За 21 години родната естетическата гимнастика стана световен лидер

За 21 години родната естетическата гимнастика стана световен лидер

„За първи път нашата страна доминираше в света! Това е повече от мечта!“ Това заяви днес в пресклуб „България“ вицепрезидентът на Международната федерация по естетическа гимнастика Елена Дукова след историческия успех на трите ни национални отбора на Световната  купа в Италия. Първият състав на жените спечелиха златото, другият ни женски отбор грабна бронзовите отличия, а девойките се окичиха със среброто при своя дебют на голямо състезание.  „За първи път участваха 143 отбора от 27 държави и ние показахме силата на българската гимнастика, показахме, че България е лидер“, добави Е. Дукова, която е треньор и на девойките.  

„За първи път, откакто се роди естетическата групова гимнастика в България преди 21 г, имаме такъв успех – пълен комплект медали „ сподели  основателят и президент на родната федерация Мариета Дукова. Всичко това е резултат от много труд и опит през годините, белязани и с тежки материални лишения.  Миналата година Сияна Табакова, Карина Нейкова, Дария Капсъзова, Яна Стайкова, Мария Мехлемова, Християна Ковачева, Виктория Берова и Сибила Кърпачева станаха световни шампионки, сега донесоха  и Световната купа.

„С първия отбор изминахме дълъг път, за да са безапелационно най-добрите. Преди световната титла 2022 г те бяха на шесто, пето, четвърто, трето, второ място“, върна лентата старши треньорът на женските отбори Кристина Ташева.  На предстоящото Световно първенство след месец в Казахстан момичетата ще се борят да дублират титлата си. „Само да са спокойни, за да покажат съчетанията си“, съветва Ташева.  „Най-важно е да си изиграем съчетанията“, каза Яна Стайкова. „Много сме доволни от постигнатото, но нямаме самочувствие на най-добрите, защото няма да имаме този успех“, смята Карина Нейкова.  

„Момичетата имат увереност, не точно самочувствие, те стоят стабилно на килима и могат всичко да изиграят“, поясни още Ташева. За първи път колосът Финландия остана на четвърто място на Световната купа. „Гимнастичките бяха много разстроени. Ние отидохме и им казахме, че са много добри“, разказаха днес нашите носителки на големия трофей.   

На предстоящото Световно първенство страната ни ще бъде представена с 5 отбора – двата национални тима на жените, един при девойките, Академик /кратка програма/ и клубен – „Велбъжд“ Кюстендил. Финландия няма да участва заради допускането на Русия от страна на домакините.

През ноември догодина страната ни ще е домакин на голям турнир, а през 2025 г. сме избрани да проведем Световното първенство, което по всяка вероятност ще е в Бургас, поясни Мариета Дукова. Тя благодари специално на ММС за финансовата подкрепа и през 2022 г и през тази година, благодарение на която момичетата от всички отбори са добре подсигурени.

Кристина Ташева сподели, че вече има идеи за съчетанията догодина. Старши треньорът на световните шампионки и носителки на Световната купа е високо оценен специалист и получава покани за работа от доста страни, но е категорична че ще продължава да бъде част от екипа на БФ Естетическа групова гимнастика.  Специалистката смята, че най-важното е да намериш връзката между изкуството и спорта и тя да бъде изразена по достъпен и завладяващ начин за публиката.