Тодор Михалев: Ще се боря докрай за да спечеля олимпийска квота за Париж 2024

Тодор Михалев: Ще се боря докрай за да спечеля олимпийска квота за Париж 2024

На специална пресконференция в Пресклуб „България“ ръководството на Българската федерация по модерен петобой  обяви пред репортерите, че е доволно от постигнатите резултати от националите през 2023 година, а основната цел остава спечелване на олимпийска квота за Париж 2024.

През следващата година централата ще организира три големи състезания  у нас – кръг от Световната купа, който е олимпийска квалификация и ще се проведе  в София  от 8 до 13 май 2024 г. и две Европейски първенства  – за юноши  и девойки до 15  години и за мъже и жени  до 21 години  от 20 до 25 август.

В правилата на спорта са направени промени, като конната езда отпада след Игрите в Париж, а на нейно място влиза гимнастическия паркур. Мъжете и жените все още се състезават в традиционните дисциплини и така ще бъде до Париж 2024, а по-младите състезатели вече тренират и участват по новите правила.

“Този сезон бе успешен за нас. Състезателите постигнаха призови класирания. Тепърва им предстои да вземат участие в още турнири до Олимпиадата. Надяваме се да имат добри постижения и дано да успеем да спечелим квота за Париж 2024 . На Тодор и Ралица им предстои лагер в София, а след това  ще тренират в Унгария”, каза президентът на федерацията Камелия Александрова. Тя добави, че нейната мечта е в София да има център за модерен петобой, но това струва много пари и няма шанс да се случи скоро.

Бившият президент на централата и член на Международната федерация по модерен петобой Андрей Кузманов беше доста по-реалистичен и каза, че вече почти всичко в спорта е политика.

“Всички виждаме, че когато политиката се намеси в спорта, стават  недоразумения. С тази нова дисциплина става дума за геополитика, която е свързана с истинската политика”, каза Кузманов и  разкри, че само 15 хиляди лева  от бюджета на федерацията са за подготовка на всички национални отбори, а 70 хиляди лева са за участия в състезания от  международния спортен календар.

“Само един билет на Тодор Михалев за следващото състезание в Египет струва 4000 лева. От резултатите тази година съм доволен, с малки забележки”, добави бившият министър на спорта.

Най-големи надежди за спечелване на олимпийска квота се възлагат на Тодор Михалев и на Ралица Митева.

Ралица  заяви пред репортерите, че цел номер 1 пред нея е да се представи добре при жените, тъй като тя е само на 18 години. Младата състезателка записа много високи постижения през отиващата си година – 5-о място на Европейско първенство до 18 г., 4-то място на Световно в същата възраст и вецешампионка на Стария континет до 21 г.

“Изключително съм доволна от изминалата година,  резултатите са страхотни. През 2024 г. ще давам отново всичко от себе си и ще се готвя за Олимпийските игри. Цел номер 1 ми е да се представя добре при жените на Световните купи”, каза състезателката.

“За мен годината не беше така блестяща, защото на Европейските игри  в Полша пропуснах шанс да взема директна квота за Париж 2024. Ще се боря на следващите състезания за квота, има още шест турнира до края на квалификациите”, заяви Михалев и коментира въвеждането на новата дисциплина паркур на мястото на конната езда:

“Аз не съм се занимавал с гимнастика, много е различно и ще ми бъде трудно. За младите е по-лесно. Моята цел е Олимпиадата в Париж през 2024 г., след това ще мисля за бъдещето”.

В момента той е 11-и в световната ранглиста и има всички шансове да вземе олимпийска квота  за  Париж 2024.

“Ралица Митева е още ученичка, има страхотен потенциал, но все още не е участвала на състезание с конна езда и не знаем какви резултати ще има. Дори и да не успее за Париж 2024, пред нея е бъдещето. Тодор Михалев през целия сезон показва, че е в елита на този спорт и просто трябва да затвърди мястото си в ранглистата, за да се класира за Париж 2024. Федерацията ще направи  всичко възможно за да  подсигури участието  на Михалев и Митева  на всички квалификационни турнири”, заключи президентът на федерацията  Камелия Александрова.