100-годишния юбилей на А.С. 23 отбелязаха в Пресклуб "България" фенове на ЦСКА

100-годишния юбилей на А.С. 23 отбелязаха в Пресклуб "България" фенове на ЦСКА

На специална пресконференция в Пресклуб „България“ представителите  на Инициативния  комитет Христо Христов-Чичо Граф, Мирослав Костадинов, Симеон Костадинов, адвокат Петър Стефанов, Габриел Николов и Станислав Джоров с  десетки фенове на ЦСКА отбелязаха 100-годишния юбилей А.С.23.

Клубът е  създаден на 28 октомври 1923 година след обединението на Софийски Атлетик клуб и Офицерски спортен клуб Слава.

Бяха  представени специална фланелка и артикули в чест на юбилея. Фланелката е в бял цвят и с емблемата на А.С. 23 – черен изправен лъв. Членовете на ИК не скриха своето разочарование, че във вчерашния 15-ти кръг от шампионата срещу Арда играчите на ЦСКА  в чест на този  юбилей са играли с черни фланелки.

Христо Христов  изнесе  подробна и емоционална лекция за историята и успехите на славния офицерски спортен клуб и представи оригинални документи и сериозни аргументи, че  А.С.23 е предшественик на ЦСКА и че стадионът в Борисовата градина е с нотариален акт за вечно ползване от 1938 г.

“Хората, които са до мен, представляват инициативната група, която от две години насам имаше идеята да се направи такова честване. Най-важната част от това честване трябваше да бъде мачът с Арда Кърджали. Този мач се игра вчера, но ЦСКА излезе с черни екипи с някакъв измислен лъв. Играчите на А.С.23 никога не са играли с черни фланелки”, сподели Чичо Граф и добави:

“32 години се пречи да си направим нов стадион. Виждате какво се случи онзи ден. Пак се отлагат нещата. Нашата публика е много толерантна. Всяко нещо си има граници. Но нещата пак се бавят. Страшно е. Публиката е настръхнала. Един такъв голям клуб като ЦСКА не заслужава такова отношение. ЦСКА няма детсво, ЦСКА се е родил голям”, заключи  Чичо Граф.

“Знаем и за това уважаваме тази 100-годишнина от основаването на офицерския клуб A.C. 23 като предшественик, родител на големия отбор на ЦСКА, който впоследствие, както се казва, е ‘убиецът на шампиони’. Ако станем шампиони и спечелим  Купата на България, това не пречи да  тези успехи да ги  посветим на тази 100-годишнина от основаването на армейския отбор на България”, добави Габриел Николов.

На пресконференцията бяха обсъдени и нови инициативи за отбелязване на юбилея и да бъдат припомнени успехите на славния клуб А.С.23.