Стартира ХХ Европейска баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс 2023

Стартира  ХХ Европейска баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс 2023

На специална пресконференция в Пресклуб „България“  националният директор на  Спешъл Олимпикс България Христо Христозов заяви, че Спешъл Олимпикс България стартира  ХХ  Европейска баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс 2023. Инициативата е в рамките на глобалната кампания “ПРИОБЩАВАНЕТО Е РЕВОЛЮЦИЯТА”. Юбилейното издание на най-очакваната седмица е посветено на баскетбола за жени и младежките обединени отбори. В периода 25 ноември – 03 декември 2023 година, Спешъл Олимпикс България в партньорство с Българската федерация по баскетбол и Националната баскетболна лига организират промоционална кампания в подкрепа на Европейската баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс’2023.

Инициативите са под патронажа на Министерството на младежта и спорта и с подкрепата на Министерството на образованието и науката.

Сандра Велчева Хънт-мениджър на Националната Баскетболна Лига, заяви: „Националната баскетболна лига за поредна година подкрепя каузата за толерантност, равноправие и приобщаване чрез спорт на Спешъл Олимпикс по време на Европейската баскетболна седмица’2023. В рамките на кампанията играчите от клубовете в лигата ще излязат на мачовете с вдигнат хаштаг “Аз подкрепям Спешъл Олимпикс България”. Също така, състезатели от всички отбори от НБЛ ще направят видео обръщение в подкрепа на приобщаването на хората със специални нужди чрез спорт.

Атлети на Спешъл Олимпикс България ще вземат участие в представянето на отборите в мача между БК „Левски“ и БК „Рилски спортист“, който ще се проведе на 24 ноември, петък, от 17.30 ч. в столината зала „Триадица“. Атлетите с интелектуални затруднения ще направят демонстрация на уменията си по 3х3 баскетбол в полувремето на мача“.

Доц. Мариана Борукова-национален координатор по баскетбол на Спешъл Олимпикс и атлети на Спешъл Олимпикс сподели, че след големия успех на  Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023 г, когато отборът ни спечели  сребърните медали, интересът към баскетбола се увеличава и започва плавно подмладяване на тима. Един от новите състезатели е Атанас Атанасов, който разкри, че много обича баскетбола и се надява и той да спечели  медали в предстоящите големи първенство.

Носителят на сребърен медал от Берлин Камен Тодоринчев гордо показа медала си и каза, че с нетърпение очаква срещите си с най-добрите баскетболисти на България.

В рамките на кампанията Спешъл Олимпикс България планира промоционални спортни празници по баскетбол, индивидуални умения с топка и състезания с участие на смесени отбори на младежи с и без интелектуални затруднения от Центрове за специална образователна подкрепа, Регионални центрове, Домовете за хора с умствена изостаналост и училищата и детските градини в страната.

На 2 декември, събота, от 10.00 ч. в спортна зала “Иван Симеонов”, гр. Пазарджик, в рамките на Европейската баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс‘2023, ще се проведе  празника „Баскетбол без граници“. Под надслов „Непобедими заедно“, събитието се организира от спортен клуб “ДАТЕ-Спорт Пловдив”, съвместно с Община Пазарджик, Спешъл Олимпикс България, Сдружение „Паралелен свят“, Сектор „Адаптирана физическа активност“ на Национална спортна академия „Васил Левски“, спортен клуб „Обединен спорт за всички“.

„Баскетбол без граници“ е посветен и на Международния ден на хората с увреждания -3 декември.