Сдружението “Левски на левскарите” поиска официално мажоритарния пакет акции на Левски

Сдружението “Левски на левскарите” поиска официално  мажоритарния пакет акции на Левски

На специална пресконференция в Пресклуб „България“  Сдружението “Левски на левскарите” поиска официално Наско Сираков да им прехвърли мажоритарния пакет акции на клуба. Според феновете Сираков, който е мажоритарен собственик, е във финансови зависимости, което пречи на развитието на “сините”. От “Левски на левскарите” твърдят, че имат разговори с фирми и богати хора, които са готови да  инвестират сериозни суми, ако Сираков се оттегли.

“На 2 декември се проведе среща между членовете на “Левски на левскарите”. На тази среща направихме анкета в писмен вид и беше препотвърдена нашата стратегическа цел – да върнем „Отбора на народа“ на народа – в ръцете на левскарите. Ще се борим за тази цел до нейното постигане. В близко бъдеще сдружение “Левски на левскарите” ще придобие пакета от акции на Тръст “Синя България”. По този начин “Левски на левскарите” ще стане миноритарен собственик на Левски”, каза пред репортерите  председателят на сдружението Димитър Костадинов и допълни:

“Как ще издържаме клуба, когато постигнем тази свята цел, за която се борим? Ние сме в постоянна комуникация, водим разговори и преговаряме с богати хора и компании, които са готови да инвестират в клуба срещу придобиване на миноритарни акции или като рекламодатели. Има една пречка, която спира това. Клубът се притежава от едно лице, което има тежки финансови зависимости с една компания, която е на входа  и на изхода на управлението на клуба. Ясно е, че няма как да ви отговоря кои са тези хора и компании, които искат да инвестират. Не сме собственици и няма как да назоваваме имена”, бе категоричен Костадинов и подчерта, че към днешна дата Станимир Стоилов е член на Управителния съвет на сдружението.

„Вярвам, че ще дойде денят, в който Станимир Стоилов ще заеме отново мястото си в Левски. Ако нашата свята цел бъде постигната, то той ще бъде част от Левски, а не както се случи за втори път да бъде изгонен от клуба. Не вярвах, че това може да се случи”.

Костадинов заяви, че нещата са пределно ясно чисто технически. Той изтъкна, че след първата си пресконференция са казали, че който лъже в Левски, е редно да напусне. „Стана обаче така, че тези, които казаха истината, напуснаха, а този, който лъже  – остана. Мажоритарният собственик от ден първи е във финансова несъстоятелност. Единственото достойно нещо е да депозира акциите в клуба. От това следва, че вторият по големина акционер може и ще свика Общо събрание на акционерите. Там на демократично събрание ще бъде избран нов Надзорен съвет, който ще избере Управителен съвет”, каза Костадинов и посочи, че всички решения са взети заедно с участието и на Станимир Стоилов.

„Ние редовно си комуникираме. Той изпълнява задълженията си като член на УС. Ние си работим по нашия план и след срещата на 2 декември беше редно да излезем и да обявим какви решения са взети. За мен беше важно изконната ни цел да бъде препотвърдена. Ние деликатно и уклончливо говорихме, че Левски трябва да се върне там, където създателите му са ни завещали. Оказа се, че 100% от присъстващите на срещата гласуваха “За”. В момента тече и онлайн анкета. Стотици хора отговарят с “Да”, а един отговори с “Не”. Има и хора с различно мнение, но не искат да го изразяват с имена и подпис. Много е лесно в социалните мрежи да се пише с фалшиви имена. Това, че ръководството реши да говори след месеци мълчание и писане във виртуалното пространство, си е тяхна работа. Какво очаквам от пресконференцията? Нова орбита. Каквото и да значи това”.

Костадинов бе категоричен, че мажоритарният собственик има вина за разделението сред феновете.

