Шахът матира всички в анкетите на Пресклуб "България"

Шахът матира всички в анкетите на Пресклуб "България"

Днес пресклуб „България“ връчи традиционния „Златен Трикольор“ на Треньор №1 на ноември Петър Арнаудов, а Burnit SunSystem награди със специално изработения плакет златните момичета на шахматната дъска, които бяха избрани от спортните редакции за Отбор на ноември. За историческата първа европейска отборна титла при жените на първенството в Будва, Черна гора, Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Белослава Кръстева, Гергана Пейчева и Виктория Радева имат 23  от общо 25 гласа в традиционната анкета.  Останалите два номинирани отбора  имат по 1 глас. Това са националният отбор по естетическа гимнастика жени  – за сребърния медал на Световното първенство в Алмати, Казахстан, както и националният отбор по бокс зае мъже до 22 г – за второто място по медали на Европейското първенство в Будва, Черна гора.  

При треньорите Арнаудов също няма конкуренция –  19 от 25 гласа. След него се нареждат старши треньорът на националния отбор по самбо Васил Соколов/3 гласа/, старши треньорът на националния отбор по естетическа гимнастика Кристина Ташева /2 гласа/ и  старши треньорът на националния тим по бокс Жоел Арате /1 глас/. Убедителен лидер в допитването за спортист на ноември е Нургюл Салимова, която ще получи своята награда след Нова година.        

„Имаме едно изключително силно поколение момичета. Има още две момичета, които мога да спомена – Надя Тончева и Габриела Антова,които също са много талантливи. Винаги е трудно да направиш избор, но щом са станали първи, се надявам да е бил добър“, заяви след церемонията Петър Арнаудов.

Относно разделението в родния шахмат и въздействието му , треньорът и на мнение, че със сигурност това влияе негативно и подкрепи думите си: „ Не успяхме да отидем и да се представим както трябва на Световното първенство в  Полша“.  Специалистът се надява, че краят на сагата е близо след приемането на БСФШ във ФИДЕ и предстоящото приемане в Европейския шахматен съюз.  „След тази титла сега е моментът да престанем с конфликтите“, призова Петър Арнаудов.

Добро представяне на Олимпиадата е най-важната цел през 2024 г за треньора. За Гергана Новата година е свързана с амбицията й да покрие последната норма за гросмайстор при жените и да продължи да бъде в националния отбор. За Белослава шахматната й мечта догодина е да спечели Световното първенство, след като тази година малко не й достигна за златото и спечели бронзовия медал при девойките в Мексико. Тя има за цел да спечели и медал на Европейското първенство за жени, както и добре да се представи на Олимпиадата.

Двете момичета разкриха и в какво вярват, че им носи късмет преди състезание. Гергана винаги се обажда на своите родители. Белослава пък, щом е спечелила партия на дъската, прави същото за следващата среща. И двете обаче са категорични, че никога не са мислили да играят за друга държава, независимо, че досега цялата тежест по издръжката им в шахмата са понасяли родителите им. Поради трудностите Белослава е имала моменти, когато е била на кръстопът. „Пред мен стоеше въпросът за отказване“, призна тя, но това остава в миналото, се разбра от думите й. Гери не се е колебала дали да продължи с шаха или да поеме по друг път, но и двете момичета са решили, че е по-добре да придобият друга специалност. Сега и двете са студентки в САЩ, Белослава учи финанси, Гери е избрала бизнес администрация. Имат желание да станат професионални шахматистки, стига да имат достатъчно добри условия и разбира се, сериозна подкрепа за това. За момичетата няма ден без шахмат. „Шахматът е непрекъснато в главата ми“, сподели Белослава.