Антоанета Стефанова с четвърта Златна България, Аркадий Найдич ще подсили мъжкия национален отбор

Антоанета Стефанова с четвърта Златна България, Аркадий Найдич ще подсили мъжкия национален отбор

Царицата на европейския и световен шахмат гросмайстор Антоанета Стефанова днес получи за четвърти път наградите за спортист на месеца. На церемонията присъстваха председателят на БСФШ гросмайстор Милен Василев и гросмайстор Иван Чепаринов, съпруг на звездата. През 2002 г тя получи признанието на медиите за първата си европейска титла за жени. Две години по-късно, през юни 2004 г, тя стана и до днес е единствената българка – световна шампионка. В края на 2012 г стана световна вицешампионка по ускорен шахмат, което отново бе оценено като най-големия български успех за месеца. През същата година тя завоюва и световната титла по ускорен шахмат.

Днес Антоанета Стефанова получи Златна България и подаръчен ваучер от Пампорово АД за Спортист №1 на януари, след като в Монте Карло стана европейска вицешампионка по ускорен шах. В анкетата на пресклуб „България“ за звездата на шахматната дъска гласуваха 12 спортни редакции, втори е сноубордистът Радослав Янков за бронзовия медал на Световната купа, трети е световният вицешампион по ски ориентиране Станимир Беломъжев, след него е стрелецът Самуил Донков, който завоюва сребърен медал на пистолет на Световната купа в Кайро.  

Антоанета Стефанова благодари за наградите и се пошегува, че на всеки 10 години я избират за спортист на месеца. Но пък това доказва, че класата е вечна, посочиха организаторите. Гросмайстор Стефанова благодари и за помощта, която получава от съпруга си Иван Чепаринов в отглеждането на петгодишната им дъщеря и това й позволява да е спокойна и да се представя добре в шахматните състезания. Тя съобщи, че утре във Велинград започва 10-дневен лагер на националния отбор по шахмат жени. Капитанката на тима ни, който завоюва първата европейска отборна титла през ноември, ще бъде заедно с Нургюл Салимова, Белослава Кръстева и Виктория Радева. Единствено Гергана Пейчева няма да се присъедини заради ангажименти към университета в САЩ, където е студентка.  „Не си спомням откога не съм била на лагер на националния отбор“,  сподели звездата на шахматната дъска. “Подготовката е насочена основно към предстоящото Европейско първенство по шахмат за жени през април в Родос, Гърция, от което също очакваме медали”, сподели председателят на БСФШ /Българска спортна федерация по шахмат/ Милен Василев. “По-късно ще организираме и лагер за мъжкия национален отбор, чийто капитан е гросмайстор Иван Чепаринов, ще има и трети общ лагер за двата отбора преди Олимпиадата по шахмат през септември в Унгария”, поясни Милен Василев. 

„От 2001 г съм бил на един лагер с националния отбор“, добави Чепаринов. „Системната работа с треньор е изключително важна. Едно е общуване на живо, друго е онлайн. Компютърът не може да оценява слабостите“, заяви А. Стефанова във връзка с бурното навлизане на технологиите в шахматната игра.   

Съвсем скоро се очаква към мъжкия ни представителен тим да бъде привлечен известният латвийски шахматист Аркадий Найдич. „Той е много добре подготвен, с много добри резултати и ще подсили нашия отбор“, коментира Антоанета Стефанова.  

Държавата не финансира БСФШ, която има международен лиценз от ФИДЕ /Международната федерация по шахмат/ и ЕШС /Европейския шахматен съюз/. “Националният лиценз е на БФШ 2022 и затова държавата не ни отпуска пари, осигуряваме лагерите с подкрепата на спонсори”, добави М. Василев. Той специално благодари на хотел Макси във Велинград за подадената ръка. „Още отпреди 20-25 г. винаги фразата, която чувахме във федерацията, беше „Няма пари“. Впоследствие се оказа, че пари са отпускани, но са били отклонявани“, каза още М. Василев.

Утре БФСШ ще внесе писмо до ММС за предоставяне на националния лиценз по силата на това, че тя единствена може да представя страната ни пред международните организации, докато БФШ 2022 е лишена от това право. Години наред не можехме да се състезаваме в първенства и турнири под егидата на ФИДЕ и ЕШС, бяхме изключени, а сега имаме този шанс да участваме в международни състезания, сподели още А. Стефанова. Ние не сме две групи каращи се хора, ние понесохме загуби и сега същите хора, заради които това се случи, са в ръководството на БФШ, подчерта световната и европейска шампионка и вицешампионка.  Обединението е възможно само в рамките на БСФШ, всеки клуб е добре дошъл, каза тя. Няма как да има обединение в БФШ 2022, защото тя не е член на ФИДЕ и на ЕШС.  

Антоанета Стефанова сподели още, че 5-годишната й дъщеря я привличат изкуствата и не е сигурна дали ще поеме по нейния път. Тя потвърди думите на Нургюл Салимова преди месец, че България наистина има талантливи момичета и потенциал за два отбора в женския шахмат.