Георги Градев: Най-добре е Българската федерация по шахмат 2022 да се откаже от лиценза

Георги Градев: Най-добре е Българската федерация по шахмат 2022 да се откаже от лиценза

Ръководството на Българската спортна федерация по шахмат (БСФШ) даде официална пресконференция  в Пресклуб “България” два дни след като бе  бе приета за член на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ)

    “В спорта има един основен принцип и той се казва: ефективност на санкциите. Нямаше да се постигне ефективност на санкциите от ФИДЕ към българския шахмат, ако бяха допуснали федерацията с лиценз в България  /БФШ 2022/ със сегашния си управителен орган с президент Васил Антонов“, каза пред репортерите Георги Градев и допълни:

 „Подчертавам – сегашният, тъй като чувам, че  утре ще се явят някакви хора, които ще заявят, че са председатели на федерацията, но те не са! Искам да ги попитам в какво качество ще се явят утре? Пак ви казвам, в Търговския регистър председател на другата федерация е Васил Антонов, а не доцент доктор Петкова, която утре ще застане пред вас“, заяви  Градев, имайки предвид пресконференцията, която ръководството на БФШ 2022 ще даде в  сряда в 12.30 ч. в Пресклуб „България“.

В. Антонов бе  посочен  от представителите на БСФШ като един от хората, заради които  ФИДЕ изключи България от международните структури през 2016 г. Бяха изброени поименно  четирима членове на  УС на БФШ 2022: Васил Антонов, Николай Йорданов, Петьо Маринов и Живко Жеков, които  бяха част и от ръководството на Българската федерация по шахмат (БФШ). Споменато беше и името на Силвио Данаилов, по време на чийто мандат като президент на БФШ  бяха установени незаконосъобразно похарчени суми, отпуснати от държавата през бюджета на ММС. Бе заявено, че делото е приключило и че сумата, която се дължи, вече е седемцифрена.

„Пак повтарям – в Търговския регистър не е вписана като президент на БФШ 2022 доц. д-р Венета Петкова. Все едно аз сега да изляза и да ви кажа, че аз съм министър на спорта. Нали няма да ми повярвате? Може да ми повярвате, ако минат няколко месеца. Сега в момента няма как да ми повярвате”,каза Градев и коментира твърденията, че при своята кандидатура пред ФИДЕ  БСФШ са заявили, че при тях е регистриран гм Веселин Топалов.

    “Истината е тази, че ние никога не сме твърдели в молбата ни за членство, че при нас е регистриран гм Веселин Топалов, който дълбоко уважаваме и ще се радваме той да стане част от нашата федерация. Това не е вярно и вие всичките имате достъп до тази молба”, категоричен бе Градев и подчерта, че БФШ 2022 са изпуснали момента да обжалват решението на ФИДЕ да не разглежда тяхната кандидатура.

„Те трябваше да обжалват в петък. Когато решението вече е взето, тяхното обжалване няма как да бъде прието, защото ще се отчете, че нямат правен интерес. От друга страна всяко дело в КАС в Лозана е много скъпо. Само таксата е 30 000 френски франка, отделно един добър адвокат струва не по-малко от 30 000 франка“, каза Градев  и посочи, че БФШ 2022 са напуснали срещата, организирана от ФИДЕ за обединение на българския шахмат:

„Българската спортна федерация по шахмат е съставена по време на кръгла маса в София на 17 юни, на която бяха изпратени двама представители на ФИДЕ. Двамата бяха страхотни мотори за обединението на българския шахмат. На тази кръгла маса бяха всички български федерации. Първото нещо, което се случи тогава е, че федерацията с лиценза – БФШ 2022 напусна със скандал и заяви на хората от ФИДЕ, че са нелегитимни. Те показаха, че не искат да се кооперират с ФИДЕ“, заяви Градев и открито подаде ръка към ръководството на БФШ 2022:

„Има много кратък път към обединението и успеха – Законът позволява на федерацията носител на лиценза да се откаже от него. Така те ще покажат, че наистина са нови хора и ще вървим заедно в нова посока. И ще приключим всички тези спорове, за да може всички състезатели, не само тези, които са при нас, да участват в международни състезания. Това е най-прекият път. Нека се откажат от лиценза си, така или иначе те няма да бъдат приети никога във ФИДЕ, това вече е ясно. Няма никакъв шанс да спечелят, дори да обжалват. Просто да заповядат при нас, да се обединим и да отворим пътя за ново лицензиране, без да губим излишно време”, заключи Градев.

В момента не съществува правно основание  министърът на младежта и спорта  Димитър Илиев да прекрати издадения лиценз на БФШ 2022 и евентуално да я предостави на другата организация, затова може да се стигне до парадокса, че в следващите месеци в България може да  функционират две  шахматни федерации – една за национални състезания и една за международни.

Председателят на Българската спортна федерация по шахмат Милен Василев заяви, че националната ранглиста  е собственост единствено и само на държавата, а не на отделни, търсещи личен интерес организации.

“В ранглистата на България има състезатели само на българска спортна федерация и тя е собственост на държавата, а не на някаква федерация, която да си посочва кой да участва, защото е “мой”. На мен ми беше странно как Антоанета Стефанова е посочена като водещ играч от Българската федерация по шахмат 2022, а тя е наш почетен председател. Иван Чепаринов също. Спекулираше се с ранглистата на България, но ние вече сме посочили в нея абсолютно всички играчи, включително и аз съм там. Като се отвори сайта на ФИДЕ, на всяка държава може да се видят състезателите, които са си единствено на държавата”, каза Василев и подчерта, че  БСФШ има капацитета да се справи с издръжката на шахмата у нас и без държавно финансиране. На този етап новата организация няма право  да кандидатства по програмите на ММС, тъй като по закон за това е необходимо съответната федерация да е развивала дейност поне една година след издаване на лиценз. А лицензът е притежание на БФШ 2022, която е подала своите документи за отпускане на държавна субсидия за 2024 г.

“За кратко време успяхме да привлечем много спонсори, които гарантират огромни средства. За нас няма да е никакъв проблем да организираме както  целия държавен календар,така и  да обезпечим националните отбори. По-важно е друго – че ние знаем как да направим тези неща и резултатите са налице”, заключи Милен Василев.

Членът  на УС на БСФШ -Симеон Стоичков заяви, че е наложително да има подкрепа на държавата:

“Задължителна е подкрепата на държавата, ако искаме да продължава да се гледа с добро око на българския шахмат в целия свят. И най-вече заради всички деца, младежи и възрастни хора, които обичат играта. Не мисля, че трябва да се обръщаме изцяло към спонсори и към външни организации. Смятам, че държавата трябва да си е на мястото и да оценява труда, таланта, постиженията и усилията, които се влагат. Бяхме подкрепени от парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта. Така че има индикации от държавата кого ще подкрепи”, изрази оптимизъм Стоичков.

 Гергана Пейчева, която стана европейска шампионка на отборното първенство на Стария континент през ноември заяви пред репортерите, че би желала да стане държавна шампионка.

“Аз съм картотекирана в български клуб, но не знам дали е планирано Държавно първенство. Досега не съм била държавна шампионка и това е една от бъдещите ми цели. Заради неуредиците в шахмата досега имаше проблем с провеждането на някои състезания, но аз бих искала да стана държавна шампионка”, каза Пейчева.