ОСК Локомотив София награди най-добрите си състезатели, треньори и отбор за 2023 г

ОСК Локомотив София награди най-добрите си състезатели, треньори и отбор за 2023 г

На традиционна тържествена церемония днес в пресклуб „България“ председателят на клуба г-н Даме Стойков поздрави всички, които със своя труд и постижения записаха изминалата година като една от най-успешните в летописа на столичния клуб. Само преди 10 години се чудехме и ни беше толкова трудно да определим кои да наградим като най-значимото беше републикански  шампион, а днес всичките ни състезатели са с медали от световни, европейски, балкански първенства, подчерта ръководителят на ОСК Локомотив София. Той припомни и пълната разрухата на спортната база, която заварва и която вещае ликвидация на клуба, докато днес в обновените зали тренират повече от 2000 деца в 15 вида спорт. 

След приветствието г-н Стойков връчи наградите за 2023 г. Номер едно сред състезателите са Светлана Каменова и Радина Томова, които си осигуриха визи за Олимпийските игри в Париж.

Светла донесе бронзов медал на Световното първенство по бокс за  жени в Индия, сребро на Европейските игри в Полша, а също така добави още 2 златни медала от турнира за Купа „Странджа“ и Феликс Щам – Полша, както и 3 титли на Държавното първенство.

Грацията Радина, която стана №1 на Локомотив София и за 2022 г, изпрати 2023 г като абсолютна европейска и световна шампионка с националния ансамбъл по художествена гимнастика.

Останалите състезатели, които заслужиха място сред най-добрите са подредени по азбучен:

Ангел Димитров – бокс – сребърен медал от Световното първенство до 16 г в Армения, бронзов медал от Европейското първенство в Румъния в същата възрастова група, балкански шампион до 16 г и три златни медала от Държавното първенство.

Вардан Марукян – тенис – номер едно в националната ранглиста за мъже, държавен шампион на сингъл и на двойки в зала и на открито.  

Георги Граматиков – джудо – сребърен медал на Отворена европейска купа, 2 златни медала на Държавното първенство. Очаквана квота за Олимпийските игри в Париж.

Константин Костов – бокс – шампион от Европейското първенство за младежи до 18 г., три златни медала от Държавното първенство.    

Константин Дебренлиев – ръгби – с голям принос за успехите на отбора, играе и в отборите на Португалия.

Кая Борисова – карате – млад талант на клуба по карате „Локомотив“, шампион на България, шампион на Националната купа за 2023 г с общо 5х медала.

Марк Христов – джудо – 3-то място на Гранд шлем в Тел Авив, 5-о място на Гран При в Загреб. Очаквана квота за Олимпийските игри в Париж.

Янко Илиев – бокс – бронзов меда на Световното първенство за юноши до 16 г в Армения, бронзов медал на Европейското първенство до 16 г в Румъния, балкански шампион, три златни медала от Държавното първенство.

Наградата за отбор на 2023 г бе връчена на баскетболистките до 16 г с треньор Лилия Георгиева. Момичетата заслужиха признанието, след като спечелиха Купата на БФ Баскетбол и във финалния турнир се класираха на 1-во място.

За треньор на годината приза заслужи олимпийската шампионка на ринга от Токио Стойка Кръстева.  Даме Стойков й пожела един ден в успешната й треньорска кариера да изживее отново олимпийското щастие, този път от шампионската титла на свой възпитаник. След като получи стилната награда, Стойка Кръстева съобщи, че в резултат на качествената работа в боксовия клуб на Локомотив София, към клуба се присъединяват две национални състезателки от женския отбор на България – Златислава  Чуканова /кат. 50 кг/ и Джоана Ноамеруе /кат 66 кг/.

Награда бе определена и за дългогодишния треньор по джудо и треньор на националния отбор по самбо Васил Георгиев по случай неговата 70 годишнина.