Христо Крушарски: Колективен играч съм. Ще поканя всички кандидати да се обединим около една фигура.

Христо Крушарски: Колективен играч съм. Ще поканя всички кандидати да се обединим около една фигура.

Това обяви днес в пресклуб „България“ кандидатът за президент на БФС Христо Крушарски. „Ако някой ме убеди, че не съм по-добър от него, съм готов да застана зад него. На мен слава и пари не ми трябват“, отсече бизнесменът и собственик на ПФК Локомотив Пловдив.

„Аз говоря с клубовете. На Конгреса казвам: „Това съм, това е промяната и това ще направя. Не обещавам светло бъдеще, а ред и порядък“ , каза Крушарски и покани медиите тази събота да присъстват на срещата, която е организирал с клубовете от Пловдивския регион. „Ако стана шеф на БФС, ще прехвърля акциите си в клуба на друг човек“, уточни той.

Крушарски все пак е убеден, че следващия месец конгрес няма да има, защото има много съдебни и процедурни хватки.“Затова ще призова всички кандидати да се съберем на едни „Боянски ливади“ във футбола и да изберем човека, който да задвижи нещата“, мотивира своя ход кандидатът за ръководител на футболната ни централа. Нека всеки да представи своята програма и ако има допирни точки, да се търси обединението около една кандидатура, призова Крушарски.

„ Най-важното нещо е детско-юношеската школа. Първото нещо беше да сложа ред в детско-юношеската школа на Локомотив. Родителите имат по-голямо желание да играят от децата. Те обаче нямат да овикват и да дават акъл на треньора. Ще има две-три игрища напролет. Нямам печатница за пари. Направена е поливна система, сондажът също, остава само хумусният слой и да се затреви. От Локомотив започват да излизат кадри и това ще го видите скоро. Аз съм започнал и ще го довърша“, зарече се Хр. Крушарски.

Относно съдийството Крушарски е на мнение, че всеки съдия трябва да се подготви за предстоящата тежка битка, а не да му се казва от днес за утре че ще свири Левски – ЦСКА. „Кажи му един месец предварително да се подготви. Да има време да му се обадят и да го подкокоросат и след това да се обади на мен. Аз ще се оправям с този, който му е казал какво да прави“, поясни кандидатът за президент на БФС.

Той засегна и болната тема за националния отбор. .„Националният отбор още на втората година ще промени облика си. Материал има, той трябва да се отбере и този, който ръководи отбора, да има сигурност, че той прави цялата пирамида. Всички детско-юношески школи трябва да се готвят по метода на треньора на националния отбор“.

Крушарски не отмина и проблема с чуждестранните футболисти с български паспорт. „Ако чужденците не допринасят за националния футбол, те не трябва да имат гражданство. Футболният съюз дава одобрение. Ако Илиан Илиев ми каже, че му трябва Роналдо да играе за националния отбор и той е готов да го направи, ще застана зад него. Всеки може да стане българин. Който стане българин и има желание да остане тук, не може да му попречиш“, сподели Крушарски.

„ В Мендоса, Аржентина, където е моята фабрика, направиха едно бижу за 4 години“, разказа Крушарски за националния стадион на южноамериканската държава. „България трябва да има нов национален стадион, 100-200 милиона инвестиция са никакви пари за една държава“, категоричен е босът на Локомотив Пловдив.

Клубовете, не само футболните, но и от другите спортове са подели инициатива да настояват пред държавата част от данъците на хазартния бизнес да се разпределят за спорта, друга част за футбола и то не само за професионалния футбол /Първа и Втора лига/, а също и за аматьорските групи. Ако се разпределят правилно, в селския отбор ще влязат между 15 хил. и 20 хил лв на година, пресметнал е Крушарски.

„Аз ще работя без заплата“, обеща още Хр. Крушарски, ако бъде избран да ръководи БФС. Подчинените му ще работят на нормална заплата, драстичните суми ще бъдат забравени, добави той.