„Направи така и Станимир Стоилов да си тръгне. Стоилов каза, че не му харесва управлението на клуба. Той е човек с име, достойнство и чест и реши, че няма да участва в поредното загробване на клуба. Той е единственият, който можа да обедини феновете. Това разделение тлееше и преди това”, добави Костадинов и поясни, че фундаменталната грешка е една. Тя е, че управляващите клуба решиха, че няма да се даде пълната оперативна власт на Станимир Стоилов и Ивайло Ивков.

„От какво произлиза тази грешка? Левски продължава да се управлява тоталитарно. Левски трябва да се управлява по демократичен принцип и това се случва от десетилетия. За това не е виновен настоящият мажоритарен собственик. Не сме седнали да съдим един човек, който ни е донесъл толкова радост като футболист. Но като управленец той не се доближава до качествата си на футболист. Ние обявихме “Сезон на протеста”, но се опитваме да предотвратяваме ескалация на напрежението. Ще продължим да го правим.  На този етап нещата не ескалират. Изглеждаме като европейска публика. Няма да призовавам за протести и безредици. Но ако това продължава, протестът ще ескалира в по-категорична посока. Трудно ми е да давам срокове. Напрежението расте, резултатите на отбора ги виждате. Връщане назад няма. Да се надяваме, че няма да се стига до неприятни неща”, продължи Костадинов и уточни:

“Клубът прекрати комуникацията с нас и с левскарите като цяло. Ние си говорим чрез медиите и чрез анонимни профили във Фейсбук. Там се спуска информация от кухнята. Тази форма избраха от клуба и работят усилено в тази посока. Според мен голяма част от успехите, които те обявяват, отново са благодарение на работата на хората, които бяха отстранени. Договорът с “Адидас” беше подписан от Ивайло Ивков и стана благодарение на Станимир Стоилов. Продадени  са 17 000  фланелки. Това носи сериозни финансови постъпления в клуба. Тези, които можеха и знаеха, показаха, че са най-добрите за Левски. Тези, които ги отстраниха, се ползват от облагите им. Отборът трябваше да преследва титла и медали, но не го направи по ясни за нас причини. Приходите ги обявяват като свой успех, но не само нямат участие в тях, а дори бяха против. Финансовото състояние няма изгледи да се подобрява. Това, което са наследили, бързо се похабява. Очаквам на пресконференцията на ръководството  да се изстрелваме към нови орбити. Ако г-н мажоритарния акционер Наско Сираков остави акциите в клуба, това не означава, че не може да бъде избран. Ако се кандидатира и покаже екип и план за излизане от кризата, може да бъде избран. Ние сме се събрали, за да може левскарите да избират хората, които да управляват клуба им. Ние продължаваме да стоим зад Ивайло Ивков и Станимир Стоилов като такъв екип. Ако Наско Сираков се кандидатира и спечели гласовете на левскарите, може да управлява“, заключи Костадинов.

Петър Димитров пък неколкократно нападна мажоритарния собственик на Левски  Наско Сираков, като го обвини в няколко лъжи. По думите на Димитров Сектор Б отново се е извисил в последните месеци, въпреки че е имало атаки към привържениците в него. Той определи 2023 година като нещастна за Левски. „Нещастна година за нас левскарите. Година на демаскирането. През  2022 година бяхме юмрук – отбор, играчи, ръководство. През  2020 г. лично Наско Сираков ме помоли да се обаждам на фенклубовете в страната, за да гласуват той да вземе акциите. Той говореше, че Панов, Бобата Жечев, Киро Ивков, всеки левскар ще се чувства собственик. Тази година Сираков узурпира тези акции. На 9 април каза: „Аз съм мажоритарният собственик“. Никой ръководител не е казвал „Ай, сиктир“ на организираните фенове. Той го каза на Сектор Б. Седем месеца Сектор Б беше на нивото, за което е създаден. Всички очакваха оттам да полетят бомби, да има свастики. Но Сектор Б остави 7 месеца това ръководство и мажоритарният собственик да управлява както може. До 1 септември 2021 се видя как управлява, а и сега се вижда. Ругаеха Сектор Б, ругаеха децата, но Сектор Б беше на стадиона. Сектор Б се извиси“, заяви емоционално Димитров и допълни, че в  клуба преобладават хора, спуснати от спонсора.

