Манол Иванов обеща честна кампания, много работа и стимули за клубовете

Манол Иванов обеща честна кампания, много работа и стимули за клубовете

Бизнесменът и бивш изпълнителен директор на ФК Нефтохимик Манол Иванов представи днес в пресклуб „България“ своята програма за управление на футбола, ако бъде избран за президент на БФС на конгреса, който ще се състои на 15 март.  Синът на бившия играч на Левски Александър Манолов се обърна към футболната общественост и обеща да бъде диалогична фигура. „Ще водя честна и позитивна кампания“, каза още Иванов. По думите му който не гласува на следващия Конгрес за промяна е или зависим, или се страхува, или така му е добре. „Да, мераклия съм и то голям, обаче мога да върша работа“, така кандидатът отговори на един от ръководителите в БФС относно мотива му да влезе в битката за най-високия пост във футбола.

Един от най-силните акценти в програмата на Манол Иванов е реформата в детско-юношеския футбол. „Трябва да се изготвят правила, включени в морален и етичен кодекс, който да засяга всички деца, треньори, ръководители“, сподели Иванов. Кодексът ще обхваща възпитанието, като  и държанието пред обществеността, вътре в клубовете и със съперниците.

„Свидетели сме на порочни практики, които не ги споменава никой, а само се подхвърлят. Треньорите в школите може би имат огромното желание, но нямат квалификация. Не всички са подкрепяни от ръководителите, други са притискани. Поставят им се задачи. Когато не се постигне задачата, биват уволнявани. Намесата на родителите и агресията по време на мач трябва да се регулира, също и говореното на президентите срещу съдиите. Нагнетява се напрежение“, описа изкривената картина М. Иванов. Той отбеляза и проблем с работата на методистите, които не обясняват как трябва да се проведе дадената тренировки.

Проблем сериозен има и при преминаването на децата от един клуб в друг, подчерта специално гостът на пресконференцията. „За мен е ненормално едно дете да смени 10 клуба. Големите отбори не дават нищо на децата или на техните родители, само при редки случаи. Смятам да въведа такса при преминаването на дете да се заплаща веднага на клуба, от който идва детето. Ще зависи дали е национал. Ако е национал, ще е малко по-висока таксата“, обяви Манол Иванов. Такса се дължи при преминаване от един клуб в друг на юноша, който е национал във възрастовите групи U15,U17,U19. А размерът на таксата ще бъде обсъждан с клубовете. При подписване на първи професионален договор с футболиста, ще се плаща по-ниска такса, гласи програмата на кандидат-президента Иванов.

Има случаи, когато в U19 младите футболисти са обучавани 10 години и отборите започват да ги освобождават. Така Левски, ЦСКА, Славия освободиха много играчи, които сами започват да си търсят отбори. Ако им излезе късметът и си намерят отбор, тогава трябва да се плати такса от 75 000 лв, ако футболистът е бил и национален състезател сумата е 100 000 лв, но тъй като новият отбор обикновено няма пари за да плати, тогава играчът сам трябва да поеме тежестта и се принуждава да започне в отбор от по-долна дивизия, където такса няма. Проблемът е обаче, че тези млади футболисти са на договори за чистачи, шофьори и др. подобни нископлатени длъжности с месечно заплащане 160 лв-200 лв. В програмата на Манол Иванов се предвижда прекратяване на практиката за разпускане на цели набори от школите при U19, освен при фалит на клубовете, прекратяване на концесии или наеми на тренировъчни бази.

Предвиждат се стимули и за клубовете, картотекирали поне 7 юноши.
Предвиждат се също такси към БФС и при привличане на чуждестранни футболисти, като част от средствата ще отиват за подпомагане на клубовете в долните дивизии. Президентът на БФС ще ръководи или 2 мандата по 5 години или 3 мандата по 4 години, като това трябва де се обсъди също с клубовете кой вариант е по-добър.