Започва първият поход към олимпийския ринг през 2024 г – над 300 боксьори от 30 страни на 75-ия турнир за Купа „Странджа“

Започва първият поход към олимпийския ринг през 2024 г – над 300 боксьори от 30 страни на 75-ия турнир за Купа „Странджа“

От 4-ти до 11-и февруари в столичната зала „София“ зрители и гости ще се наслаждават на 75-ия Международен турнир по бокс за Купа „Странджа“, в който участие ще вземат над 300 състезатели от 30 държави. Сред тях има олимпийски, световни и европейски шампиони и медалисти,  които ще направят първата голяма проверка на силата на конкуренцията в олимпийската година. Сред най-изявените личат имената на олимпийския и световен шампион Хасанбой Дусматов (51 кг) от Узбекистан, както и на сънародника му Абдумалик Халоков (57 кг), който е световен първенец. Заявка има и от двукратния европейски шампион и 3-кратен световен медалист Билал Бенама (51 кг) от Франция.

Днес в пресклуб „България“ старши треньорът на националния ни отбор за мъже Жоел Арате, неговият помощник Александър Александров и помощник треньорът на женския тим Роман Цветков дадоха оценка за подготовката на своите възпитаници, поставените цели занапред  и обявиха своите избраници.  В най-стария боксов турнир на Стария континент страната ни ще бъде представена от следния състав при мъжете:   Ясен Радев до 54 кг, Радослав Росенов до 63,5 кг, Благовест Неделчев до 67 кг, Рами Киуан до 71кг, Уилиам Чолов до 75 кг, Кристиян Николов и Николай Дишков до 80 кг и Йордан Морехон и Кирил Борисов над 92 кг. При дамите Венелина Поптолева и Златислава Чуканова на 50 кг, Станимира Петрова на 54 кг, Светлана Каменова на 57 кг, Аслъхан Мехмедова на 60 кг и новото попълнение Джоана Нуамеруе на 66 кг, за която Роман Цветков се надява да е приятната изненада.  

Прави впечатление, че в състава не е включен единственият засега носител на олимпийска квота при мъжете Хавиер Ибаниес /57 кг/, който е болен. Той има и по-различна програма на подготовка, тренира отделно от другите, но не е изключено да участва на турнира, обясни Ал. Александров.  Националите започнаха на 3-ти януари подготовка на Белмекен и след триседмичен лагер на високопланинската база, сега основно се набляга на физическата подготовка, каза още помощник-треньорът. В оставащите няколко дни до състезанието предстоят спаринги с Алжир и Монголия.  Сега целта не е постигане на големи резултати, а да се види на какво ниво са боксьорите и как да се работи отсега нататък до първата квалификация за олимпийски квоти през март в Италия и до следващата през май в Тайланд,  стана ясно днес.  На двете квалификации ще спорят боксьори от цял свят.  Треньорският ни щаб е амбициран да спечелим още 3 или 4 квоти при мъжете – на 63,5 кг, на 71 кг , на +92 кг  

При нежния пол шансът тази година е за нови 2 квоти, смята Р. Цветков. През 2023 г Станимира Петрова и Светлана Каменова завоюваха правото да се качат на олимпийския ринг. Сега първо се очертава битка на 50 кг между Златислава  и Венелина – която покаже, че е по-добра, тя ще участва в квалификациите, разясни специалистът.  Шанс за олимпийска квота има и Аслъхан Мехмедова на 60 кг.

  Относно очакванията за представяне на турнира, Цветков беше сдържан и заяви, че не иска да говори за очаквания. „Нека първо да си свършим работата по най-добрия начин. Подготовката мина повече от добре. Момичетата са в прекрасна форма, здрави са. Юношите ни помогнаха много по време на подготовката. Спарингите, които правим в последните седмици с отборите на Монголия, Алжир иФранция също са невероятно полезни. Но най-важното е, че настроението в отбора е отлично“, заяви наставникът. „По заявките, които са към момента, турнирът се очертава като едно мини световно първенство, защото във всяка категория има по три-четири състезателки с квоти за Олимпийските игри в Париж”, добави той.  

Ето какво споделиха и състезателите, които днес участваха на пресконференцията :

Светлана Каменова: „Чувствам се добре. Мотивирана съм, все пак това е домашен турнир, в който трябва да се представим на максимално добро ниво“.

Станимира Петрова: „Готова съм да покажа най-доброто и да дам максимума от себе си. Турнирът ще е труден, но се радвам, че ще има момичета с квоти, за да премерим сили и да изготвим тактиката за Олимпийските игри“.

Рами Киуан: „Чувстваме се много добре тренирани. Ще имаме възможност да сверим часовниците си. Затова и ще сваля на 71 килограма, за да проверя как ще се представя срещу евентуалните ми конкуренти на квалификацията“.

Радослав Росенов: „Тренирахме здраво, готови сме да покажем най-доброто. Пожелавам успех на всички. Аз съм се концентрирал изцяло върху Олимпийските игри. За мен най-важно е да взема квота и да участвам в Париж“.

Кристиян Николов: „Здрави сме, което е най-важното. Ще си сверим часовниците на „Странджа“ и се надяваме на максимум брой квоти за Париж, да сме пълен отбор“.