Млади таекуондисти се учат да бъдат пълноценни граждани, помагат им десетки доброволци

Млади таекуондисти се учат да бъдат пълноценни граждани, помагат им десетки доброволци

Това е съдържанието и духът на „Taekwon-Do For The Rights“ –  новия и трети поред проект/№101133552/ на Централния полицейски Таекуон-До клуб /ЦПТК/ по програмата Еразъм +  на Европейския съюз. Преди това беше осъществен проектът за най-малките „Taekwon-Do For The Mind” и след него „Be Value Reload” за тийнейджъри.

Новият проект има за цел да насърчи младите хора, активно практикуващи спорт, да бъдат социално ангажирани, като си взаимодействат с правоохранителните органи и по този начин се включват по-ефективно в обществения живот, поясни днес в пресклуб „България“ председателят на ЦПТК Венцислав Игнатов. В презентацията пред медиите участваха още Явор Тасев, Гергана Финан и Диана Йоцова.

“Taekwon-Do For The Rights “ се осъществява в партньорство между 10 държави – България, Словения, Гърция, Румъния, Белгия, Унгария, Словакия, Латвия, Сърбия, Полша. Характерно за проекта е ключовата роля, която се възлага на полицията и противопожарната охрана. За реализацията на “Taekwon-Do For The Rights “ще помагат десетки доброволци, стана ясно днес. От 19-и до 21-ви този месец в парк-хотел „Москва“ е проведено обучение за лидери на доброволците. Сред доброволците ще има и доста родители, които ще се включат с оценяване на своите деца по различни показатели за дейности, извън спортните тренировки,  когато треньорите нямат наблюдение върху децата.

България ще бъде домакин на мащабни събития. Заключителното ще бъде на 17-и и 18-и октомври в зала „Арена Асикс, където “ ще се състезават 300 таекуондисти, като половината са от нашата страна. Два дни преди това пратениците от чуждестранните страни ще гостуват в Академията на МВР и на стадион „Г.С.Раковски“. В специални модули са предвидени презентации от всеки участващ отбор, като всеки модул съответства на буква от акронима RIGHTS:

R /Role Model/ – Модел за подражание. Всеки участващ отбор ще намери един модел за подражание от Националната полиция или ППО/противопожарна охрана/, който има специален принос за демократичния живот в неговата общност и който ще разкаже за своя спортен режим, а също така как този режим помага за здравословния начин на живот и справяне със стреса.

I /Inspiring Stories/ – Вдъхновяващи истории. Всеки участващ отбор ще запише на видео или в подкаст кратка вдъхновяваща история за участието на журналистите в демократичните избори и начина, по който са били отразени – предизвикателствата пред журналистите и как те си сътрудничат с общността и ППО.

G /Growing up/ Израстване. Всеки отбор ще представи профила на известен спортист и мотивацията да смени професията си като стане част от полицията, пожарната или работата с младежи.

H /Heroine/ – Героиня. Ще бъде представена жена с постижения в таекуон-до и в професионалната й кариера , като тя ще бъде поканена да сподели ценностите на спорта и как те са й помогнали за кариерата й и дали има някаква дискриминация, свързана с пол, етническа, религиозна принадлежност и т.н.

T /Taekwon-Do/ – Европейски, световни и национални шампиони ще представят своя спортен път – предизвикателства, постижения,важни моменти.

S /Sustainability/ – Устойчивост.   Социална или екологична кауза, свързана с местни младежки общности,  ще бъде представена от млади таекуондисти. Сответният асоциирани партньор се ангажира с каузата в бъдеще.   

Тематичните презентации са в съзвучие с ролята на таекуондо  да възпитава различни качества – толерантност, дисциплина, борбеност, отговорност и др. Като дадеш личен пример с поведението си, ще очакваш и най-близките ти хора да те последват, обобщиха днес гостите на пресконференцията.