Д-р Михаил Илиев: Отправям призив към представителите на двете федерации да седнат на една маса в присъствието на министъра на спорта и да се разберат!

Д-р Михаил Илиев: Отправям призив към представителите на двете федерации да седнат на една маса в присъствието на министъра на спорта и да се разберат!

Ръководството на Българската федерация по шахмат 2022, която единствена има безсрочен лиценз в България, даде специална пресконференция в Пресклуб „България“, на която разясни своята позиция относно  решението на Международната федерация по шахмат /ФИДЕ/ да приеме за свой член Българската спортна федерация по шахмат.

Председателят на  БФШ 2022 доц. Венета Петкова заяви пред репортерите, че лицензираната федерация в България е една и това е именно БФШ 2022, която от една година организира държавния спортен календар за всички възрасти.

„Само наградният  фонд на държавните първенства беще 67 000 лв. Освен това проведохме открити международни турнири. Всяка седмица у нас има състезание. Имаме картотекирани състезатели в 65 клуба, вкл. петте състезателки от националния отбор за жени. Подали сме своите документи и се надяваме на финансиране от ММС за 2024 г.“, каза новоизбраният президент на федерацията, а на въпрос как ще коментира предложението от БСФШ да обединение, доц. Петкова отговори:

“Тяхното предложение е лицемерно. Ние също искаме обединение, но не може малцинството да налага условията за това обединение – те са сдружение на три клуба, а ние имаме 65. Ако искат, да заповядат – неслучайно нашият нов Управителен съвет е само от трима членове, за да има място и за хора от другата организация. Обединение може да има, но не при условията на БСФШ”, подчерта  Петкова.

Адвокат Христо Митков поясни, че от средата на 2023 г. са започнали проблемите с ФИДЕ.

„ФИДЕ в нарушение на устава си иззе част от функциите на БФШ 2022 и започна да контролира шахмата в България.  В 22.00 ч в петък беше отказано разглеждането на нашата кандидатура за членство. А 5 дни по-рано конституционната комисия даде право на двете федерации-БФШ 2022 и БСФШ – да се изкажат и представят. Некоректно нашата кандидатура беше изключена и затова подготвяме  иск до Арбитражния съд в Лозана.  ФИДЕ изисква спортната федерация да има правомощията да ръководи шахмата в страната си.

Според  члена на УС на БФШ 2022 Симеон Винчев  цялата ситуация ще трябва да се разреши от CAS, след като само преди няколко дни ФИДЕ прие в редиците си конкурентната организация, която обаче няма право на дейност в България, тъй като няма лиценз.

“Няма основание ММС да  отнеме лиценза  на нашата федерация- заяви Винчев и поясни:

„ В законовия 21-дневен срок след конгреса на ФИДЕ ще внесем жалба в CAS относно решението да приемат  за член   Българската спортна шахматна федерация “

Според него ФИДЕ е погазила своя устав, в който било записано, че федерация, която няма лиценз на местно ниво, не може да бъде приемана за член на международната централа. Той поясни, че ако БФШ 2022 се откаже от своя лиценз, през 2024 г. няма да има финансиране от ММС за шахмата, а клубовете ще могат да получат финансови средства  едва през  2025 г.

Бившият президент на шахматната ни федерация д-р Михаил Илиев, който  сега е председател на клуб “Шах XXI” заяви, че е отишъл през лятото на срещата с представителите на ФИДЕ и на другите федерации с голямо желание и оптимизъм, но е констатирал много нередности, затова е напуснал и е обжалвал решението да се  учреди нова федерация.

„Констатирах много нередности, затова напуснах и обжалвах. Искам да знаете, че аз съм най-успешният президент на българската федерация по шахмат. Но сега пред вас правя моето предложение – представителите на двете федерации да седнат на една маса в присъствието на министъра на спорта и да се разберат“, заключи д-р Илиев.