Радослав Янков с наградата „Сребърен сокол“: Оптимист съм, че мога да продължа още години“

Радослав Янков с наградата „Сребърен сокол“: Оптимист съм, че мога да продължа още години“

Това заяви най-класният ни сноубордист, след като получи от пресклуб „България“ наградата „Сребърен сокол“ за мъжество и характер в забележителната си кариера.  От древни времена соколът символизира смелост и духовна сила, качества, които водят към изявата на върховите възможности на човека.

През януари тази година чепеларецът стана трети на Световната купа в Пампорово в паралелния слалом, след като победи корееца Ли Санхо , олимпийски вицешампион от 2018 г, а във втория старт завърши на пето място.  Българинът в световния елит записа първата си  победа от Световната купа още в края на 2015 г, когато бе избран и за спортист на декември в анкетата на пресклуб „България“ сред спортните редакции. През януари 2016 г постигна най-напред победа и 2-ро място в стартовете за големия трофей, а два месеца по-късно стана и носител на Световната купа в паралелните дисциплини, което също му донесе признанието и на медиите за номер едно в месечните класации. През януари 2017 г Радослав Янков  спечелr злато и сребро на Световната купа в Банско, като завърши триумфално и сезона с малкия световен глобус на FIS.

Неговият треньор Георги Атанасов – Джоко днес получи четвърти „Златен трикольор“ за треньор на месеца. За големия успех на своя възпитаник в Пампорово специалистът бе оценен като номер едно за януари от 8 редакции. На второ място с по 6 гласа са старши треньорът на националния ни отбор по волейбол за младежи до 20 г Мирослав Живков и старши треньорът на националния отбор по шпага за девойки Даниел Бояджиев.  Старши треньорът на ВК Дея Франческу Кадеду е с 4 гласа. Точно преди година, а също и два пъти през 2016 г Георги Атанасов – Джоко стана най-добрият треньор.

“Благодаря за признанието и оценения труд. Световната купа в Пампорово наистина беше много емоционална. Благодаря и за оценката за моя треньор, тъй като един спортист не е сам, а има екип зад гърба си, който се бори заедно с него за постигането на резултатите. Казах, че съм щастлив човек, защото знам през какво преминах в последните години. Доста време имах проблеми с кръста, които не отминаваха. В нашия спорт това е най-уязвимото място и се наложи операция. Затова преоценявам всичко, което ми се случва в момента. Наистина съм щастлив човек. Когато стане родител, допълнително се осмисля живота на един човек”, сподели Радослав Янков.

„Оптимист съм, че мога да продължа още години да карам.  Ще се опитам да поддържам това високо ниво“, с усмивка обеща чепеларският талант в сноуборда от световна величина.  Той прави силен сезон и освен успехът в Пампорово, вече има три 8-ми места в стартове за Световната купа.

 “Винаги съм казвал, че работим не за награди, а за емоцията, която преживяваме. Беше наистина страхотно състезание и емоция. Надявам се да продължаваме да радваме хората”, призна Атанасов.

Утре състезателят и треньорът заминават за следващото изпитание от надпреварата за Световната купа в Полша. И двамата приемат, че метеорологичните условия винаги могат да ги изненадат, а и затоплянето е явление глобално.  „И там не са перфектни условията, надморската височина е ниска“, сподели Янков.

„В Канада беше отменен стартът, може би и последният старт в Германия ще отпадне“,  каза  Г. Атанасов.  Ако това се случи ще отидем на състезание от по-нисък ранг в Швейцария, където догодина ще се състои Световното първенство, разкри още личният треньор на Радослав Янков.  Той се надява утре да могат да излетят за Полша във връзка с многото отменени полети заради стачката на Луфтханза. „Ако ли не, качваме се на колата“, добави Джоко.