Легендата Мария Оряшкова: Щастлива съм, че съм получавала подкрепата, за да бъда идеалният състезател!

Легендата Мария Оряшкова: Щастлива съм, че съм получавала подкрепата, за да бъда идеалният състезател!

Това призна днес 6-кратната световна и 10 пъти европейска шампионка по самбо, след като обяви, че приключва състезателната си кариера. „Тази сутрин си дадох сметка, че вече е дошъл краят и ми беше тежко“, сподели звездата. За изключителните й постижения Международната федерация я удостои със златен плакет и златен медал. Днес пресклуб „България“ й връчи „Златен трикольор“ като символ на националната гордост, която многократно всички сме изпитвали под звуците на химна и вида на трибагреника ни заради триумфите на Мария Оряшкова. Председателят на БФ Самбо Росен Димитров зарадва Мария със специално изработен стилен плакет. Сърцатият спомоществовател, треньор и преподавател по бойни спортове Стоян Саладинов изненада шампионката с пищен букет и финансов подарък.

Гост в пресклуб „България“ беше и старши треньорът на националния отбор Васил Соколов, който още през 2006 г изживя заедно с Мария щастието да я види за първи път на световния връх при жените на първенството на планетата в София. „Най-голяма радост изпитах при този медал. Колкото си по-малък, си по-щастлив! Тогава имах всичко“, спомни си присълзена от вълнение 6-кратната покорителка на световния тепих.

„ С нея сме заедно още като беше 16-годишна девойка. Всички спомени са ми пред очите. Тя има невероятен характер, много силна воля. Пожелавам й като треньор да има много дълга кариера и да предаде на децата това, което тя може“, обърна се към шампионката старши треньорът Соколов. Мария не изключва възможността след време да стане помощник на Соколов, а един ден даже да поеме щафетата от своя наставник в националния отбор. Тя е започнала да се изкачва и по стъпалата на науката – завършила е докторантура в Националната спортна академия.

Звездата отдава цялата си възходяща кариера като състезателка на екипа, който винаги е бил до нея : “Щастлива съм, че съм получавала подкрепата, за да бъда идеалният състезател! Ако тези хора ги нямаше, и мен нямаше да ме има.“

„Ние сме едно семейство. Мария излиза на тепиха и оставя сърцето си, зад нея сме ние. Как няма да победи?“, каза Росен Димитров.

„За мен това е най-голям медал – обичта и подкрепата на хората“, сподели многократната шампионка по самбо.

„Мария, винаги съм бил до теб. Сега започва друг етап от твоя живот – да предадеш на младите знанията и уменията си. Ти никога не изневери на себе си. Пожелавам ти да продължиш успеха си и като треньор и като преподавател – не само в НСА, а и в Полицейската академия“, обърна се към Мария Оряшкова Стоян Саладинов, когото звездата приема като свой баща.

Първите стъпки на Мария след края на състезателната й кариера са да помага на хората, като ги предпазва от нещастие. Заедно със Саладинов, Росен Димитров и брат му Румен сега обикалят страната и провеждат семинари за обучение по техники на самоотбрана. Вече са провели шест семинара за противодействие на насилието. Деца и жени се учат как да се защитават срещу посегателства, като първото най-важно нещо е да се преборят със страха, сподели експертът Саладинов. Доброволната инициатива ще продължи в цялата страна. „Искам да продължа каузата на бате Стоян“, призна 6-кратната световна и 10 пъти европейска шампионка по самбо. Росен Димитров сподели, че с брат му имат идея да направят хубав център по бойни техники в София.

В бъдеще Мария Оряшкова планира да работи и в залата по самбо. Още е рано да вижда бъдещата Мария сред подрастващите, но е сигурна, че ще я открие. Обича децата и се чувства готова за следващата крачка в живота – да вдигнат сватба с приятеля си и да стане майка, стана ясно от думите на шампионката.

„Израснах в малка зала на печка“, спомня си Мария първите си стъпки в спорта. „И на улицата да изляза, мога да тренирам“, категорична е тя. Това, което не може да приеме, е делението на спортовете на олимпийски и неолимпийски. Усилията, лишенията, силата на конкуренцията не са по-малки, за да бъдат неолимпийските спортове толкова ощетени. „Ако един ден стана министър на спорта, ще изравня финансирането на олимпийските и неолимпийските спортове“, обеща Мария Оряшкова. „Не е честно един шампион да чака премия от държавата и да разчита на това“, допълни Стоян Саладинов.