Иван Иванов: Имаме голям шанс за олимпийски шампион в Париж!

Иван Иванов: Имаме голям шанс за олимпийски шампион в Париж!

Успешна година изпраща родната федерация по вдигане на тежести., въпреки трудното начало и драматичните продължителни сътресения, предизвикани от бившия председател  Неделчо Колев.  Днес в пресклуб „България“ старши треньорът на националния отбор Иван Иванов, членът на Управителния съвет Марин Милашки и част от най-изявените щангисти направиха равносметка на постигнатото и споделиха амбициите си занапред. Общо през 2023 г спечелените медали във всички възрастови групи са 49 , като 13 от тях са на Европейското  и Световното  първенство за мъже и жени, похвалиха се от ръководството на централата,  като Ангел Русев (55 кг) и Карлос Насар (89 кг) триумфираха на Европейското в Ереван, а Божидар Андреев (81 кг ) и Христо Христов (109) спечелиха сребърни медали съответно в изтласкването и изхвърлянето на Мондиала в Рияд.На Европейското първенство за кадети и кадетки в Молдова  нашите състезатели са донесли на страната ни 29 отличия. Поставени са 12 европейски и световни рекорда за мъже и юноши.

„Благодаря на колегите ми, които не ме оставиха в трудните моменти и финансовите затруднения. Успяхме да запазим целите, които бяха поставени за годината. Приключваме с добър баланс и се надявам догодина на Европейското първенство в София (12-20 февруари) да имаме още наградени състезатели след достойно представяне“, каза Иван Иванов.  Целта е да сме отборно отново европейски шампиони за мъже, след като два пъти последователно станахме, /2021 г и 2022 г/, заяви наставникът.  Да участваме с пълен отбор при жените е другата цел на старши треньора.  Интересът към Европейското в София е много голям – до момента 400 състезатели са заявили участие, съобщи Иванов.  

„Искам да стана европейски шампион за четвърти път, тук“ заяви Ангел Русев.  Сега ще сваля килограми, за да влезе в категорията си 55 кг. „Не ясно дали ще бъда  на Олимпийските игри, квотите са само три от държава“, добави щангистът. Квотите в щангите се раздават по ранкинг от пет големи състезания, а според правилата всяка държава има право на максимум трима мъже и три жени. При жените няма да имаме представител на най-големия спортен форум в света.  

Европейският шампион т. г. Карлос Насар, който  в кат. 89 кг постави световен рекорд в изтласкването на Европейското в Ереван/221 кг/, вчера го направи за втори път на Световната купа в Доха, Катар /223 кг/ и триумфира с титлата,  след като преживя тежка травма със скъсан ахилес след шампионата на Стария континент.  Освен Карлос, на Игрите в Париж ще вдигат още двама наши щангисти – Иван Димов /67 кг/ и Божидар Андреев /81 кг/.   Бронзовият медалист от Европейското в Ереван Иван Димов е сигурен за Париж, след като грабна среброто на Световната купа.  Божидар също е сигурен участник на Олимпийските игри. При мъжете вече математически тримата ни представители няма как да бъдат изместени, стана ясно от думите на старши треньора на пресконференцията днес. „Имаме голям шанс за олимпийски шампион“, заяви Иван Иванов, визирайки Насар.  

Иван Иванов разкри още, че се подготвя нова структура в националния отбор, така че всеки състав според възрастовата група да има отделен старши треньор. Много е тежко един треньор да работи и да отговаря за всички състезатели, сподели доказаният специалист.