Венцеслав Стефанов: „Утре ще е баташко клане! Има идеален човек за президент на БФС!“

Венцеслав Стефанов: „Утре ще е баташко клане! Има идеален човек за президент на БФС!“

„Цял живот съм се борил и докато имам сили това ще правя“. Така президентът на ПФК Славия започна днес едночасовата пресконференция в пълната зала на пресклуб „България“.  Неговото верую е да помага за развитието на децата и юношите в клуба.  „С моите колеги планираме да подобрим условията в Славия. Да, човек е толкова голям колкото са големи мечтите му, но аз не смея да съм мечтател. По-добре е да си изпълнител“, сподели още ръководителят на белия клуб за това какво планира отсега нататък, седмица след като отпразнува рождения си ден.  В. Стефанов разказа, че съвсем скоро му се обадил  развълнуван негов познат, чийто внук тренира в Славия. „Трети ден детето ми спи с екипа и обувките си!“, възкликнал  смаяният човек.  „Щом на децата можеш да сбъднеш мечтите, това ме радва повече от нова кола“, призна В. Стефанов.

Във връзка с утрешния мач на Славия срещу ЦСКА за Купата, президентът на белия клуб направи смразяваща прогноза: „Утре ще е баташко клане! Лицето Попов /б.а. Никола Попов/ ще свири, доказан чорбар. Сменили са съдията в последния момент“.  В. Стефанов е категоричен, че Попов подпира червените, но също така проблемът с реферите в родния футбол е много сериозен.   „Прави ми впечатление кои съдии свирят на няколко отбора, по колко пъти, къде. И къде им е офисът на тия съдии. Ще ви стане ясно за какво става въпрос“, продължи Стефанов.  Той отсече, че решение на проблема има, ако президентът на БФС повери съдийството на некорумпиран човек, на такъв, който не се кланя на два-три отбора. Ако видите на първите два-три клуба в класирането кои съдии са свирили, ще Ви стане ясно, посъветва  репортерите шефът на Славия. „Няколко съдии са доказани слуги на отделни клубове“, обобщи В. Стефанов.

За пореден път В. Стефанов засегна  и друг голям проблем на българския футбол – броят на играещите чужденци в наши клубове. В типичния си изразителен маниер благодетелят на Славия изтъкна, че 4-5 български клуба могат спокойно да играят в първенството на Мали, Бряг на слоновата кост, Колумбия, Южна Америка и никой няма да ги различи, че са от друга държава. Това важи за ЦСКА, Левски, Лудогорец, Берое, Ботев Пд.  „Пловдив, Стара Загора, София бяха люпилните на футбола“, напомни В. Стефанов. „Боби бил виновен, не е виновен. Той е виновен, че не се наложи“, упрекна В. Стефанов шефа на БФС.  „Само тук колко пъти съм бил и съм говорил за тази тема“, добави още гостът днес в пресклуб „България“.

Той разкри, че в Изпълкома на БФС са го подкрепяли Лечков, Костадинов и Сираков за повече играещи българи в българските отбори.  Тримата са играли голям футбол и знаят, че не играят ли българи, няма да имаме футбол на високо ниво, каквото и друго да направим, подчерта още Стефанов.  

„Има три клуба пред фалит и то сериозни клубове. Проблемите в Пирин, Хебър и Локомотив Пловдив не са малки, защото няма пари,” изрази тревога президентът на Славия.

„Държавата трябва да погледне поне с едно око към футбола“, заяви В. Стефанов. Без подкрепата на държавата нищо няма да потръгне, ние дори един модерен национален стадион нямаме, добави той.  Стефанов си спомни как веднъж разговарял с Бербатов, който му обяснил, че ако оглави футболния съюз, ще потекат пари. Ако с държавата не си на „ти“, нищо не може да стане, отсече Стефанов и се зарече, ако Бербатов смени Боби Михайлов, той ще се прекръсти на Иляз Алиев Салиев.  

„Човек-мотиватор, човек-обединител за създаването на млади таланти в България“ – така президентът на Славия вижда идеалния кандидат за най-високия пост във футболната централа. Той може да не е излязъл от футбола, но да има качества на ръководител, да има авторитет, какъвто беше Иван Славков, даде пример В. Стефанов. Според него, има такъв човек, но той не иска, поне засега. Той е 100 процента мъжкар, добави пестеливо Стефанов, който ще продължи да прави опити да убеди въпросния човек да се кандидатира на предстоящия конгрес на БФС. Отделно, В. Стефанов призна, че изцяло би подкрепил Стилян Петров, но е на мнение, че той не бива да се кандидатира заради здравето си.

На въпрос на БНТ как ще коментира изказването на Павел Колев за черното тото и по-специално за участието на президенти на клубове в незаконната търговия, Венци Стефанов призова изпълнителния директор на ПФК Локо Пловдив да назове поименно тези лица и да докаже твърдението си.  Павел Колев трябва да даде отчет за разходите за Европейското юношеско първенство в Бургас 2015 г, става дума за 400 хил. лв, стана ясно още на пресконференцията.  В. Стефанов заяви, че е сигурен, че новото ръководство на БФС ще потърси сметка на Павел Колев.