С мисълта за родния Бургас и България Цанко Цанков спечели 37-километровата битка във водите на Тихия океан

С мисълта за родния Бургас и България Цанко Цанков спечели 37-километровата битка във водите на Тихия океан

ДОГОДИНА ТОЙ ПЛАНИРА ОЩЕ ДВА МАРАТОНА ОТ ОКЕАНСКАТА СЕДМОРКА

Борбата  в продължение на 10 ч и 33 мин през нощта на 27-ми срещу 28-ми август между остров Санта Каталина  и Лос Анджелис завърши с успех за първия българин, преплувал 37-километровото трасе на един от най-трудните маршрути, включен във веригата “Oceans 7” на Световната асоциация по плуване в открити води. Днес пред медиите в пресклуб „България“ беше представен филмът, посветен на уникалното постижение на Цанко Цанков „Шампионът на Тихия океан“ с автори Николай Илиев и Симеон Симеонов.  Тази събота от 12 ч в Морското казино в Бургас ще бъде премиерната прожекция пред публика. Филмът можете да гледате на: https://www.youtube.com/watch?v=yo_U1vzk-EU

„Щастлив съм че успях“, каза днес Цанко, който точно преди година записа първия си триумф на Гибралтарския проток. Цанко каца в щата Калифорния 10 дни по-рано, като всеки ден тренира усилено в басейн и в океана. Изпитанието започва в 23,38 ч местно време на 27-ми август при температура на водата 18 градуса. На всеки 30 мин. поема специална напитка и тогава спира за броени секунди.  „Спирането на плувеца трябва да е 15 сек, иначе ако се забави, поради силните течения се отдалечава много от придружаващата лодка“, поясни днес Цанко.

 „Заради студената вода един от най-големите рискове е хипотермията, чиито признаци се появяват към втория час“, продължи бургаският смелчага. Ако това състояние се развива, тогава плувеца го спират и му задават няколко съвсем елементарни въпроса, за да се провери неговата ориентация и ако е необходимо, го вадят от водата. Най-добрата защита срещу хипотермия е увеличаване на скоростта на плуване и точно това прави Цанко. Силният му дух го прави устойчив срещу препятствията. Способен е да взема правилни решения в критични моменти. Освен с хипотермията, се справя  и с неизбежната мускулна преумора в дългия маратон на Тихия океан.  

Най-трудната част от битката настъпва 6 км преди финала, разказа още Цанко Цанков. „В този участък температурата на водата е 10-13 градуса, дълбочината е 650 м. Няма спиране на този участък, направиш ли го, спира кръвоснабдяването на организма“, продължи плувецът от световна класа. Колкото и да е добре трениран, той чувства че в тези тежки условия това сякаш не е достатъчно да победи суровата природа. Тогава започва да мисли за родния Бургас и България и това му влива енергия да продължи докрай. По-нататък на придружаващата лодка вижда и флага на морския град, прекрасен подарък от неговия PR консултант Николай Илиев, който призна: „Исках това да го стопли“.

След като финишира, Цанко е с температура на тялото 29,7 градуса  по Целзий. Преди да започне възстановяването, представители на българската общност в САЩ го посрещат с поздравления и аплодисменти. Поздравления валят и от американския екипаж, по- късно и от американската федерация по плуване. Нашите сънародници организират мило парти с торта.

Затоплянето на тялото е постепенно, първите 2 часа е само с хавлия, защото бързата промяна след дългия престой в студената вода предизвиква  спиране на сърцето, поясни Цанко Цанков.   

Той вече има ясен план за 2024 г. – още 2 маратона от океанската седморка. Единият е протокът Кук, който разделя Северния и Южния остров на Нова Зеландия, с дължина 26 км. Цанко вече е получил разрешение от федерацията на далечната страна с фиксиран срок – между 1-ви и 10-и април. Трасето е с много акули.

Другият маршрут е каналът Молокай /или Кайви/ – 42 км от западния бряг на остров Молокай и до източното крайбрежие на О’аху на Хаваите. Водата е 26 градуса, има много силни течения, силни ветрове и тропическа жега.