Стоян Саладинов връчи премии на световни шампиони, медалисти и треньори по самбо

Стоян Саладинов връчи премии на световни шампиони, медалисти и треньори по самбо

Световният шампион за мъже Иван Хърков /кат.79 кг/ от първенството в Ереван, Армения, бронзовите медалисти  Ана-Мария Манушева / жени, 65 кг/ и Делян Алишахи /+98 кг, бойно самбо/, световният шампион за ветерани Георги Шишков, бронзовите медалисти от Световното първенство за младежи и девойки в Киргизстан Цветелина Маринова и Владимир Борисов, старши треньорът на националния отбор по самбо Васил Соколов, треньорите на жените и девойките Красимира Томова и Ваня Иванова, личният треньор на Д. Алишахи доц д-р Вълчин Гаров, най-добрият международен съдия в света Иван Нетов получиха днес в пресклуб „България“ солидни премии от благодетеля на родното самбо Стоян Саладинов. По традиция човекът с голямо сърце, посветил съдбата си на бойните спортове,  учител на специалните части, треньор и преподавател в НСА щедро стимулира със свои средства всеки голям успех на български състезател.

България е на трето място в света при мъжете и на осмо в комплексното класиране по медали сред 57 държави, подчерта старши треньорът на националите Васил Соколов. „Първия ден започнах да се замислям дали изобщо ще вземем медал, толкова силна беше конкуренцията. Втория ден Ани ни зарадва с бронза и ни върна самочувствието. На третия ден бяхме в еуфория! Иван Хърков се бори достойно и стана шампион“, спомни си старши треньорът.

Председателят на федерацията по самбо Росен Димитров поздрави всички носители на отличия и техните треньори и подчерта значението на  световната титла за мъже на Хърков, която е спечелена за България след 9-годишна пауза. Товае е 10-о световно първенство за състезателя, който е действащ полицай, подчерта личният треньор на шампиона Иван Нетов. Той разказа колко всеотдаен е възпитаникът му в спорта. Две седмици преди Световното първенство в Армения, след нощно дежурство, Иван Хърков се качва на колата и пристига от Пазарджик в София, за да участва на Държавното първенство по джудо. Не се бои, че може да се контузи и да не отиде на Световното по самбо. И печели медал! А на Световното първенство изигра пет уникални срещи – първите три с победа 8:0, полуфинала – с 5:1 , а на финала – с 5:0 срещу представителя на домакините, сподели още специалистът Нетов.

“Веднага след това се събрахме отбора, започна тръпката. Като се прибрах в Панагюрище, хората ми се радват”, сподели скромно световният шампион Иван Хърков.

Това за мен бе много тежко състезание, защото от 2019 г. нямах медал при жените, коментира бронзовата медалистка Ана-Мария Манушева. Амбицирана е да стигне до върха. Тя ще бъде следващата световна шампионка, убеден е Саладинов. 

Ако Делян Алишахи продължи в същия дух, може да вземе още много медали, прогнозира неговият треньор доц. Гаров. Бронзовият медалист от Световното при мъжете в тежка категория на бойното самбо отсъстваше от тържествената проява днес поради професионален ангажимент с клуба по борба в Швейцария, с който има договор.  

“Борбата беше между Русия и Казахстан, но накрая слушаха българския химн”, разказа световният шампион за ветерани Георги Шишков. “На Световното първенство за ветерани в Казахстан от шестима българи, това е единственият ни медал и се случва за първи път, тъй като на такива състезания печелим по няколко медала”, коментира Иван Нетов.