ВК Дея спорт с първи трофей за Отбор на месеца

ВК Дея спорт с първи трофей за Отбор на месеца

На специална церемония в Пресклуб „България“ ВК  Дея спорт (Бургас) бе награден за Отбор на месец януари.

За спечелването на Купата на България при мъжете ВК Дея спорт получи 11 гласа от участвалите в анкетата на Пресклуба 24 спортни медии и редакции, 7 гласа има националният отбор по шпага за девойки, който спечели златните медали на Световната купа, а с 6 гласа е националният отбор по волейбол за младежи до 20 години, който се класира за финалите на Европейското първенство.

“Благодаря много за това, че нашия труд се оценява. Хубаво е да има признание към спорта и ежемесечно да се награждават спортистите. Това също е добър пример и за по-младите състезатели. Георги Казаков и аз сме създали този клуб и стъпка по стъпка стигнахме до Купата на България”, каза след награждаването президентът на клуба д-р Александър Маджуров и добави, че независимо, че е водач във временното класиране, ВК Дея все още не мисли за участие в Шампионската лига през следващия сезон.

“Участието ни в Шампионската лига далеч не е решено, защото в първенството се играят плейофи и те дават шанс на всеки да стане шампион. Имаме поне две победи повече от съперниците, но това не ни успокоява. Наясно сме с предизвикателствата на Шампионската лига. Дори да направим свръх селекция за нашите стандарти е почти невъзможно да направим нещо срещу грандовете от Италия, Турция, Полша… Ако в групата има поне един отбор от средно европейско ниво, може да се борим срещу него да спечелим, а срещу грандовете да направим достоен резултат. Но сме много далече от това да бием отбори като Перуджа Тренто и т.н. Измеренията са коренно различни и ние си даваме реална сметка за това”, каза д-р Маджуров.

Старши треньорът на тима Франческо Кадеду също благодари за признанието.

“Мисля, че е заслужено да сме Отбор №1 за януари, защото занесохме една купа у дома, която е първа за нас и затова е много ценна. Моят отбор и състезателите заслужават първото място всеки месец, защото знам какво правят всеки ден на тренировка. Това, което искам от тях, винаги го получавам и мога само да бъда щастлив. Затова продължаваме напред. В отбора има различни играчи, едни са от скоро, а други по отдавна, но целта е една и съща. Не е мистерия, че понякога се ядосвам, но да тренирам отбор не е лесно. Както в едно семейство има и любов, и караници, но накрая остават два варианта – или да разрушиш всичко или да продължиш напред. Ние като клуб, като отбор, решихме да продължим напред и се надявам да станем Отбор номер 1 за април или май, когато приключи първенството”, заяви италианецът.

Тази вечер Дея спорт гостува на Левски в пореден мач от шампионата в повторение на финала за Купата.

“Николай Учиков не е готов на 100 процента, но от 4-5 дни тренира. Ако се наложи е готов да играе. Георги Братоев има физически проблем и предпочетохме тази сутрин да почине преди мача довечера, който е много важен. Но и в отбора на Левски също имат проблеми”, добави Кадеду и  коментира изказването си, че си тръгва от тима след двубоя срещу Берое в началото на месеца, след което промени решението си.

“В отношенията, които имам с играчите, ние си вярваме един на друг за това, което се случва на игрището. Извън спорта всеки си има друг живот, семейство . . . Тогава аз исках да изясня нещата с играчите, направихме го, както го правя със сина си, когато иска нещо или аз искам нещо той да направи. Не може да има просто едно лидерство в един клуб. Тези 13 месеца тук съм чувал много позитивни неща за играчите. Но понякога избухвам, защото като италианец съм много емоционален. В крайна сметка всички разбраха това, което казах”, заяви той. 

Централният блокировач Николай Николов е доволен, че в тима показват характер във важните мачове.

“Моята политика в спорта е, че независимо срещу кого играеш, накрая трите гейма трябва да са при мен. Доволен съм, че в много мачове от 0:2 стигаме до 3:2. Когато губиш с 0:2 има доста нерви, ние, играчите не сме от желязо. Има много силни отбори тази година в първенството. Доволен съм, че в оспорваните мачове показваме характер и печелим “, каза волейболистът.

Накрая на пресконференцията д-р Александър Маджуров коментира  шансовете на отборите в България за спечелване на титлата.

“Със сигурност Хебър беше топ фаворит за титлата с оглед финансирането, състава на отбора, опита, залата и т.н. Ние сме селектирали отбор, който да се конкурира с тях, но нямаме необходимата дълбочина. С разпадането на Хебър обаче се подсилиха 2-3 отбора, които ще бъдат за нас сериозна конкуренция – Нефтохимик, ЦСКА, а Левски основно разчитат на техни играчи, което е най-хубавото и е основна цял и на нашия клуб”, заключи д-р Маджуров.