Олимпийски колоси на ринга: „Имаме шанс за медали в Париж!“

Олимпийски колоси на ринга: „Имаме шанс за медали в Париж!“

Това заяви днес големият треньор и олимпийски вицешампион от Мюнхен 1972 Ангел Ангелов. Заедно с него днес гости в пресклуб „България“ бяха и първият ни олимпийски шампион по бокс, също от Игрите  преди 52 г, Георги Костадинов , както и носителят на бронзов медал от Игрите в Токио 1964 Александър Николов. Звездите участваха в първата пресконференция от поредицата „Златните ръкавици на България“ по случай 100-годишния юбилей на бокса у нас.  Президентът на федерацията Красимир Инински приветства легендарните боксьори  и сподели:

“Чувството е необикновено, а удоволствието да съм сред такива величия е неописуемо. Те винаги ще имат моята подкрепа. Нашата обич към бокса никой не може да я отнеме. Искаме да направим по повод 100-годишнината нещо хубаво, което не е правено досега”. През есента ще бъде честван вековният юбилей, като федерацията подготвя богато илюстровано справочно издание за най-големите постижения и носителите на медали в богатата история на българския бокс. Това съобщи пресаташето на федерацията Хари Латефян.  Преди да се отправи към летището, за да отпътува за италианския град Бусто Арсицио и да подкрепя националите в провеждащата се там олимпийската квалификация, Кр. Инински даде своята прогноза:

 „Целта ни е да вземем квоти. Няма да бъде лесно, защото на квалификацията има много силни боксьори, но имаме нашите шансове”.

Ангел Ангелов, който е в щаба на националния ни женски отбор и под чието ръководство на Олимпийските игри в Атланта 96 Даниел Петров триумфира със злато, а Тончо Тончев и Серафим Тодоров печелят сребърни медали, е оптимист за предстоящите Олимпийски игри в Париж:  

„Станимира Петрова и Светлана Каменова имат реални шансове за медали!“ Що се отнася до мъжкия ни бокс, А. Ангелов смята, че Радослав Росенов и Кристиян Николов могат да постигнат същия успех, ако вземат квоти.

„Благодарение на Ангел Ангелов жените доминираха на Олимпиадата в Токио 2021“, похвали своя приятел бронзовият медалист от Токио 1964 Алексанадър Николов.  „Аз не исках даже да погледна женски бокс“, спомня си олимпийският вицешампион от Мюнхен 72. След като Инински го убедил да работи за нежния пол на ринга, Ангелов е доволен от момичетата и признава: „Сега отборът на жените е по-лесен за работа в тактиката“.  „Като си се хванал на хорото, трябва да го играеш! Това казвам на младите“, сподели още Ангелов.

Легендарните боксьори се върнаха към най-ярките и вълнуващи моменти от преживяното на олимпийския ринг.

“Още преди Игрите казах, че отивам и ставам олимпийски шампион! Стана това, което казах”, обясни героят от Мюнхен 72 Георги Костадинов, който преминава през адски мъки със счупени ръце и изкълчен глезен в битката до финала за златото, но с желязна воля устоява до финалната победа.  Бургазлията вижда днес, че има пропуски и грешки в основата на подготовка на младите боксьори и това е най-същественият проблем според него. Трябва време и търпение, категоричен е той.  “Боксът е труден спорт и човек трябва напълно да се отдаде, за да успее.”, съветва първият български олимпийски шампион по бокс с несломим дух.

“Навремето не бяхме толкова материалисти, а идеалисти”, сподели Александър Николов. “Самото участие в разпределението на медалите на Олимпиада за всеки спортист е голямо събитие и отговорност. След победата настъпва голяма радост, най-вече за самия теб.” Николов си спомни за изпитаната еуфория преди ¼-финала в Токио 64 и последвалата титанична битка срещу шампиона на Африка, която българинът печели, въпреки голямото превъзходство в ръста на съперника му. Веднага след това, преди ½ финала, Николов се разболява от ангина и губи срещата с 3:2, за което съжалява и до днес и така остава с бронзовия медал.