Шефът на аеробиката след Европейското първенство: „Целта за 2024 е квоти за Световните игри“

Шефът на аеробиката след Европейското първенство: „Целта за 2024 е квоти за Световните игри“

Националите завоюваха две титли и общо четири медала на Европейското първенство по а. При мъжете и жените Борислава Иванова и Христо Манолов станаха шампиони на смесени двойки, Иванова взе бронз в индивидуалната надпревара, а при 15-17-годишните Александър Мишинков спечели титлата, а освен това завоюва сребро и на смесени двойки заедно с Християна Златанова.

„Изключително сме щастливи, че заехме 3-то място по медали в крайното класиране, като пред нас са само Румъния и Италия“, заяви днес председателят на Съюза по аеробика Димитрина Къндева.“ При това ние го постигнахме с малко на брой състезатели, докато другите страни бяха с 30 и повече участници“, подчерта ръководителят на родния гимнастически спорт, която е и член на Техническия кочитет на Европейския съюз по гимнастика. „Имаше много сериозна конкуренция /21 държави/ и въпросът беше състезателите да издържат чисто психологически, а не толкова физически“, коментира още председателят на родната централа пред медиите в Пресклуб „България“.  „Освен това, България имаше най-високата оценка за артистичност и получихме поздравления от Международната федерация по гимнастика и от Европейския съюз по гимнастика“, изтъкна още Къндева.

Къндева анализира представянето на всеки един от медалистите.

„Второто място на Александър Мишинков и Християна Златанова е като първо за нас. Тя имаше операция на левия глезен с усложнения и до май беше с патерици. До юни ние на практика не знаехме дали тя ще може да участва, но благодарение на екипа от лекари и кинезитерапевти тя успя, а и най-вече на нейната воля. Индивидуалното трето място на Борислава Иванова при жените също е като първо, защото тя се пребори със световната и с европейската шампионка. Постижението на Христо седмо място индивидуално също е успех, а за титлата на смесени двойки – те просто показаха невероятна класа. Мишинков на финала при юношите успя да покаже страхотните си качества, които всички в отбора притежават“, каза Димитрина Къндева. 

Тя съобщи, че предстоят лечебни и възстановителни процедури на тримата състезатели –  Борислава Иванова е с травма на кръста, Александър Мишинков – в  рамото, Християна ще се подложи на допълнителна терапия на глезена.

“От тригодишна съм всеки ден в залата. 15 години вече тренирам и се готвя за тези успехи. Зад нас стои огромен екип уникални специалисти и хора, без които нямаше да успеем. Имах тежка травма и можех да не успея дори да отида на Европейското първенство и да покажа целия труд, който постоянно полагам. Благодаря на всички за подкрепата и най-вече на нашия хореограф Антонио Папазов, защото в момента целият свят се вълнува от нашите съчетания. След състезанието  болките ми се засилиха и сега ми предстои три седмици лечение”, каза европейската шампионка на двойки Борислава Иванова. Антонио Папазов и Ана-Мария Стоилова в същата дисциплина,смесени двойки, станаха европейски шампиони на предишното първенство през 2021 г, и е толкова радващо, че титлата отново е за България, припомни Къндева.

“Бяхме доста добре подготвени физически и психически. От нас се очакваше да направим най-доброто и ние го направихме. Аз съм изключително доволен и от седмото място при мъжете, защото в предишните години не успявах да попадна на финал. Сега за мен е доста удовлетворяващо”, заяви Христо Манолов.

“Доволна съм изключително много не само от моите резултати, но и на съотборниците ми. Сега ми предстои допълнително лечение на глезена”, добави Християна Златанова.

Нейният партньор на двойки Александър Мишинков, с когото са световни шампиони за юноши и девойки през 2022 г, разкри, че очакванията към тяхното представяне на Европейското първенство естествено са били големи и това води до психическо натоварване, което той нарича дори психическа болка, която е успял да надмогне благодарение на подкрепата от всички в отбора.

На националите им предстои няколко дни почивка, след което започват кондиционни тренировки.

“Сега тренировките ще бъдат малко по-различни. Но всеки от тях има индивидуален план и програма, които следва. Вече имаме планове за новите композиции, подготвят се музиките. Следващата година има Световно първенство в Италия, което е квалификация за Световните игри на неолимпийските спортове и дисциплини в Китай през 2025 година, което е най-голямото състезание за нас”, разкри още Димитрина Къндева. „Целта е да спечелим повече от една квота за тези Световни игри, които се провеждат веднъж на 4 години и са като Олимпийски игри за нас“, очерта приоритета за следващата година тя. В календара са включени и три Световни купи, както и голям международен турнир в Пловдив в края на август и първите дни на септември, непосредствено преди Световното първенство.

Всички успехи са резултат от труда на целия екип, обърна внимание Къндева и адресира специални благодарности към кондиционния треньор Павлина Василева, кинезитерапевта Николай Касабов, масажиста Петър Караджов, лекарите д-р Семидчиев, д-р Димитров, д-р Тарълов.