Първият ноемврийски уикенд е най-големият празник на плуването в България-25-и юбилеен турнир "Стефан Попов-Замората"

Първият ноемврийски уикенд е най-големият празник на плуването в България-25-и юбилеен турнир "Стефан Попов-Замората"

Петър Стойчев се подготвя за Първото Европейско първенство по ледено плуване

Тази събота и неделя подрастващите плувци, техните родители, приятели и близки ще преживеят незабравими мигове на столичния басейн „Спартак“, където ще се състои най-старият турнир в памет на незабравимия Стефан Попов –Замората.  Началото е поставено през 1999 г и в продължение на 25 години състезанието се организира редовно, без прекъсване, дори по време на Ковид пандемията, а още по-назад във времето и в годините, когато  „Спартак“ беше в ремонт, споделиха днес в пресклуб „България“ легендата Петър Стойчев и неговият треньор Красимир Туманов. Те благодариха на ММС, Спортния тотализатор и Столична община, както и на частните спонсори за тяхната подкрепа.  Организатор е ПК „Левски“ под егидата на БФ Плувни спортове.

„Това е най-големият плувен празник в България“, подчерта 11-кратният носител на Световната купа по плувен маратон и световен рекордьор при преплуването на Ла Манш. Той покани репортерите и привържениците на този прекрасен спорт на официалното откриване в събота от 16 ч.

Участниците са около 500 и са разпределени в 5 възрастови групи без мъже и жени: най-големите са момчета и момичета  родени 2007 г-2008 г, следват по-малките, родени 2009 г – 2010 г, 2011-2012 г, 2013-2014 г, 2015 г и по-малки.  Дисциплините са 50 м всички стилове, 100 м всички стилове, 200 м всички стилове, 200 м съчетано /за момчета и момичета от първите три възрастови групи/ и 400 м свободен стил за първите две групи.  „Даваме възможност на нашите пораснали състезатели, вече мъже и жени, да вземат участие в организацията“, похвали се П. Стойчев.

Първият в света шампион в ледените води на Антарктида, който след това триумфира в Северния ледовит океан, а в началото на октомври стана победител и в леденото езеро Хьовсгьол в Монголия, сега се подготвя за  Първото Европейско първенство по ледено плуване в Орадя /на румънски Oradea/, Румъния от 2-ри до 4-ти февруари 2024 г. Петър Стойчев е и заместник-председател и отговорник за Европа на Международната федерация по ледено плуване, под чиято егида ще се проведе шампионатът на Стария континент. „Имаме световни първенства, сега ще имаме и Европейско, каза П. Стойчев“. „Вярвам, че през февруари ще видим още българи да участват на първенството“, завърши той.