Антония Григорова и Станимир Беломъжев донесоха най-хубавия подарък за 70-годишнината на ориентирането у нас

Антония Григорова и Станимир Беломъжев донесоха най-хубавия подарък за 70-годишнината на ориентирането у нас

Двамата станаха четвърти на смесената щафета на Световното първенство в Рамзау, Австрия, отделно двукратният световен шампион Станимир Беломъжев донесе в спринта при мъжете сребърен медал, трети в кариерата му от такъв шампионат. През 2013 г на Световното в Казахстан Григорова и Беломъжев завоюваха заедно бронзов медал., а в актива си имат още бронзов и два сребърни медала от щафетите на Европейските първенства през през 2012 г, 2014 г и 2015 г.

„Когато се бориш сам е едно, а споделеният успех е друго. Радвам с, че в ски ориентирането съм със Станимир, докато в ски бягането съм сама“, сподели днес в пресклуб „България“ Антония, която е участничка на три Зимни Олимпийски игри в ски бягането.  „Последният ден се оказа най-хубавият, денят на смесената щафета. Преди това цяла нощ валя, времето беше много лошо. А на средната дистанция счупих ска“, разказа още най-добрата ни състезателка при жените в ски ориентирането.

„Всеки нов ден метеорологичните условия ставаха все по-тежки. Времето беше топло, снегът се размекваше. Наложи се на средната дистанция да сменят трасето и това стана в деня преди старта. Въпреки това, каквото и да правех, колкото и да наблягах на силата, чувствах, че се окопавам в мекия сняг“, спомни си Станимир Беломъжев, който се класира на 13-о място в средната дистанция, на 5-о на дългата и на 2-ро на спринта.  „С Антония предварително си бяхме разработили стратегия, но с оглед на метеорологичните условия, се представихме достойно“, добави още Станимир. „Достойно се представиха и юношите и младежите ни, като се има предвид и това, че у нас няма писта с изкуствен сняг“, коментира още най-класният ни представител в зимните спортове постиженията на българските участници на паралелното Световно първенство за юноши и младежи.  „Ако държавата не започне да се занимава с изграждането на такава писта, ски спортовете у нас ще се загубят“, убеден е Станимир Беломъжев. Метеорологичните условия /затопляне/ се променят в световен мащаб, подчерта още двукратният световен шампион и трикратен вицешампион. Той благодари на ММС и федерацията за подкрепата, въпреки утежняващите обстоятелства. „Усилията ни не са по-малки от тези на олимпийските спортове, а за нас, неолимпийските, бюджетът ни е в пъти по-малък в сравнение с олимпийските спортове“, сподели още Станимир.   

Старши треньорът Иван Беломъжев си спомни как преди 10-ина години на гости в Троян му идват четирима норвежци от националния отбор на северната страна, за да потренират известно време със сина му Станимир. “Те бяха учудени как в тази южна страна с 2 месеца сняг през годината състезателите постигат същите резултати като състезателите в Норвегия, които се подготвят целогодишно. Само три лагера общо 14 дни съм  провел за младежите и юношите преди Световното първенство“, каза още старши треньорът Иван Беломъжев.

„Добре свършената работа от националния отбор ме прави горд. Тази година за нас е специална – навършват се 70 години от началото на ориентирането в България.  Антония и Станимир направиха най-хубавия подарък  за юбилея ни, сподели председателят на федерацията Красимир Данаилов.

„Те са велики! Те надминаха всички очаквания на всички ориентировачи, като има пред вид какви условия можем да им предоставим. Станимир Беломъжев е единственият българин – световен шампион в зимен спорт. През 1972 г във Велинград се провежда първото голямо международно състезание по ски ориентиране“, разказа почетният председател на федерацията проф. Атанас Георгиев, дългогодишен ръководител на централата и с големи заслуги към развитието на този спорт в България.

Той е също сътрудник на Комисията за децата, младежта и спорта в Народното събрание. Проф. Георгиев апелира за достойно финансиране на спорта. „Само 0,06 на сто от БВП за 2023 г и 2024 г е отделен за спорта, което е 137 млн. лв, а някога се отделяше 1 на сто, което спрямо сегашния брутен вътрешен продукт прави 1 млрд и 800 млн. лв“, заяви той.   

„Почти няма година, в която да не организираме голямо първенство, европейско или световно, по лятно, коло или ски ориентиране“, похвали се  Кр. Данаилов. Тази година на Боровец ще се проведе Източноевропейско първенство по лятно ориентиране.