Петър Мицин удостоен с големия Спортен Икар за 2023 г

Петър Мицин удостоен с големия Спортен Икар за 2023 г

Следващия четвъртък, 14.12.2023 г, от 11 ч в столичния „Гранд Хотел София“ ще се състои тържествената церемония по връчване на традиционните награди Спортен Икар с организатори фондация „Български спорт “ и Български олимпийски комитет.  Днес по традиция в пресклуб “България” представители на фондацията  – олимпийската шампионка по гребане в Монреал’76 и председател на журито Здравка Йорданова, олимпийският вицешампион по борба от Сеул’88, двукратен световен шампион и изпълнителен директор на фондацията Живко Вангелов, както и известният спортен журналист от БНТ Сашо Йовков обявиха пред медиите носителите на наградите за 2023 г.  Тази година инициативата, заслужила  изключително висок престиж в областта на спорта,  закръгля 30 години от своето начало през 1992 г., похвалиха се нейните създатели. Единствено през 2020 г заради пандемията от КОВИД  награди не бяха връчвани, припомни Здравка Йорданова.

В категория „Млад и талантлив спортист“  носителите на наградата са двама – 19-годишният лекоатлет Божидар Саръбоюков, който извоюва сребърни медали на скок дължина и троен скок на Европейското първенство за мъже до 20 г и 17-годишната Калина Бояджиева, с три световни титли в кикбокса при дебюта си на първенство на планетата при жените, европейска шампионка по таекуондо за жени и бронзова медалистка на Европейските игри.

Олимпийската шампионка по карате от Токио Ивет Горанова, която през октомври тази година стана световна вицешампионка,  получава специалната награда на фондация „Български спорт“. Със своя успех  тя записа първи финал на Световно първенство за мъже и жени в историята на родното карате.  В същата категория награди има за още петима изявени български състезатели:

– Радослав Росенов /бокс/ – европейски шампион за мъже до 22 г, балкански шампион за мъже, сребърен медалист от Европейската купа, двукратен носител на Купа „Странджа“, с изключително впечатляващ дебют на професионалния ринг в Нощта на шампионите в Париж.

– Симеон Николов /17 г., волейбол/ – капитан на националния отбор до 19 г., който се класира на 5-о място на Световното първенство в Аржентина. Най-добрият плеймейкър на надпреварата и най-добър разпределител на престижния турнир в Бразилия преди Мондиала.  С особен принос за спечелване на Суперкупата на България от тима на Левски София.

– Боряна Калейн /худ. гимнастика/ – абсолютна европейска шампионка.

 – Панайот Димитров /борба/ – световен шампион в като. 57 кг свободен стил и сребърен медалист в кат 55 кг, класически стил, от първенството за хора с увреден слух.

 – Иван Хърков /самбо/ – световен шампион за мъже в кат. 79 кг от първенството в Ереван.    

         В категория „Пробив в световния спорт“ наградата ще бъде връчена на световната шампионка на едноместен каяк за девойки до 23 г Йоана Георгиева.  Тя донесе и първата олимпийска квота за Париж2024  в българския кану-каяк.

         В категория „Достойно представяне“ статуетката „Спортен Икар“ е отредена за най-добрия ни скиор в алпийските дисциплини  Алберт Попов, който стана трети на слалом на Световната купа в Калифорния.

         В категория „Впечатляващо представяне“ носителите на наградата са двама – баскетболистът Александър Везенков – най-полезен играч за сезон 2022/2023 на Евролигата за мъже – и звездата на фехтовката Йоана Илиева – европейска шампионка до 23 г и бронзова медалистка на сабя на Световното първенство за жени, с отборна победа за Световната купа.

         В категория „Шампионско дълголетие“ с Икар е удостоена най-добрата ни състезателка по спортна стрелба, олимпийската вицешампионка от Токио Антоанета Костадинова, която тази година спечели сребърен медал на 25 м малокалибрен пистолет на Европейските игри в Полша.  

         В категория „Отбор на годината“ наградата е за националния отбор по шахмат жени в състав Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева, които станаха отборен европейски шампион без нито една загуба.  Това е първата победа за България на Европейско отборно първенство по шах от създаването му както при мъжете, така и при жените.

         В категория „Спортен Икар 2023“ журито присъди приза на 18-годишния  Петър Мицин – първият българин със световен рекорд в мъжкото ни плуване, както и световен шампион на 400 м свободен стил /за юноши/. Лауреатът на Спортен Икар на годината е носител  и на 4 европейски титли.  Спечели 2 олимпийски квоти за Париж2024 /400 м и 800 м св.стил/.