Манол Иванов: Готов съм да обсъдим единна кандидатура от опозицията за президент на БФС

Манол Иванов: Готов съм да обсъдим единна кандидатура от опозицията за президент на БФС

Манол Иванов, който е първият и засега единствен официално регистриран кандидат за президент на БФС, даде втората си пресконференция в Пресклуб „България“, за да разкаже за срещите си с клубове в страната, както и дали би се съгласил на съвместна работа с някой от другите претенденти за поста на Борислав Михайлов.

Манол Иванов определи себе си, Петьо Костадинов, Димитър Бербатов и Христо Крушарски като кандидати на опозицията, докато смята Георги Иванов-Гонзо и Михаил Касабов за хора на досегашното управление на БФС. Манол Иванов, който е син на легендата на Левски Александър Манолов, заяви, че  има притеснения, че не всички клубове, които имат право на глас, ще участват на предстоящия конгрес. Ръководителите на някои от тях заявили, че не са информирани за сроковете  и  закъсняват с излъчване на делегатите си, а други просто нямат интерес.

Конгресът е насрочен за 15-и март (петък) 2024 г. и трябва да се проведе в хотел “Маринела” в София.

„Много от клубовете въобще не знаеха докога е срокът за издигането на кандидатите за делегати. Не бяха получили информация какви са точно документите. Някои от клубовете вчера ми се обадиха и ме попитаха към кого да се обърнат, за да издигнат делегатите си. Крайният срок е днес в 17:00 часа. Господин Бербатов и неговият екип казваха, че клубовете са натискани да гласуват за кандидатите за президент, излъчени от БФС. Не съм бил свидетел на такъв натиск, но представители  от самите клубове  ми казваха: Ами те от БФС като дойдат, започват да ни обясняват как да гласуваме.  В тях има един страх от това какво ще се случи. Други не са сигурни дали ще дойдат на Конгреса. Няколко пъти правихме анализи  и стигнахме до заключение, че може да не се появяват толкова делегати, че да има кворум на Конгреса“,каза Иванов пред репортерите и добави:

„Всички отбори казаха своето мнение. Общото ни впечатление се затвърди. Уставът го знам почти наизуст. В програмата, която е написана от Павел Колев за периода 2018-2022 г., подписана от него и Борислав Михайлов, има точки, по които нищо не е направено. Само заради това ръководството на БФС трябва да си отиде в пълния му състав, камо ли да излъчват свои кандидати за президент  като господин Георги Иванов и господин Михаил Касабов. Новата програма 2022-2026 е почти копи-пейст. Тя стои на пет основни стълба: прозрачност, амбиция, уважение, страст и професионализъм. За последния стълб не виждам къде е. Не казвам, че няма професионалисти,  само че те биват задушавани. Мнения на футболните клубове: отиват при зонални съвети или в централата и им се казва, че така им е спуснато решението. Нищо не се решава. Професионализмът за мен е на изключително ниско ниво. Това е относно впечатленията ни. Ще ви кажа куриозен случай на кмет, в неговата община има 3 или 4 клуба. От БФС са се обаждали да си подсигурят гласовете на тези клубове, пък те са изключени“, коментира Манол Иванов и даде своето мнение за тримата кандидати, които  бяха издигнати в последните дни – Георги Иванов, Михаил Касабов и господин Петьо Костадинов.

„Уважавам Петьо Костадинов за това, което е направил до този момент, но кандидатурата му е доста закъсняла. Виждам какви усилия полагаме да се срещнем с максимален брой клубове. Той как ще успее е негов проблем. Пожелавам му успех.  Аз повтарям, че основният приоритет е промяната на футболния съюз, след като се промени голяма част от нормативната уредба. Тя е изключително тежка и сложна. Тя задушава до голяма степен дейността на клубовете, най-вече на малките. Трябва да се взимат адекватни решения и да се контролират нещата, защото в противен случай не виждам смисъл някой да заема  поста на президент, ако реши, че нещата могат да се управляват от кабинета. За Георги Иванов и Касабов. Продължавам да уважавам Георги Иванов за това, което е постигнал. Това не го прави управленец. Смятам, че съм не по-малко мъжкар от него. По-голям съм с 15 години от него. Имал съм висоти и спадове, но съм седял здраво на земята. Няма човек, който да каже лоша дума за мен. Пазя името на баща ми, който се ползва със същия авторитет. Проблемът е следният при него. Като директор на националните отбори най-нормалното нещо беше да си подаде оставката и тогава да тръгне на обиколка, а не в качеството си на служител на БФС в момента да събира клубовете и да разговаря с тях. Беше казал, че ако Борислав Михайлов напусне поста, в знак на лоялност ще си подаде оставката. Не виждаме такова нещо. На ръководството на Добруджа, който го издигна, бих задал следния въпрос. Кога видяха програмата му? Те в момента имат най-малкото право да издигат кандидат-президент. Не са си платили на футболисти, водят се дела срещу тях. В съда са показани ваучери, на които футболистът не се е разписал“, каза кандидатът за президентското кресло в БФС.

“Михаил Касабов бих го сравнил все едно идва 9 септември и на 7 септември сменяме цвета. Досега те пяха песента „Оставаме“, а сега тази за промяна. Има същият проблем като при Георги Иванов. Той организира Конгреса и е кандидат-президент. Не е ли конфликт на интереси? Това е Общо събрание. Ние почваме да се съмняваме, че нещата ще бъдат прозрачни, правим си анализ, че по-предишния Конгрес, когато Любослав Пенев беше кандидат, беше проведен пак в „Маринела“. Знаете какво стана. Не знаем все още регламента, което е недопустимо. Ще имаме информацията десет дни преди Конгреса“.

За кандидатурата на Георги Градев Манол Иванов заяви:

“С цялото ми уважение към Георги Градев, той беше в екипа на Димитър Бербатов. После заяви, че Бербатов не бил комуникативен, не бил екипен играч, държал се арогантно с клубовете по време на срещите. И след това, попитан дали ще покани Бербатов, ако спечели, той казва:”Да!” За мен това е Non Sense”, мотивира се кандидатът, издигнат от Футболна академия Арес (София).

Манол Иванов подчерта, че ако има предложение тези, които са така наречената опозиция, да бъдат с една обединена кандидатура, той би седнал на такива разговори.

„Защото програмите ни с Христо Крушарски,  Петьо Костадинов и Димитър Бербатов, съвпадат на 60-70 процента. Защото съм сигурен, че при кандидатурите на Георги Иванов и на Михаил Касабов ще има насочване на гласове от една посока в друга. Да, бих участвал в определянето на единна кандидатура, но зависи точно коя е. Това обаче трябва да стане в оставащите 16-17 дни. Смятам, че с тези хора сме в един отбор, гледаме в една посока. Докато Димитър Бербатов е декларирал, че не се вижда на друга позиция, освен като президент, аз знам как мога да бъда от полза. Смятам, че имам опит и познания да бъда изключително полезен на 2-3 позиции в Изпълкома. И не търся публичност, а искам да работя за благото на българския футбол, каза  бившият изпълнителен директор на Нефтохимик и заключи:

„Финално да ви кажа, че  желанието ми е да вляза в тази битка с хъс. Не съжалявам за решението си. След промяната нормалността трябва да се върне. Това е желанието ми. Да върнем футбола там, където беше преди 30 години и да се класираме на голямо първенство. Ако аз стана президент на БФС, обещавам, че ще могат да разговарят с мен и членове на Изпълкома по всяко време. Ще обикалям по страната. Аз съм работохолик. Ще съм най-щастлив, ако към края на годината клубовете ми кажат, че виждат светлина в тунела“.