на 12-15дка и затова има възможност да се отделят 2-3 дка за игрова площ, поясни кандидат-кметът. Увеличаване на басейните в училищата е другата цел в бъдещия мандат на проф. Лилков.

Той обръща специално внимание и на стадионите около София, в селата, които са 34 на брой, но повечето от тях са занемарени. Там нищо не се прави, а може да се вдъхне живот, ако се изградят тренировъчни терени, хотелска база и необходимата съпътстваща инфраструктура, каза проф. Лилков.  Той вижда допълнителна възможност за спортна активност и с обявяването на конкурс за подходящи терени, които общината да определи с такова предназначение. Пример за това са фитнес площадките на открито, които Столична община започна да изгражда, но те са предимно в центъра. Тази практика трябва да продължи в кварталите из целия град, подчерта проф. Лилков.  Изграждане на спортен комплекс около гара „Пионер“, както и доизграждане на парк „Гео Милев“ с предимство на спортната инфраструктура са също част от съдържанието на програмата.

Естествено, по-голямата и добре структурирана спортна база изисква и по-голям календар на спортните събития на общината, заяви проф. Лилков.  Две емблематични състезания трябва да се възродят и това са международните спортни турнири по волейбол и баскетбол за Купата на София, стана ясно още на днешната презентация.  Освен това, Столична община трябва да определи 12-15 социално значими, приоритетни спорта, за  които ще работи съвместно по програма от съответните федерации.  Отличен пример за партньорство между общината и федерациите са зала „Триадица“ и зала „Хр. Ботев“, които са дадени съответно на БФ Баскетбол и на БФ Волейбол за стопанисване. Федерациите поемат разходите по издръжката и ремонта на обектите, а общината им ги предоставя безвъзмездно. Този модел трябва широко да се прилага, подчерта проф. Лилков.   

Спортните клубове ще получават стимули при разкриване на работни места за треньори. Така е във Франция, обяви също проф. Лилков.  Спортните клубове се блъскат сами срещу държавата за базата. Държавата да държи базите, а да не се грижи за тях е абсурд, засегна още един проблем кандидатът за кмет. Той даде за пример ОСК Левски, който 30 години се грижи за базата, а няма договор с държавата. Държавата трябва да предостави базите на общината, като само базите с национално значение да останат държавни, както е по света, изтъкна проф. Лилков.

Ученият с болка сподели, че България, за разлика от останалите европейски страни, няма превенция срещу зависимости на подрастващи чрез спорта. За тази дейност са отговорни не само общината и Министерството на младежта и спорта, но и Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието, Министерството на вътрешните работи, Държавната агенция за закрила на детето. Проф. Лилков има намерение да се бори и това да се промени,  ако стане кмет на София.  Друго негово намерение е да се въведе шахмата в детските градини, така както е успял да го направи във Видин, когато е бил депутат от родния си град. Той обещава и че ще продължи програмата „Научи се да караш ски“ заедно с БФ Ски. „Всяко дете в София трябва да се научи да кара ски“, отсече проф. Лилков.  Той се обърна с призив към Министерството на околната среда най-сетне да приеме плана за управление на Витоша.  „Витоша е природен парк, не резерват, затова там трябва да има ски писти и лифтове, но без друго строителство“, допълни проф. Лилков.

Той  лансира идеята, която се прилага в Пазарджик, за данъчни облекчения на родителите от общината. Става дума за родители, чиито деца са картотекирани към спортните федерации и участват в състезания. Логиката е, че тези родители харчат средства за спортните тренировки на своите деца и е нормално след това да получат отстъпка.