Ивет Горанова с 4-та "Златна България", иска да сме световен карате център

Ивет Горанова с 4-та "Златна България", иска да сме световен карате център

Днес олимпийската шампионка по карате от Токио Ивет Горанова, която миналия месец спечели сребърен медал на Световното първенство в Будапеща /кат. 55 кг, кумите/, получи наградата за спортист на октомври в традиционната анкета на пресклуб „България“ сред спортните редакции – „Златна България“ и подаръчен ваучер за Пампорово. Това е четвърти връх в медийната класация за талантливата ни състезателка, след като през 2021 г беше оценена като номер едно три пъти – през юни, когато спечели олимпийска квота за Токио, през август, когато заедно със Стойка Кръстева станаха олимпийски шампиони и през ноември, след като донесе бронзов медал от Световното първенство в Дубай.

Звездата, която продължава да пише историята на родния боен спорт карате, бе избрана за №1 на октомври с гласовете на 13 редакции. Втората позиция е за Владимир Зографски /7 гласа/, който стана шампион в лятната верига „Гран При“. Следва шахматистката Белослава Кръстева /3 гласа/, бронзова медалистка на Световното първенство по шахмат до 20 г. По един глас имат боксьорът Хавиер Ибаниес, първенец в кат 57 кг на Европейската купа и гимнастикът Кевин Пенев, класирал се 8-ми на прескок на Световното първенство и с олимпийска квота за Париж 2024.  Ивет Горанова днес бе приятно изненадана с още предметни сувенирни подаръци – връчи й ги членът на Управителния съвет на БНФ Карате Димитър Спасов от името на клуб „Локомотив София“ и компанията „Делта гард“.  На церемонията присъстваха и старши треньорът на националния отбор Борислав Иванов и доц. Радослав Пенов – завеждащ сектор карате в катедрата по джудо и борба в НСА и член на Управителния съвет на федерацията.  

След церемонията Ивет Горанова благодари на пресклуба,  на медиите, гласували за нея, на федерацията, на треньорите, на ММС и на всички други, които я подкрепят.  Само преди броени дни тя постигна още един успех – получи директна квота за участие на Световните игри на неолимпийските спортове в Китай през 2025 г. Само осем състезателки по карате в света ще имат шанса да участват в този спортен форум – шампионката, вицешампионката и бронзовата медалистка от Световното първенство в Будапеща, още три квоти са по ранглиста, една континентална и една за домакините.  „Участвах на Световните игри в САЩ през 2022 г, но не успях да се представя на ниво“, върна лентата Ивет. Тя е решена този път да се реваншира подобаващо. 

Преди Световните игри има други върхове, други цели. Догодина през май е Европейското първенство, на което Ивет ще се бори за златния медал, едно отличие, което все още й липсва в кариерата й при жените.  Има и четири Премиер лиги с топ 32 каратеки в света и ще търси най-висок резултат.  „Искам да стана голям победител  на 2024 г / Grand Winner/, заяви амбицията си Ивет Горанова.  

„Квотата за Световните игри е пореден голям успех на Ивет, с който тя направи блестящ завършек на годината“, коментира Борислав Иванов.  „Да продължава в този дух, да презентира карате и да печели още и още“, пожела на Ивет Димитър Спасов.  „Аз й пожелавам да стане и Спортист на годината“, обърна се към олимпийската шампионка, световна вицешампионка и двукратна бронзова медалистка от световни първенства доц.  Пенов.  Той поднови поканата си към Ивет да продължи с магистратура, а защо не и с докторантура в НСА. „Отдава ми се учението, обичам  го и искам да се образовам“, призна красавицата.

Ивет оцени 2023 г като шарена, но успешна. „Годината започнах тежко, с контузии, в друга категория, но ми трябваше време и търпение да се върна към нивото си“, сподели звездата . „Това е сребърна година / сребърен медал на Европейските игри, сребърен и на Световното първенство/. Приемам тази година като мотивация – това ме държи будна и гладна за победи“, призна тя.  

Ивет Горанова разкри още едно нейно съкровено желание  – България да стане център на карате в света.  „Моята идея е ние да събираме чужденците на лагери и състезания тук. Така ще вдигнем нивото и на нашите състезатели“, обясни шампионката.  Тя си спомни незабравимата емоция, която изживя през 2017 г, когато стана европейска  шампионка за девойки  на родна земя.  „Чувството, което изпитах тук, цялата зала да е на крака за мен, това не може да се сравни с нищо“, разказа Ивет.  БНФ Карате е подала заявка за домакинство на Младежка лига през 2025 г или 2026 г.