ОСК ЦСКА ще внесе жалба срещу България в Eвропейския съд по правата на човека в Страсбург

ОСК ЦСКА  ще внесе жалба  срещу България в  Eвропейския съд по правата на човека в Страсбург

Ръководството на ОСК  ЦСКА  даде специална пресконференция в Пресклуб „България“ за предстоящата на 31 януари в Централния военен клуб 22-ра поредна церемония за връчване на  годишните награди на най-добрите спортисти, отбори и треньори.  Но фокусът на пресконференцията бе насочен не за големите успехи на спортистите на ЦСКА, а за големите проблеми на армейските клубове, които всяка година се увеличават.

„Нашият клуб целенасочено се унищожава. Ако до 1990 година в ЦСКА се развиваха, и то много успешно, над 40 спорта, сега броят им е намалял с 50 %. И всеки клуб се сблъсква с все по-големи  проблеми с базите и с финансите“, каза Калчев и добави:

“Загубихме плуването, вдигането на тежести и продължаваме да губим традиционните за клуба спортове. Принудени  сме  да подадем жалба до Eвропейския съд по правата на човека в Страсбург, тъй като не можем да продължим да съществуваме. В момента нямаме и половината клубове от преди и то съвсем целенасочено. В годините ни прехвърляха от едно ведомство на друго, станахме дори търговско дружество. . . Жалко е, че трябва хората, които сме прославяли България, да си търсим правата извън  нашата държава. Години наред съвестта  ни не ни позволяваше да съдим страната си”, заяви Калчев и  подчерта, че клубовете на ЦСКА хем  са като другите, хем само те имат непреодолими проблеми с базите и с наемите.

Неговите думи бяха потвърдени от Иван Белев, председател на клуба по хандбал.

„Преди 20-30 години не се плащаше наем, защото  инвестициите, направени в клуба и базата, се признаваха за разход. След това наемите станаха приемливи, преди няколко години се вдигнаха 5 пъти, а когато минаха към Спортни имоти, наемите скочиха 10 пъти.  А няма никаква сигурност – договорите не се сключват за 3, 5 или 10 години, а за една година, като с едномесечно предизвестите могат да го прекратят и след 2 месеца. Освен наем се плаща  данък сгради, такса смет и т.н.  Разходите ни надхвърлят 50 000 лв за година. Казаха ни да участваме в проекти, като напишем всичките си разходи. Направихме проект за 100 000 лв, от които 50 000 бяха само за наеми, данъци и такси. Отпуснаха ни 5000 лв. Как да работиш при тези условия? За първи път в историята  ни  хандбален  клуб ЦСКА няма нито един отбор – нито за мъже и жени, нито за юноши и девойки“, сподели с огорчение Белев.

Председателят на клуба по гимнастика Иван Танкушев  разказа още по-фрапиращ случай.

„С дарение на родители на нашите деца направихме ремонт и значителни подобрения в залата, за да бъде по-уютно на състезателите. В резултат на това ни…вдигнаха наема! Защото залата станала по-хубава!“

Председателят на боксовия клуб Михаил Таков бе възмутен, че клубовете са принудени да плащат парно, ток и вода на промишлени цени.

„Когато ЦСКА премина от Mинистерството на отбраната към Mинистерството на младежта и спорта, основанието бе в две думи – отпаднала необходимост. Ние се надявахме, че това е за добро – все пак в ММС работят хора, които разбират и милеят за спорта. На всеки нов министър сме писали писма с надежда да получим разбиране, но всичко бе напразно.  Сега и до новия министър писахме, надяваме се  нещата да се подобрят. От нас искат да плащаме наем, а в същото време ни карат да подписваме договор, че ще предоставяме безвъзмездно залата за тренировки на децата от спортното училище и спортните школи. Всички наеми, такси и ремонти са за наша сметка, а плащаме консумативите на промишлени цени“.

Диана Чакалова от клуба по акробатика, разказа, че децата и  национални състезатели са принудени да тренират при изключително лоши условия.

„Заради вандалски прояви  най-добрите ни състезатели тренираха в студена зала, а 4 месеца бяхме  и без прозорци.  Всичко плащаме с наши лични средства, плащаме и такса смет, а нищо не се извозва“.

В края на пресконференцията  Калчев разкри и малко подробности за тържествената церемония по връчването на наградите на най-добрите спортисти, треньори и отбори.

“Ще бъде събиране на всички поколения и спортове на клуба. Поканени са всички шампиони. Ще има спектакъл с богата музикална програма и различни спортни прояви. Около 25 награди ще бъдат връчени на най-добрите спортисти, отбори и треньори”, завърши Георги Калчев.