„Шапки долу пред всеки, който помага на Левски финансово. Но Левски е създаден за истината. Ако искат да са собственици, ще имат подкрепа. Но маските паднаха. Бъдещето ще покаже, но начело на Левски трябва да бъде човек с морал. Аз се моля на Господ да даде здраве на всички, да даде така, че да паднат всички маски. Затова колкото е лоша тази година, толкова е и хубава. Както през месец май 2020 г. звънях на фенклубовете, сега на мен ми звънят и казват: „Сиктир на този мажоритар“.

Петър Димитров заяви, че Сираков  е казал и една голяма лъжа, че „Левски на левскарите“ е негова идея.

„Хубаво е, че има Ютуб и благодарение на журналистите може да се направи алманах на лъжите на Сираков. Управлението на клуба е една лъжа – думи на Сираков от 2011 г. – отговарят и сега“, допълни Димитров и подчерта, че най-голямата гадост е, че левскарите са разделени.

„Левскарите си обичат отбора. Мъри върна левскарството в Левски, бяхме най-откритият клуб. Особено и чрез Пепи Ганев, изключителен експерт. Левски беше такъв, какъвто сме мечтали. Хората не ги интересуваха резултатите, това беше Левски. Когато са се събрали тримата, се е взело решение изпълнителният директор да взима решенията. За мен няма разделение. Оценката за работата на мажоритарния собственик са следствие. От 6500 на 3500 спаднаха абонаментните карти. Разделението го направи мажортираният собственик. Корпоративност управлява Левски, както е при вас журналистите в редакциите – спуска се отгоре и материалът не излиза“.

Никола Бушняков заяви, че не очаква Левски да играе в евротурнирите през следващия сезон:

„Има една интересна максима в живота, че към върха е трудно, но когато се затъркаля топчето отгоре върви бързо. Борба за шампионата и Купа – нищо. Левски е изиграл 22 мача –  има 11 победи и другите 11 са равни или загуби. Един отбор, който има претенции да бъде каквото и да е, щом в България не може да си спечели половината мачове…Инерцията от Станимир Стоилов е изгубена. По неволя наблюдавам нещата отстрани. Не съм мислел преди 10 години, че ще се интересувам колко пари дължим на НАП. Към днешна дата вероятно Левски е в по-добро финансово състояние отпреди 2 години, но след една ще е по-зле. Никой няма да откликне в бъдеще да дарява, защото на всички им омръзна. Освен че стадионът е празен, на хората и душите им са празни. Много грозно е да удариш по масата и да кажеш: „Аз съм собственикът, набийте си го в главите“. Мисля, че вече е ясно – Левски няма да играе в евротурнирите. Половината приход няма откъде да дойде. Може би на пресконференция на ръководството на клуба  следва да се зададе въпроса за какво ще се борим през пролетта. Аз съм сигурен, че пак ще се обяснява на левскарите да се дава. Оперативните задължения са изчистени почти благодарение на Ивайло Ивков, той беше щедро възнаграден, като беше изгонен. Задълженията към спонсора на отбора са се увеличили. Това са фактурирани задължения“, продължи Бушняков и допълни:

„Можем ли да приемем, че ако не най-голямата, защото сме пристрастни, то Левски е една от най-големите марки в България. Знаете ли кой е маркетинг директор на Левски в момента?… Темата с Васил Божков е показателна. Дори най-богатият българин изпада в затруднено положение. Левски беше приключил, ако не бяха привържениците. Феновете на Левски събираха по 143 000 лева на месец. Щетата, която нанася мажоритарният собственик, е огромна. До два месеца нова орбита, решение за НАП и тем подобни щуротии, които на пресконференцията на ръководството на клуба ще ги чуете отново. През два месеца хората слушат глупости за нови стадиони и орбити,  нормално е редовият фен да спре да помага“,заключи Никола Бушняков.