Естетическата гимнастика – за 12 месеца с 2 награди за най-добър отбор, целта е втора световна титла

Естетическата гимнастика – за 12 месеца с 2 награди за най-добър отбор, целта е втора световна титла

Днес националният отбор по естетическа гимнастика за жени получи специално изработения плакет за Отбор на месец октомври в анкетата на пресклуб „България“ сред спортните редакции. Призът бе връчен от маркетинг директора на Burnit Sun System за България Йонко Атанасов. През октомври в Италия представителният ни тим в състав Сияна Табакова, Карина Нейкова, Дария Капсъзова, Яна Стайкова, Мария Мехлемова, Християна Ковачева, Виктория Берова и Сибила Кърпачева спечелиха Световната купа за първи път в 21-годишната история на красивия спорт у нас. През ноември миналата година този талантлив състав за първи път се пребори и за световната титла на първенството в Австрия , което също ги постави на върха в медийната класация на най-добрите отбори.

За големия успех миналия месец момичетата бяха оценени като №1 с 9 гласа, следвани от ВК Левски със 7 гласа за извоюваната Суперкупа на България. На трето място с 6 гласа е националният отбор по бокс при мъжете, които се класираха втори на Европейската купа в Будва, Черна гора. Още 3 гласа има баскетболният отбор на Левски, който вдигна Суперкупата на България.

След церемонията по награждаването старши треньорът на националния ни отбор по естетическа гимнастика Кристина Ташева благодари специално на медиите, гласували за нейните възпитанички. Тя сподели, че момичетата са спокойни и в оптимална форма ден преди да заминат за Световното първенство в Алмати, Казахстан. Те трябва да се стараят и да покажат най-доброто и тогава отново ще са шампиони, убедена е Ташева. За първи път на това световно първенство ще участва Русия, откакто й бе наложена забрана след началото на войната с Украйна. Специалистката очаква голяма конкуренция от руския отбор, но това е добре за спорта, добави тя. „Когато миналата есен победихме Финландия на Световното първенство, това беше голям успех, но ни казваха: Ами, какво щеше да бъде, ако и Русия участваше?“, върна лентата Кр. Ташева.

Вторият състав при жените, които се пребориха за бронза на Световната купа, също заминават за казахстанската столица, въпреки контузия на една от състезателките. Националният отбор на девойките, който спечели сребърния медал на Световната купа, също ще представя страната ни на форума на планетата. „Девойките са в добра форма. Идеята е да се обиграват. Те могат да защитят името на България“, смята Ташева. Четвъртият и петият отбор от нашата страна са клубни – Велбъжд-Кюстендил и девойките на Академик – кратка програма. .