Нургюл Салимова: „След мача с Азербайджан повярвахме, че може да направим нещо велико!“

Нургюл Салимова: „След мача с Азербайджан повярвахме, че може да направим нещо велико!“

Звездата получи наградата си за спортист на месеца

По-малко от два часа след кацането на летище София днес, Нургюл Салимова гостува в пресклуб “България”. Финалистката на Световната купа преди три месеца в Азербайджан, снощи стана европейска шампионка отборно заедно с Антоанета Стефанова, Виктория Радева и Гергана Пейчева и грабна златото индивидуално без загубен мач. Нургюл получи наградата за спортист на м. август в анкетата сред спортните редакции – 20 от общо 24 гласували, след като записа исторически успех с класирането си за финала на Световната купа. Нургюл благодари за малката „Златна България“ и подаръчния ваучер за Пампорово.

“Успехът беше постигнат през август, сега сме ноември, но в момента ми е много приятно, че дори след титлата, която спечелихме на Европейското първенство, пак си припомних за моя успех на Световната купа. Благодаря на всички, които сте тук днес,благодаря на всички, които са гласували за мен. Надявам се, че тази награда ще ме мотивира повече и ще ми носи успех. Радвам се, че сте горди с нас и с последното ни участие”, каза Салимова след награждаването и заяви, че на европейското първенство най-труден е бил мачът с Азербайджан .

“Срещу Азербайджан беше най-критичният мач. Аз ги познавам много добре, всички състезателки са ми приятелки. Те са сериозен отбор. Азербайджан за мен бе един от най-силните отбори на шампионата. Това беше мачът, в който всичко се обърна в наша полза. Още тогава бяхме наясно,че това беше вероятно най-важната стъпка към първото място. След този мач повярвахме, че можем да направим нещо велико. Стартът не беше толкова убедителен, но финалът беше впечатляващ.”

Тя коментира и бързото равенство, което направи  в последния мач срещу Грузия.

“Вярвам, че през целия турнир дадох най-доброто от себе си. В  последния мач направих всичко, което можех. В мача нямаше нещо нередно  – просто позицията беше такава. Бях с черните  фигури, играх с гросмайсторка, която е в световния елит от години. В крайна сметка се оказа, че това реми беше достатъчно. Всички сме на мнение, че това беше правилният избор. Мисля, че резултатът и медалите го показват”, каза още тя.

Нургюл разказа и как минава един обикновен за нея ден.

“Когато съм вкъщи, спя през деня и работя през нощта. По време на турнир това не мога да си го позволя. Това е лек проблем за мен. По време на турнир е обичайното – събуждам се, закусвам, започва подготовка, играя партията, ако няма твърде голямо разочарование следва нов анализ. Когато съм вкъщи-  пак шах. Тренирам, разхождам се, обсъждам с мои приятели гросмайстори. Начинът ми на живот е посветен на това да стигна най-високото стъпало в шаха. Има моменти, в които това те кара да се чувстваш малко  самотен, защото това е индивидуален спорт, изисква се тишина, да си сам с мислите си, да анализираш.  Но аз и по характер съм такава и това на мен не ми пречи.”

На въпрос дали прави физически упражнения, тя отговори:

“Правя физически упражнения, но не бягам, не съм голям фен на високите  натоварвания. Една наша партия може да продължи над 5 часа, затова трябва да се чувстваш достатъчно добре физически, за да седиш на едно място и да можеш да запазиш концентрация толкова време.”

Нургюл  призна, че е доста  суеверна, тъй като по време на състезания се появяват доста неща, в които просто започва да вярва. За големите си успехи тя първо благодари на своето семейство.

“Винаги благодаря първо на майка ми и баща ми. Усещам цялата им подкрепа по време на състезанията. Благодаря и на треньорите, с които съм работила, най-вече на Живко Жeков. Разбира се  и на всички хора, които ме подкрепят.”

Тя заяви, че обмисля участието си в два турнира в Испания и на Световното първенство по ускорен шах в Узбекистан.

“В момента нямам предвиден следващ турнир. Планирам да играя  класически турнир през декември. Имам два варианта и двата са в Испания.  Има Световно  първенство по ускорен шах в Узбекистан за жени, където вярвам, че ако отида ,имам добри шансове. Аз  мисля, че съм по-добра на ускорен шах, отколкото на класически. Надявам се, че ще имам и време да си почина малко”, завърши Салимова.